Υλικά ( χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 5 λεπτά )
( Χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά )
( Χρόνος αναμονής: 1 ώρα )
1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι γλ. σόδα
3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. σουπ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
Κανέλα ( προαιρετικά )
Καβουρντισμένο αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο θριμματισμένο
( προαιρετικά )

( Υλικά για το σιρόπι )
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
Χυμός 1 λεμονιού
Φλούδες 1 λεμονιού
3 βανίλιες άρωμα
2 κουτ. σουπ. γλυκόζη
Εκτέλεση ( για το σιρόπι )
1) Σε μια κατσαρόλα ανακατεύετε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί.

2) Βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά ή στο μάτι κουζίνας, να βράσουν
όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.
Εκτέλεση ( για το σάμαλι )
1) Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για το σάμαλι μαζί.

2) Σκεπάζετε τα υλικά σας με μια διαφανή μεμβράνη για 4 ώρες μέχρι
να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πήξει.

3) Λαδώνετε καλά ένα ταψί 30 εκ.

4) Ρίχνετε μέσα το μείγμα.

5) Ψήνετε στον αέρα στους 170 βαθμούς περίπου για 40 λεπτά.

6) Όταν ψηθεί, βγάζετε από τον φούρνο.

7) Κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια ή ρόμβους.

8) Πάνω σε κάθε κομμάτι καρφώνετε ένα αμύγδαλο ή βάζετε
φιλέ αμυγδάλου καβουρντισμένο ( προαιρετικά ).

9) Όταν κρυώσει το γλυκό το σιροπιάζετε με το καυτό σιρόπι.

10) Πασπαλίζετε με θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης ή με καρύδα
τριμμένη ή κανέλα ( προαιρετικά ) για διακόσμηση.

11) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…

Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Σπιτικό σούσι με σολομό και αβοκάντο

Αγγελος Αρχοντακης