Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Written by on 25/10/2020

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά )
( μερίδες: 18 )
1/2 φλ. χοντρό σιμιγδάλι
5 κρόκοι αυγών
1 φλ. ζάχαρη
4 φλ. ζεστό γάλα
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
3/4 φλ. φρέσκο βούτυρο
1/2 κουτ. κανέλα σε σκόνη ( για την γέμιση )
Κανέλα σε σκόνη ( για το σερβίρισμα )
Ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά για το πασπάλισμα )

Υλικά για το σιρόπι:
3 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας
2 καρφάκια γαρύφαλλου
Χυμός από μισό λεμόνι
Φλούδα 1 λεμονιού
Εκτέλεση για το γαλακτομπούρεκο:
1) Ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους.

2) Σε κατσαρόλα χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι.

3) Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το γάλα ( όχι να κάψει απλά να ζεσταθεί ).

4) Ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα στην κατσαρόλα.

5) Ανακατεύετε συνέχεια πολύ καλά να λιώσουν τα σβολάκια.

6) Βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια μην
κολλήσει η κρέμα.

7) Ρίχνετε την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού, την βανίλια και συνεχίζετε
το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

8) Βγάζετε από την φωτιά και ρίχνετε μια κουτ. σουπ. βούτυρο.

9) Ανακατεύετε καλά να λιώσει.

10) Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί και αρχίζετε να στρώνετε τα φύλλα
βουτυρώνοντας και αυτά με πινέλο σιλικόνης ένα-ένα, απλώνοντας
τα σαν ακτίνα, τα μισά μέσα στο ταψί και τα άλλα μισά έξω και
γύρω-γύρω, το ένα πάνω στο άλλο ( αφήνετε στην άκρη 4 φύλλα ).

11) Ρίχνετε την κρέμα και στρώνετε πολύ καλά να πάει παντού.

12) Αρχίζετε από την αντίθετη φορά που σταματήσατε και βάζετε ένα-ένα
τα φύλλα μπρος τα μέσα στο ταψί, πάνω στην γέμιση.

13) Βουτυρώνετε από πάνω μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

14) Στο τέλος βάζετε τα 4 φύλλα που είχατε αφήσει στην άκρη.

15) Βουτυρώνετε καλά όλα τα φύλλα.

16) Γυρνάτε τις άκρες μπρος τα μέσα με μια σπάτουλα λεπτή
βουτυρώνοντας τις καλά.

17) Χαρακώνετε από πάνω το γαλακτομπούρεκο και το βουτυρώνετε.

18) Ρίχνετε λίγο νερό στην χούφτα του χεριού σας και πιτσιλάτε με τα
δάχτυλα σας πάνω τα φύλλα.

19) Ψήνετε το γαλακτομπούρεκο περίπου για 60 λεπτά στους 180 βαθμούς
με αέρα.

20) Στην συνέχεια ετοιμάζετε το σιρόπι.

21) Όταν ξεροψηθεί το γαλακτομπούρεκο, το βγάζετε από τον φούρνο.

22) Σιροπιάζετε αμέσως με μια κουτάλα.

23) Αφήνετε να σταθεί, να κρυώσει και να πιεί όλο το σιρόπι.

24) Σερβίρετε αν θέλετε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση για το σιρόπι
1) Βάζετε στην κατσαρόλα 2 φλ. νερό και 3 φλ. ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλας
και 4 καρφάκια γαρύφαλλο, χυμό από το μισό λεμόνι και την φλούδα
από αυτό.

2) Βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.

3) Μόλις πάρει βράση το κατεβάζετε από την φωτιά, το αφήνετε στην
άκρη και με αυτό σιροπιάζετε το γαλακτομπούρεκο.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist



Now On Air

Variety Vibes

18:00 20:00






Now On Air

Variety Vibes

18:00 20:00