Υλικά ( γίνονται 35-40 κομμάτια)
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
3 φλ. καρύδια
2 κουτ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. βούτυρο γάλακτος
20 φύλλα γιούφκα [ κρούστας ]
Φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

Σιρόπι
2 1/2 φλ. νερό κρύο
3 1/2 φλ. ζάχαρη
3 κουτ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
1) Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

2) Ετοιμάζετε το σιρόπι:
Ανακατεύετε το κρύο νερό με τη ζάχαρη, να διαλυθεί.

3) Βράζετε για 4 λεπτά.

4) Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 15 λεπτά ακόμα.
( το σιρόπι είναι έτοιμο όταν έχει απαλό κίτρινο χρώμα και όταν
το ρίχνετε από ψηλά με κουτάλι πέφτει σαν << κλωστή>> χωρίς
να κόβεται ).

5) Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού στο σιρόπι, ανακατεύετε καλά, βγάζετε
από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

6) Βάζετε τα καρύδια και τη ζάχαρη σε μίξερ και χτυπάτε να ψιλοκοπούν,
χωρίς να γίνουν σκόνη, αλείφετε ταψί ( 35Χ45 εκ. ) με βούτυρο.

7) Στρώνετε 1 φύλλο στο ταψί και το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο.

8) Συνεχίζετε να στρώνετε άλλα 5 φύλλα.

9) Ρίχνετε επάνω τη γέμιση και ραντίζετε ελαφρά με νερό, για να
κολλήσουν τα επόμενα φύλλα που θα στρώσετε επάνω.

10) Απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας με λιωμένο βούτυρο
ενδιάμεσα.

11) Κόβετε τις άκρες των φύλλων ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού.

12) Αλείφετε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο.

13) Βουτάτε ένα κοφτερό μαχαίρι σε καυτό νερό και χαράζετε το γλυκό
σε κομμάτια.

14) Ψήνετε για 30-35 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.

15) Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε το γλυκό σε θερμοκρασία
δωματίου για περίπου 10 λεπτά.

16) Περιχύνετε με το κρύο σιρόπι και αφήνετε να σιροπιαστεί για
10-15 λεπτά.

17) Κόβετε σε κομμάτια, πασπαλίζετε με φιστίκια Αιγίνης και αφήνετε
να κρυώσει εντελώς.

18) Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Πουγκάκια με κοτόπουλο και μανιτάρια

Άγγελος Αρχοντάκης