Πιλάφι πολίτικο με συκωτάκια πουλιών

Written by on 19/01/2021

image_print

”..ένα νόστιμο και εκλεπτυσμένο πολίτικο πιλάφι, συνταγή μιας παλιάς Κωνσταντινουπολίτισσας.. Το μυστικό βρίσκεται στα μυρωδικά και στα φρέσκα ψιλοκομμένα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε άφθονα για την συνταγή μας..όλη η υπόθεση έχει να κάνει με το σωστό σοτάρισμα για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών μας που θα δέσουν αρμονικά τις γεύσεις μας ,έτσι ώστε να επιτύχουμε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα κατά το σερβίρισμα..”

Υλικά:
2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
200 γρ. βούτυρο φρέσκο
200 γρ.κάστανα ψητά κομμένα στα τέταρτα
100 γρ. κουκουνάρι
3 κ.σ σταφίδες μουλιασμένες σε κρασί
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ κανέλα
1 κ.σ ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια ζωμό από κότα σπιτικό ή έτοιμο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
αλάτι,πιπέρι
( για τα συκωτάκια θα χρειαστούμε 🙂
450 γρ. συκωτάκια από κοτόπουλο
1 κούπα ντοματοχυμό
1 κ.γ πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
2 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 σπυριά χοντρό πιπέρι
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ βούτυρο
αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να κάψουν και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το ξερό κρεμμύδι μέχρι να γλασάρουν.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι να καβουρντιστεί, τα κάστανα ,τις σταφίδες,την ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε.

Αφού ξεπλύνουμε καλά το ρύζι με κρύο νερό και το στραγγίξαμε ,το προσθέτουμε στο τηγάνι μας και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το ζωμό της κότας και το βραστό νερό και ανακατεύουμε.

Αλατοπιπερόνουμε.

Αφήνουμε να βράσει καλά το ρύζι μας σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και με το καπάκι της κατσαρόλας ,αφήνοντας να σταθεί αρκετή ώρα να τραβήξει την υγρασία του.

Ετοιμάζουμε την γέμιση με τα συκωτάκια :

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με το λάδι να κάψουν.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα και το ξερό. Ανακατεύουμε.

Σοτάρουμε τα συκωτάκια καλά να πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε λίγο νερό.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα,τα ξυλάκια κανέλας ,τα χοντρά πιπέρια, τον άνηθο ,λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Αλατοπιπερόνουμε.

Αφήνουμε να βράσουν καλά τα συκωτάκια μας σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφού μαγειρευτούν βγάζουμε τα ξυλάκια κανέλας και τις δάφνες.


Σε μία πιατέλα που έχουμε ξεφορμάρει το πιλάφι μας ,βάζουμε την γέμιση από τα συκωτάκια στην μέση και περιχύουμε το πιλάφι μας από την σάλτσα τους.

Πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο.
Καλή σας όρεξη!!
(μπορείτε να μου στείλετε τις απορίες και τα σχόλιά σας στην προσωπική μου σελίδα στο Fb )

ΘΕΟΦΑΝΩ ΝΑΚΙΔΟΥ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist