Υλικά ( χρόνος μαγειρέματος: περίπου 2 ώρες + 10 λεπτά για τα μακαρόνια )
( Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά )
3 μεγάλα κρεμμύδια, στην παστιτσάδα ( θέλει πολύ κρεμμύδι )
1 κόκορα περίπου 1 1/2 κιλό
200 -250 γραμ. πηχτό πολτό ντομάτας
80 γραμ. κόκκινο ξίδι
300 γραμ. παρθένο ελαιόλαδο
200 γραμ. κόκκινο κρασί
1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1 κιλό μακαρόνια χοντρά ή πιο λεπτά ή πέννες ανάλογα με τι αρέσει στον καθένα
Βούτυρο ή μαργαρίνη για το κάψιμο των μακαρονιών
Τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι
Αλάτι, πιπέρι
Νερό χλιαρό
Σπετσερικό ( μείγμα μπαχαρικών )
Εκτέλεση
1) Κόβετε τον κόκορα σε 4 ή 5 μεγάλα κομμάτια.

2) Τρίβετε τα κρεμμύδια σε πολύ μικρά κομμάτια, ή καλύτερα τα διαλύετε
στον τρίφτη.

3) Βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα τα 250 γραμ. λάδι και το αφήνετε να
κάψει, αμέσως βάζετε μέσα τον κόκορα κομμάτι – κομμάτι και τα
σοτάρετε μέχρι να κοκκινίσουν ελάχιστα.

4) Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα τριμμένα κρεμμύδια και σοτάρετε.
( προσοχή κατά το σοτάρισμα δεν βγάζετε από μέσα τον κόκορα όπως
κάνουν μερικοί ).

5) Όταν τα κρεμμύδια πάρουν λίγο χρώμα δηλαδή σε ελάχιστο χρόνο
προσθέτετε το ξύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί.

6) Προσθέτετε 200 γραμ. κρασί και αφήνετε να βράσει.

7) Όταν κοντεύει να στύψει ρίχνετε τα 3 κουταλάκια πολτό ντομάτας
και προσθέτετε το νερό που καλό είναι να είναι ζεστό, μέχρι να
σκεπαστεί ίσα-ίσα ο κόκορας.

8) Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει ρίχνετε 1 ή 1 1/2 κουτ. σουπ. από το
σπετσερικό μαζί με το ανάλογο αλάτι, πιπέρι και ένα κουτάλι ζάχαρη.

9) Ανακατεύετε καλά.

10) Αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά παρακολουθώντας μη σας
κολλήσει ανακατεύοντας κάπου-κάπου με μια ξύλινη κουτάλα.

11) Όταν στύψει και η σάλτσα έχει γίνει πηχτή, το φαγητό είναι έτοιμο.

12) Βάζετε το φαγητό στην άκρη, ετοιμάζετε τα μακαρόνια.

13) Τα μακαρόνια γίνονται στο τέλος και λίγο πριν το σερβίρισμα με τη
γνωστή διαδικασία αφού τα σουρώσετε τα καίτε σε άλλο σκεύος με το
βούτυρο ή τη μαργαρίνη.

14) Σερβίρετε μαζί με τον κόκορα βάζοντας από πάνω αρκετό τριμμένο
τυρί.

Καλή επιτυχία…

Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Σπιτικό frozen yogurt σε 5 λεπτά

Αγγελος Αρχοντακης