”..τα ξινολάχανα αρμιά είναι χαρακτηριστικό παραδοσιακό φαγητό της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπου οι κάτοικοί τους συνήθιζαν να φυλάνε τα λάχανα σε ξύλινα βαρέλια για να τα μετατρέπουν σε τουρσιά. Στης Σέρρες και κατά την περίοδο του Ιανουαρίου στην εθιμική εορτή της <μπάμπως>, σέρβιραν τους ντολμάδες ζεστούς με την συνοδεία τσούσκας (καυτερής πιπεριάς) , ως μεζέ.. Σε άλλα μέρη της Ελλάδος τα συναντάμε με άλλου είδους ποικιλία λάχανου, όπως το μαύρο λάχανο που φτιάχουν οι Πόντιοι (γιαπράκια), με σέσκουλα ή λάπαθα ..”

Υλικά:
500 γρ κιμά κατά προτίμηση αρνίσιο ή΄ανάμεικτο μια φορά περασμένο
40 γρ ελαιόλαδο
200 γρ ρύζι καρολίνα
200 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια
χυμό από 2 λεμόνια
1 κούπα ζωμό βοδινού σπιτικό ή έτοιμο
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
φύλλα από αρμιά (ξινολάχανου)
αλάτι,πιπέρι
..εάν το φαγητό μαγειρευτεί σωστά ,δεν θα χρειαστεί καθόλου να στρώσουμε τα φύλλα από τα αρμιά στον πάτο της κατσαρόλας…σε κάθε περίπτωση επιλέγουμε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το ελαιόλαδο με τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει , (σε χαμηλή φωτιά να μην μας αρπάξουν) και ρίχνουμε μέσα τον κιμά.

Ψιλοκόβουμε και τα μυρωδικά μας και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα ανακατεύοντας καλά.

Προσθέτουμε το ρύζι ,το αλάτι ,το πιπέρι, τον χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον ζωμό μας ή βραστό νερό, μέχρι να ‘ανοίξει’ καλά το ρύζι και ανακατεύουμε διαρκώς να μην μας κολλήσει στο τηγάνι.

Αραδιάζουμε τα φύλλα του ξινολάχανου στον πάγκο της κουζίνας μας και κόβουμε τα χοντρά του κοτσάνια που έχει στο κέντρο.

Βάζουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας από την γέμιση μας.

Τα τυλίγουμε σφιχτά και τα τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα , το ένα πίσω από το άλλο περιμετρικά της κατσαρόλας να σχηματιστούν δύο με τρεις κύκλοι ,ανάλογα με τα φύλλα και την γέμισή μας.

Αν θέλουμε στρώνουμε και φύλλα από το λάχανο μας στο πάτο της κατσαρόλας μας.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο ,αλάτι, πιπέρι.

Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με ένα πιάτο να ακουμπούν στους ντολμάδες και βάζουμε αν θέλουμε κι ένα ποτήρι με νερό στο κέντρο του πιάτου, για να έχει βάρος και να μην διαλυθούν στο μαγείρεμα.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το πιάτο και χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοψηθούν.

Μετά από περίπου 1,5 με ώρα ελέγχουμε να δούμε αν έχει σκάσει το ρύζι και ξεσκεπάζουμε.

Ρίχνουμε μια απορροφητική πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν.

Ετοιμάζουμε μια σάλτσα από αυγολέμονο και περιχύουμε από πάνω τους ζεστούς ντολμάδες μας.
Καλή σας όρεξη!!
(αν θέλετε μπορείτε να μου στέλνετε τα σχόλια και τις απορίες σας στην προσωπική μου σελίδα στο Fb )

ΘΕΟΦΑΝΩ ΝΑΚΙΔΟΥ

Διαβάστε ακόμη:  Μπριός με σοκολάτα
Γεννήθηκα στης 25/06/1980 στη Θεσσαλονίκη όπου και μεγάλωσα, μέχρι τώρα. Σπούδασα Νοσηλευτική σε Τεχνική Σχολή κι έπειτα αποφοίτησα από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο , με σπουδές στης Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Επί μια 10 ετία διατηρούσα εργαστήριο αρτοζαχαροπλαστικής παραδοσιακών προϊόντων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την συγγραφή άρθρων ,παιδικών κειμένων και παραμυθιών ,με το θέατρο, καθώς αγαπώ πολύ την μαγειρική και το ψάρεμα με φίλους.