Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά )
( Ποσότητα: 300 γραμ.— 1 βάζο περίπου )
5 φλιτζ. σπόρων σουσαμιού
1 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1) Σε ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζετε τους σπόρους σε μέτρια φωτιά.

2) Ανακατεύετε τους σπόρους πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα.
( Προσέχετε την θερμοκρασία, οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα ).
( Ή εναλλακτικά ψήνετε τους σπόρους στο φούρνο ακολουθώντας την
εξής διαδικασία: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
κελσίου ).

3) Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και από πάνω από την λαδόκολλα
τοποθετείτε τους σπόρους.

4) Ψήνετε ελαφρώς τους σπόρους.

5) Ανακατεύετε καλά μία ή δύο φορές
( και στις δύο περιπτώσεις ψήνετε λίγο τους σπόρους μέχρι να πάρουν
ελαφρώς ξανθό χρώμα ).
( Όχι σκούρο καφέ ).
( Περίπου 5-6 λεπτά ).
( Προσέχετε να μην κάψετε τους σπόρους γιατί το ταχίνι σας θα έχει
απαίσια γεύση ).

6) Μεταφέρετε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο και αφήνετε να
κρυώσει εντελώς.

7) Σε ένα μπλέντερ ή σε μίξερ χειρός τοποθετείτε το σουσάμι.

8) Αλέθετε τους σπόρους για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεπτή τριμμένη
μάζα.

9) Προσθέτετε 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο.

10) Χτυπάτε στο μίξερ για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αναμιχτεί καλά.
( Για λεπτότερο και πιο ρευστό ταχίνι προσθέτετε ακόμη 2-3 κουτ. σουπ.
λάδι ή και περισσότερο μέχρι να δημιουργηθεί η κατάλληλη σύσταση
αναλόγως τις προτιμήσεις σας και ξανά χτυπάτε ).
( Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αλάτι για γεύση ).
Αποθήκευση του ταχινιού
1) Μεταφέρετε το ταχίνι σε ένα καθαρό βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο.

2) Φυλάξτε το σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.
( Εάν το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια μην ανησυχήσετε,
απλά ανακατεύστε το με ένα κουτάλι ).

Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Αφράτο και πεντανόστιμο κέικ πορτοκάλι χωρίς βούτυρο, αυγά και χωρίς μίξερ

Αγγελος Αρχοντακης