Μπακαλιάρος με σκορδαλιά ή αλιάδα με πατάτες
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 28/10/2020
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Μερίδες: 4 ) |
Φιλέτο μπακαλιάρου ( γύρω στο ένα κιλό με 1200 γραμ. ) Για την αλιάδα: 1-2 κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου Ζωμός μπακαλιάρου 5-6 σκελίδες σκόρδου ( ανάλογα πως το θέλετε ) 5-6 πατάτες, όχι φρέσκες ( όσο το δυνατόν πιο παλιές ) 1 καρότο Λίγη σελινόριζα Λεμόνι, αλάτι, άσπρο πιπέρι Ελαιόλαδο Για τον χυλό: 1 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο 1 φλ. κορν φλάουρ κοσκινισμένο Λίγο αλάτι, άσπρο πιπέρι 1 φλ. κρύα μπίρα, χωρίς τον αφρό και λίγη ακόμα 1/2 κουταλιά πελτές ντομάτας ( για άρωμα και χρώμα ) |
Εκτέλεση προεργασίας ( για τον μπακαλιάρο ) |
1) Σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό προσθέτετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. 2) Βάζετε την λεκάνη στο ψυγείο και αλλάζετε το νερό κάθε 6 ώρες για 2 24 ώρα. |
Εκτέλεση ( για τον χυλό ) |
1) Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. 2) Προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι. 3) Ρίχνετε σιγά-σιγά την μπίρα. 4) Ανακατεύετε πολύ καλά. 5) Τα χτυπάτε για 2-3 λεπτά με το σύρμα να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός χωρίς βόλους ( ο χυλός θα πρέπει να είναι αφράτος ). 6) Τον σκεπάζετε και τον βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. |
Εκτέλεση ( για τον μπακαλιάρο ) |
1) Παίρνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στύβετε ελαφρά ( αφήνετε 1-2 κομμάτια μπακαλιάρου για την αλιάδα ). 2) Παίρνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τοποθετείτε σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και τα σκουπίζετε. 3) Παίρνετε ένα-ένα κομμάτι μπακαλιάρου, το αλευρώνετε και το βουτάτε στον χυλό που είχατε φτιάξει. 4) Βάζετε ένα τηγάνι με λάδι στην φωτιά και τηγανίζετε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα. 5) Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα κομμάτια του μπακαλιάρου τα βγάζετε από το τηγάνι και τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι. 6) Τα βάζετε σε ένα πιάτο και ετοιμάζετε την σκορδαλιά ή ( αλιάδα με πατάτες ). |
Εκτέλεση ( για την σκορδαλιά ή την αλιάδα με πατάτες στο μίξερ ) |
1) Σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι βράζετε τις πατάτες. 2) Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες τις βγάζετε από την φωτιά, τις στραγγίζετε από το νερό που είχατε βάλει να βράσουν και τις κρυώνετε με νερό από την βρύση. 3) Τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε μικρά κομματάκια. 4) Στην συνέχεια καθαρίζετε τα καρότα και τα σκόρδα και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. 5) Βάζετε τις πατάτες, το καρότο και το σκόρδο στον κάδο του μίξερ μαζί με τον χυμό λεμονιού, την σελινόριζα, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο ( όσο θέλετε ). 6) Τα χτυπάτε καλά στο μίξερ ώστε να λιώσουν και να γίνουν πουρές. 7) Στην συνέχεια βγάζετε τον πουρέ από το μίξερ, τον δοκιμάζετε ( αν είναι σωστές οι αναλογίες από το λεμόνι και το αλατοπίπερο ανάλογα όπως τον προτιμάτε ). 8) Τον τοποθετείτε σε ένα μπολ και τον σερβίρετε με τον μπακαλιάρο. 9) Διακοσμείτε με ροδέλες από ένα λεμόνι και φύλλα από βασιλικό ή δυόσμο. |
Καλή απόλαυση