Πάστα ποντικάκι

Written by on 24/04/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά )
( Χρόνος αναμονής: 13 ώρες )
( Σκεύη: 1 μίξερ, 1 φόρμα μήκους 24 εκ. & ένα κορνέ με τελείωμα ένα αστέρι )
Υλικά ( για το παντεσπάνι )
150 γραμ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους ( 120 γραμ. )
60 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
6 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους ( 180 γραμ. )
60 γραμ. τρίμμα από μπαγιάτικο άσπρο ψωμί
50 γραμ. πούδρα αμυγδάλου
30 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά ( για την κρέμα σοκολάτας )
500 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
800 ml κρέμα γάλακτος

Υλικά ( για το γλάσο-γκανάζ )
100 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
100 ml κρέμα γάλακτος
15 γραμ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

Υλικά ( για την διακόσμηση )
Σαντιγί έτοιμη
Αμύγδαλο φιλέ
Τρούφα γάλακτος ( προαιρετικά )
Εκτέλεση ( για το παντεσπάνι )
1) Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το βάζετε στον κάδο του μίξερ μαζί με την ζάχαρη.

2) Χτυπάτε τα υλικά σας στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα ( εξάρτημα του μίξερ ) μέχρι να
αφρατέψουν.

3) Συνεχίζετε να χτυπάτε και προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους.

4) Χτυπάτε το μείγμα σας μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά σας για 5-7 λεπτά.

5) Μόλις ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά σταματάτε το μίξερ.

6) Αδειάζετε όλα τα υλικά του μίξερ σε ένα μπολ.

7) Αφήνετε το μπολ στην άκρη.

8) Γεμίζετε μία μεσαία κατσαρόλα με νερό μέχρι την μέση.

9) Εφαρμόζετε στο χείλος της κατσαρόλας ένα μεταλλικό μπολ ίδιου μεγέθους ( διαδικασία μπεν μαρί ).

10) Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

11) Σπάτε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την βάζετε στο μεταλλικό μπολ.

12) Ανακατεύετε την κουβερτούρα με μια μαρίζ ( ελαστική σπάτουλα ) μέχρι να λιώσει.

13) Όταν λιώσει η κουβερτούρα σας την κατεβάζετε από την φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει.

14) Όταν κρυώσει η κουβερτούρα σας ρίχνετε το μείγμα με τα αυγά και το βούτυρο που είχατε φτιάξει.

15) Ανακατεύετε καλά με μια ελαστική σπάτουλα ( μαρίζ ).

16) Σε ένα μπολ βάζετε τα ασπράδια των αυγών και με ένα σύρμα χειρός χτυπάτε μέχρι να προκύψει μία
μαρέγκα.

17) Σε ένα άλλο μπολ βάζετε τα τρίμματα του ψωμιού με την πούδρα αμυγδάλου και το αλεύρι και τα
ανακατεύετε καλά.

18) Στην συνέχεια στο μπολ με τα τρίμματα του ψωμιού και τα υπόλοιπα υλικά ρίχνετε το μείγμα με την λιωμένη
σοκολάτα και το 1/3 της μαρέγκας.

19) Ανακατεύτε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης.

20) Στην συνέχεια προσθέτετε την υπόλοιπη μαρέγκα.

21) Ανακατεύετε καλά.

22) Καλύπτετε την φόρμα ψησίματος σας με χαρτί ψησίματος.

23) Ρίχνετε το μείγμα που φτιάξατε στην φόρμα και ισιώνετε την επιφάνεια με μία σπάτουλα.

24) Βάζετε την φόρμα σας στον φούρνο σας και ψήνετε στην μεσαία σχάρα για 50 λεπτά.

25) Όταν περάσουν τα 50 λεπτά και κοντεύει να ψηθεί ανοίγετε τον φούρνο σας και βάζετε ένα μαχαίρι
χώνοντας το με την μύτη στο παντεσπάνι να φτάσει έως τον πάτο του παντεσπάνι σας.
( Εάν βγει στεγνό το μαχαίρι είναι έτοιμο, εάν όχι το ξαναβάζετε για 5-10 λεπτά ακόμη ).

26) Όταν είναι έτοιμο το παντεσπάνι σας, το βγάζετε από τον φούρνο.

27) Ξεφορμάρετε το παντεσπάνι.

28) Αφήνετε την βάση ( παντεσπάνι ) να σταθεί για 8 ώρες.

29) Μετά από τις 8 ώρες φτιάχνετε την γέμιση του γλυκού.
Εκτέλεση ( για την γέμιση )
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη.

2) Σε ένα μπολ κόβετε σε κομμάτια την σοκολάτα κουβερτούρα.

3) Όταν το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη ζεσταθεί αρκετά το ρίχνετε μέσα στην σοκολάτα.

4) Ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σας.

5) Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σας πολύ καλά βάζετε το μπολ με την κρέμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Εκτέλεση ( για το τελείωμα του γλυκού )
1) Κόβετε οριζόντια την βάση που φτιάξατε ( παντεσπάνι ) σε τρία κομμάτια.

2) Τοποθετείτε τα κομμάτια που κόψατε σε έναν πάγκο εργασίας ή τραπέζι.

3) Αλείφετε την επιφάνεια του κάθε κομματιού με την κρέμα που φτιάξατε.

4) Απλώνετε την κρέμα καλά με μια ελαστική σπάτουλα ( κρατάτε λίγη κρέμα σε ένα μπολάκι ).

5) Τοποθετείτε τα παντεσπάνια σας με την κρέμα το ένα πάνω στο άλλο.

6) Κόβετε την τούρτα που φτιάξατε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.

7) Με μία μαρίζ αλείφετε γύρω-γύρω στις πάστες την μισή κρέμα που έμεινε.

8) Βάζετε την άλλην μισή κρέμα που σας έμεινε σε ένα κορνέ με μύτη διαμέτρου ( 6 χιλ. ).

9) Φτιάχνετε το σώμα του << ποντικιού >> ( ένα κύμα κρέμας ) επάνω από την κάθε πάστα.

10) Βάζετε τις πάστες σας στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα.

11) Μόλις περάσει η 1 ώρα και σταθεροποιηθούν όλα τα υλικά σας βγάζετε τις πάστες από το ψυγείο και
φτιάχνετε την γκανάζ.
Εκτέλεση ( για το γλάσο-γκανάζ )
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά βάζετε την κρέμα γάλακτος και την αφήνετε να ζεσταθεί.

2) Σε ένα μπολ σπάτε την κουβερτούρα σας σε μικρά κομμάτια και στο ίδιο μπολ κόβετε σε μικρά κομμάτια το
βούτυρο και το βάζετε και αυτό στο μπολ.

3) Όταν ζεσταθεί η κρέμα γάλακτος την κατεβάζετε από την φωτιά.

4) Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στην σοκολάτα που είχατε σπάσει μαζί με το βούτυρο.

5) Ανακατεύετε με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ) μέχρι να λιώσει καλά η κουβερτούρα σας και
( να γίνει μία γκανάζ ).

6) Ρίχνετε επάνω από κάθε κομμάτι λίγη γκανάζ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του κάθε κομματιού.

7) Τέλος βάζετε σε καθαρό κορνέ με τελείωμα ένα αστέρι την έτοιμη σαντιγί και φτιάχνετε ουρά και μάτια στο
σώμα του κάθε << ποντικιού >>.

8) Διακοσμείτε εάν θέλετε με 2 αμύγδαλα φιλέ βουτηγμένα μέσα στην κουβερτούρα για τα αυτάκια και ένα
για το στόμα κάθε << ποντικιού >>.

9) Πασπαλίζετε γύρω-γύρω τα << ποντικάκια >> σας με τρούφα γάλακτος.

10) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την σοκολάτα κουβερτούρα υγείας σας με άσπρη σοκολάτα ή με
σοκολάτα γάλακτος ή με σοκολάτα φράουλας.

2) Επίσης αντί για τρούφα γάλακτος μπορείτε να πολτοποιήσετε σε ένα μπλέντερ φιλέ αμύγδαλα και να τα
πασπαλίσετε γύρω-γύρω από τα << ποντικάκια >> σας.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

M for Mike

21:00 22:59









 



Current show

M for Mike

21:00 22:59