Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 20-30 λεπτά )
( Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά )
( Μερίδες: 12-14 μικρά μπριός )
500 γραμ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις )
1 ποτήρι γάλα ( 190 γραμ. )
1 ποτήρι νερό ( 190 γραμ. )
1 ποτήρι λάδι ( 190 γραμ. )
6 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
2 αυγά ( χωρισμένα ασπράδια-κρόκοι )
πραλίνα φουντουκιού ή μερέντα ( για την γέμιση των μπριός )

Υλικά για την πραλίνα φουντουκιού:
250 γραμ. κουβερτούρα σε σταγόνες
150 γραμ. φουντούκια
2 κουτ. σουπ. ζάχαρη άχνη
Βανίλια
1 κουτ. γλ. κακάο
Σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
Εκτέλεση για την πραλίνα φουντουκιού
1) Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
( μπεν μαρί= κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και πάνω στην
κατσαρόλα βάζουμε ένα λεκανάκι ανοξείδωτο και μέσα στο λεκανάκι
την κουβερτούρα, με την θερμότητα της φωτιάς λιώνει η
κουβερτούρα ).

2) Ψήνετε τα φουντούκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για 10 λεπτά περίπου.

3) Όταν ψηθούν τα βγάζετε και τα ξεφλουδίζετε ( ξεφλουδίζονται
πανεύκολα μετά τον φούρνο ).

4) Τα βάζετε στο μούλτι και τα χτυπάτε ζεστά μέχρι να γίνουν σχεδόν
σκόνη.

5) Προσθέτετε το σησαμέλαιο ή το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, την βανίλια,
το κακάο, την λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίζετε το χτύπημα 1-2
λεπτά.

6) Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου μέχρι να
σταθεροποιηθεί λίγο.
Εκτέλεση ( για τα μπριός )
1) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το γάλα, το λάδι, το νερό, τη ζάχαρη άχνη,
τα ασπράδια αυγών, την βανίλια, την μαγιά, το αλάτι και ανακατεύετε
με το σύρμα χειρός.

2) Προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι.

3) Ανακατεύετε καλά.

4) Ζυμώνετε με το χέρι ώσπου να προκύψει μια αφράτη ζύμη
( η ζύμη που θα προκύψει θα είναι μαλακή και θα κολλάει λίγο στα
χέρια σας ).

5) Σκεπάζετε με μια μεμβράνη τροφίμων μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

6) Στην συνέχεια παίρνετε την ζύμη και την χωρίζετε σε 12-14 μπαλάκια.

7) Ρίχνετε αλεύρι σε έναν πάγκο, παίρνετε ένα-ένα τα μπαλάκια και τα
ανοίγετε με τα δάχτυλα σας σε στρογγυλό σχήμα περίπου 10-15 εκ.
( εάν δεν μπορείτε με τα δάχτυλα σας τα ανοίγετε με έναν πλάστη ).

8) Παίρνετε ένα-ένα τα ζυμαράκια και στο κέντρο τους βάζετε την
πραλίνα φουντουκιού ή μερέντα και κλείνετε ένα-ένα τα ζυμαράκια.

9) Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και
τοποθετείτε τα μπριός σας.

10) Σκεπάζετε τα μπριός σας με ένα χαρτί ή μια πετσέτα και τα αφήνετε
μισή ώρα σκεπασμένα σε ένα μέρος να φουσκώσουν.

11) Όταν περάσει η μισή ώρα τα αλείφετε με μείγμα από κρόκους και
γάλα.

12) Πασπαλίζετε με φλοίδες αμυγδάλου.

13) Ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

14) Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.

15) Σερβίρετε.

Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Μπαμπαδάκια

Αγγελος Αρχοντακης