Μύδια αχνιστά με λεμονάτη σάλτσα και ρύζι μπασμάτι με κουρκουμά και δυόσμο!!!

Written by on 24/05/2020

Όσοι είναι λάτρεις των θαλασσινών θα συμφωνήσουν πως τα αχνιστά μύδια αποτελούν ένα από τα πιο νόστιμα και ξεχωριστά πιάτα του καλοκαιριού! Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τα αχνιστά μύδια. Με ούζο, μπύρα, μπαλσάμικο, κρασί και σκόρδο , κρέμα γάλακτος , ντομάτα κλπ.

Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτήν τη συνταγή για μύδια γιατί είναι άκρως αρωματική , πεντανόστιμη , εύκολη και κλασική!

Υλικά (Για τα μύδια)
1 κιλό φρέσκα μύδια ή κατεψυγμένα με κέλυφος
50 ml παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο πράσο (κομμένο σε λεπτές ροδέλες)
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε λεπτές ροδέλες)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
2 τμχ . αστεροειδή γλυκάνισο
1 κ.γ ζάχαρη καστανή
2 κ.σ μαϊντανό
2 κ.σ άνηθο
250 ml λευκό ξηρό κρασί
χυμό 1 λεμονιού
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι (κατά προτίμηση)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά ( Για το ρύζι)
500 γρ. ρύζι μπασμάτι
80 ml παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (τα φύλλα)
αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ κουρκουμά
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κέλυφος από τα μύδια με ένα βουρτσάκι κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε προσεκτικά το μουστάκι από το εσωτερικό του μυδιού , τραβώντας το από την αντίθετη πλευρά της ένωσης.

Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα στραγγίζουμε.

Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια , το πράσο και τα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε την ζάχαρη , το θαλασσινό αλάτι , το πιπέρι , τον χυμό λεμονιού , τον αστεροειδή γλυκάνισο , τον άνηθο και τον μαϊντανό . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε την σάλτσα για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μύδια κλείνουμε το καπάκι και τα αχνίζουμε , κυριολεκτικά , για 2-3 λεπτά.

Προσοχή! Πετάμε όσα μύδια δεν ανοίξουν.

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και το καλύπτουμε με νερό .Το αφήνουμε να μουλιάσει για 15 λεπτά.

Το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κουρκουμά , αλάτι , πιπέρι και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά.

Ρίχνουμε το νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα , ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο , το δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι απαλά.

Καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε με τα αχνιστά μύδια! Συνοδεύουμε με ξηρό λευκό κρασί!

Καλή απόλαυση!!!

Μαρία Γιαννούλη


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist



Now On Air

Variety Vibes

18:00 20:00






Now On Air

Variety Vibes

18:00 20:00