Ένα άκρως γευστικό φαγητό , γεμάτο γεύση και αρώματα θάλασσας και καλοκαιριού ! Παρά τα λίγα και απλά υλικά του , αποτελεί την απόλυτη συνταγή ζυμαρικών με όστρακα!

Υλικά
700 – 1000 γρ. φρέσκα κυδώνια ή γυαλιστερές
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
90 ml λευκό , ξηρό κρασί
1/4 κγλ. καυτερό μπούκοβο ή μία πιπερίτσα τσίλι
50 ml ελαιόλαδο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό ή 2 κ.σ φρέσκο θυμάρι (τα φυλλαράκια)
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πολύχρωμο πιπέρι
500 γρ. μακαρόνια Νο 6 ή λιγκουίνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα κυδώνια ή τις γυαλιστερές με άφθονο νερό και βουρτσάκι (κυρίως για τα κυδώνια) . Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με αλατισμένο νερό , τα ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά ελέγχοντας αν βγάζουν άμμο . Αλλάζουμε το νερό κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου το νερό μείνει καθαρό μέσα στη λεκάνη. Τα ξεπλένουμε πάλι πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ( θα χρειαστούμε τηγάνι με καπάκι ) , ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο και το μπούκοβο για 3 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα αρωματιστεί το λάδι.

Σοτάρουμε τα κυδώνια ή τις γυαλιστερές και ρίχνουμε το κρασί . Κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι κι αχνίζουμε για 7-8 λεπτά .

Σουρώνουμε τα κυδώνια σε ένα άλλο μπολ και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.

Προσοχή! Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Ρίχνουμε το σουρωμένο νερό τους στο τηγάνι , ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε για 5 ή 10 λεπτά (ανάλογα την ποσότητα του νερού που θα έχουν βγάλει τα όστρακά μας ) μέχρι να μείνει μια αραιή σάλτσα στο τηγάνι.

Βράζουμε τα μακαρόνια ή τα λιγκουίνι με λίγο αλάτι , ( θα είναι ήδη αλμυρή η σάλτσα από τα όστρακα ) για 8 λεπτά .

Μόλις είναι έτοιμα , ρίχνουμε σταδιακά τα μακαρόνια ( με μια πιρούνα ) ,(χωρίς να τα σουρώσουμε ) μέσα στην σάλτσα . Αν χρειαστεί προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές από το νερό που έβρασαν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι . Ρίχνουμε και τα κυδώνια μας κι ανακατεύουμε να αρωματιστεί το φαγητό μας!

Συνοδεύουμε με κρύο λευκό κρασί !!!

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε ακόμη:  Κουμ κουάτ...το φρούτο

Μαρία Γιαννούλη