Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά περίπου )
( Μερίδες: 8-10 ή 4 τσουρέκια μεγάλα )
( Αναμονή: 2 ώρες )
( Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες )
3 αυγά
1 φλ. τσαγιού γάλα ( χλιαρό )
1 φλ. τσαγιού νερό (χλιαρό )
5 κουτ. σουπ. ζάχαρη
3 κουτ σουπ. λιωμένο βούτυρο
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 γερή πρέζα κανέλα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – περίπου 600 με 700 γραμ.
Μαστίχα τριμμένη ή μαχλέπι ( προαιρετικά )

Υλικά για το σιρόπι:
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι
1 φλ. νερό
Εκτέλεση ( για το σιρόπι )
1) Σε μια κατσαρόλα βάζετε ( το νερό, την ζάχαρη και το μέλι και τα
βράζετε για περίπου 5 λεπτά ).

2) Κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
Εκτέλεση ( για τα τσουρέκια )
1) Σε ένα μπολ διαλύετε με το χλιαρό γάλα, το νερό, τη μαγιά, το μαχλέπι
και την μαστίχα.

2) Προσθέτετε τη ζάχαρη.

3) Ανακατεύετε καλά.

4) Στη συνέχεια ρίχνετε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τα μυρωδικά σας
και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.

5) Το αποτέλεσμα που θέλετε να βγάλετε είναι να μοιάζει σαν φύλλο για
πίτες.

6) Αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

7) Χωρίζετε την ζύμη σας σε τρία ή έξι κομμάτια.

8) Ανοίγετε το πρώτο φύλλο.

9) Το βουτυρώνετε.

10) Το κλείνετε στα τρία ή έξι σαν φάκελο.

11) Όπως είναι μακρύ το κόβετε στο πλάτος σε μακρόστενες λουρίδες.
( Τις στρίβετε ) και τις διαμορφώνετε – σχηματίζοντας τα
τριαντάφυλλα σας ( βγάζετε περίπου στις 10-12 λουρίδες ή 20-24
ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να φτιάξετε ) ομοίως
και τα υπόλοιπα.

12) Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο τα τσουρέκια σας και με αυγό
αραιωμένο με νερό.

13) Τα ψήνετε περίπου 15 λεπτά στους 170-180 βαθμούς.

14) Βγάζετε τα τσουρέκια σας από τον φούρνο και τα αφήνετε να
κρυώσουν.

15) Σιροπιάζετε τα τσουρέκια σας ( τα αφήνετε για 10 δευτερόλεπτα
περίπου μέσα στο σιρόπι ). ( Βγαίνουν περίπου στα 8-10 μικρά ή 4-5
μεγάλα ).

16) Πασπαλίζετε εάν θέλετε με καρύδα ή καρυδόψιχα τριμμένη ή τα
γεμίζετε με πραλίνα φουντουκιού κόβοντας στη μέση ή τα βουτάτε
σε λιωμένη κουβερτούρα ( λευκή ή μαύρη ).

17) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…

Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Ευφάνταστη Pavlova με κρέμα τυριού και σως από πετιμέζι ροδιού

Αγγελος Αρχοντακης