Μαχλαμάς ή χάβιτσ
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 08/05/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά περίπου ) ( Μερίδες: 6 ) |
3 κουτ. σουπ. καλαμποκάλευρο 5 κουτ. σουπ. μυζήθρα ή κασέρι τριμμένο Νερό όσο πάρει ( περίπου 3/4 κούπας ) 1 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελάδας 2 κουτ. γλ. αλάτι |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο και το αλάτι. 2) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αλλάξει χρώμα. 3) Μόλις λιώσει το βούτυρο και αλλάξει χρώμα το κατεβάζετε από την φωτιά. 4) Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι και την μυζήθρα. 5) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν καλά. 6) Όταν ενσωματωθούν καλά τα υλικά σας τα ρίχνετε στο τηγάνι με το λιωμένο βούτυρο. 7) Τοποθετείτε το τηγάνι σας επάνω στην φωτιά και προσθέτετε νερό όσο πάρει ( περίπου μισή κούπα ). 8) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί η τσούχνα ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει. 9) Μόλις δημιουργηθεί η τσούχνα ( κόρα ) κατεβάζετε το τηγάνι από την φωτιά. 10) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τον μαχλαμά ή χάβιτσ με γιαούρτι. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το καλαμποκάλευρο με αλεύρι ολικής. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο αγελάδος με βούτυρο φυτικό. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την μυζήθρα ή το κασέρι με φέτα ή ανθότυρο. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας ( π.χ μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα, σαλάμι αέρος, πάριζα κ.α.λ ). 6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο πιπέρι. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ψιλοκομμένες πιπεριές ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πιπεριά ή τσίλι ή μπούκοβο ή πάπρικα καυτερή για να κάνετε πικάντικο το φαγητό σας. |
Καλή απόλαυση