Παραδοσιακή γλυκιά ρυζόπιτα!!!

Written by on 25/01/2021

image_print

Αν δεν έχετε δοκιμάσει γλυκιά ρυζόπιτα , έφτασε η στιγμή!

Το απίστευτο άρωμα που βγάζει ο συνδυασμός του ρυζιού με τις σταφίδες και την κανέλα και η γεύση του τραγανού φύλλου με τα καρύδια θα σας ενθουσιάσει!

Γίνεται το ίδιο νόστιμη είτε νηστήσιμη , είτε όχι.

Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας
500 γρ. ρύζι καρολίνα
1 κιλό νερό ( ή φρέσκο αγελαδινό γάλα αν δεν την θέλουμε νηστήσιμη)
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
200 – 250 γρ. σταφίδες ξανθές
200 – 250 γρ. καρύδια σπασμένα
1 κ.σ κανέλλα (κοφτή)
3 βανίλιες ή 1 1/2 κ.γ εσάνς βανίλιας

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό
½ ποτήρι ζάχαρη
1 στικ κανέλας

Για την διακόσμηση

150 – 200 γρ. άχνη ζάχαρη
10 γρ. κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι και πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός προσθέτουμε το γάλα ( το παραλείπουμε αν την θέλουμε νηστήσιμη ), το αλάτι, την ζάχαρη , τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να δέσει .

Μόλις είναι έτοιμο , αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τις βανίλιες , τα καρύδια και το 1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί διαστάσεων 40Χ30 . Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και χρησιμοποιούμε την στενή τους πλευρά. Παίρνουμε δύο φύλλα, στεγνά, αλάδωτα και τα διπλώνουμε 10 – 12 εκ. προς τα μέσα .
Τοποθετούμε κατά μήκος του φύλλου 6-7 κουταλιές από το μείγμα , το κάνουμε ρολό (όχι πολύ σφιχτό) και το τοποθετούμε στο ταψί.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα χρησιμοποιώντας τα πάντα δύο-δύο.

Αφού τοποθετήσουμε όλα τα ρολά στο ταψί , με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά  (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ,  ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις ψηθεί η ρυζόπιτα , την αφήνουμε να κρυώσει και μετά ραντίζουμε το μισό σιρόπι πάνω στα φύλλα. Δεν το ρίχνουμε όλο για να μη μουλιάσουν τα φύλλα.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!

Μαρία Γιαννούλη

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show









 



Current show