Μακαρονάδα με κυδώνια
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 26/06/2023
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 5-10 λεπτά ) ( Μερίδες: 3-4 ) |
20 κυδώνια 1 συσκευασία σπαγγέτι 500 γραμ. ξύσμα από 1 λεμόνι 1 φλιτζ. τσαγ. λευκό ξηρό κρασί 4 φέτες ψωμί πολύσπορο χωρίς την κόρα 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο 1 κουτ. γλ. μπούκοβο 2 σκελίδες σκόρδο Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τις σκελίδες σκόρδου με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 2) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. 3) Πλένετε το λεμόνι και το τρίβετε στον τρύφτη. 4) Πλένετε καλά τα κυδώνια σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 5) Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό ρίχνετε τα πλυμένα κυδώνια. 6) Αφήνετε τα κυδώνι μέσα στο νερό για περίπου 1 ώρα. 7) Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα νερό μέχρι την μέση. 8) Αλατοπιπερώνετε το νερό και προσθέτετε 1-2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. 9) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά και αφήνετε να κοχλάσει. 10) Όταν κοχλάσει το νερό προσθέτετε τα σπαγγέτι. 11) Αφήνετε τα σπαγγέτι να βράσουν για 4-5 λεπτά. 12) Μόλις περάσουν τα 4-5 λεπτά και βράσουν τα σπαγγέτι κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 13) Στην διάρκεια που είναι τα κυδώνια μέσα στο νερό ρίχνετε στο μούλτι τις φέτες του ψωμιού, το σκόρδο, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού. 14) Ξεκινάτε το μούλτι και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να προκύψουν ψίχουλα. 15) Όταν προκύψουν ψίχουλα σταματάτε το μούλτι και αδειάζετε τα υλικά σε ένα μπολ. 16) Τοποθετείτε ένα τηγάνι επάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνετε το ελαιόλαδο. 17) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να ζεσταθεί. 18) Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο ρίχνετε το υπόλοιπο σκόρδο, το κρεμμύδι, τα ψίχουλα που πολτοποιήσατε στο μούλτι και το μπούκοβο. 19) Αφήνετε τα υλικά επάνω στην φωτιά για 2 λεπτά. 20) Όταν περάσουν τα 2 λεπτά προσθέτετε το κρασί. 21) Αφήνετε το κρασί επάνω στην φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. 22) Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε προσεχτικά τα κυδώνια. 23) Σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνετε τα υλικά να αχνίσουν για 5-7 λεπτά και να ανοίξουν τα κυδώνια ( όσα κυδώνια δεν ανοίξουν τα πετάτε ). 24) Όταν αχνίσουν και ανοίξουν όλα τα κυδώνια κατεβάζετε το τηγάνι από την φωτιά. 25) Προσθέτετε μέσα στα κυδώνια τα μακαρόνια και τοποθετείτε το τηγάνι επάνω στην φωτιά. 26) Αφήνετε τα υλικά να βράσουν για περίπου 1-2 λεπτά ανακατεύοντας τα με μία λαβίδα ή ένα πιρούνι ή τσιμπίδα. 27) Όταν περάσουν τα 1-2 λεπτά κατεβάζετε το τηγάνι από την φωτιά και σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε προαιρετικά με φυλλαράκια μαϊντανού ή βασιλικού ή δυόσμου. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια με άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά και να κάνετε το φαγητό σας πικάντικο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε χυμό λεμονιού. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το ξύσμα του λεμονιού με ξύσμα πορτοκαλιού. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές πολύχρωμες. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ψιλοκομμένη ντομάτα. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με ντοματίνια. |
Καλή απόλαυση