Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο και σελινόριζα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 05/10/2020
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης 80 λεπτά ) ( μερίδες: 50+ ) |
1 λάχανο μέτριο σε μέγεθος και αφράτο 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1/2 κιλό παστός μπακαλιάρος ( ή φιλέτο μπακαλιάρου ) 1/2 φλ. ρύζι 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη 1 καρότο τριμμένο Από λίγο άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο Αλάτι, πιπέρι 1/2 φλ. ελαιόλαδο 3-4 φλ. νερό Για τον ζωμό: 1 κομμάτι από τον μπακαλιάρο 1 καρότο 1 κρεμμύδι κομμένο στα δύο 1 κομμάτι σελινόριζα Σέλινο, αλάτι Για το σερβίρισμα: Χυμός 1 λεμονιού Αλάτι,πιπέρι 2 κουτ. σουπ. κορν φλάουρ Ζωμός από το φαγητό Λίγη μουστάρδα και σαφράν |
Εκτέλεση |
1) Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζουμε σε μπολ με νερό για 48 ώρες. Αλλάζοντας το κατά διαστήματα. 2) Στραγγίζουμε, κρατάμε ένα κομμάτι για να φτιάξουμε το ζωμό. 3) Αφαιρούμε την πέτσα από τα υπόλοιπα κομμάτια και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια, βάζοντας τα σε μπολ και μετά στο ψυγείο. 4) Σε μικρή κατσαρόλα στη φωτιά, βάζουμε ένα κρεμμύδι κομμένο στα δύο, τη σελινόριζα, το σέλινο, το καρότο και το κομμάτι μπακαλιάρου. 5) Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνουμε λίγο αλάτι. 6) Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4-5 και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα. 7) Κρατάμε, τον ζωμό στην άκρη και το βρασμένο κομμάτι του μπακαλιάρου ( θα το βάλουμε στη γέμιση ). 8) Στο μπολ με τα κομματάκια μπακαλιάρου, προσθέτουμε και το βρασμένο κομμάτι, χωρίς την πέτσα και ψιλοκομμένο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια την τριμμένη ντομάτα, το ρύζι, το καρότο τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο. 9) Προσθέτουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. 10) Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη. 11) Καθαρίζουμε το λάχανο, αφαιρούμε τα 1-2 εξωτερικά φύλλα του. 12) Χαράζουμε το λάχανο με το μαχαίρι και αφαιρούμε το κοτσάνι του κάνοντας μια τρύπα. 13) Βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε. 14) Όταν μαλακώσουν τα φύλλα, τα αφαιρούμε ένα-ένα. 15) Τοποθετούμε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι και μετά σε δίσκο. 16) Βάζουμε από μια κουταλιά γέμισης σε κάθε φύλλο. 17) Τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες. 18) Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας 3-4 από τα περίσσια λαχανόφυλλα. 19) Πάνω τους βάζουμε σε σειρά τους λαχανοντολμάδες. 20) Προσθέτουμε το ζωμό. 21) Σκεπάζουμε με γυάλινο πιάτο. 22) Προσθέτουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο. 23) Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 40 λεπτά. 24) Αδειάζουμε με προσοχή το ζωμό από το φαγητό. 25) Σε μικρή κατσαρόλα στη φωτιά προσθέτουμε το ζωμό από το φαγητό και προσθέτουμε χυμό από λεμόνι. 26) Σε άλλο μπολ, διαλύουμε το κορν φλάουρ με λίγο νερό. 27) Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ. 28) Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά. 29) Προσθέτουμε τη μουστάρδα και 2-3 ίνες σαφράν. 30) Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. 31) Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα. 32) Σερβίρουμε. |
Καλή απόλαυση