Κυπριακό σπιτικό σιάμισιη

Written by on 21/11/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα )
( Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά )
( Χρόνος τηγανίσματος: 30 λεπτά )
( Μερίδες: 10 κομμάτια )
1 1/2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 αλεύρι τύπου φαρίνα
1/2 φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο
Λίγο αλάτι
Νερό χλιαρό ( όσο πάρει )

Υλικά ( για την γέμιση )
1 1/2 φλιτζ. τσαγ. σιμιγδάλι
1 1/4 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
6 φλιτζ. τσαγ. νερό
1 1/2 κουτ. σουπ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

Ζάχαρη άχνη ( για το πασπάλισμα )
Εκτέλεση
1) Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε τα δύο είδη αλευριού και το αλάτι.

2) Συνεχίζετε ρίχνοντας το ηλιέλαιο.

3) Μόλις τελειώσετε με όλο το ηλιέλαιο ανακατεύετε καλά τα υλικά σας.

4) Προσθέτετε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη.

5) Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

6) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας και ακουμπάτε την ζύμη.

7) Με ένα μαχαίρι κόβετε την ζύμη σας σε 12 ίσα μέρη.

8) Παίρνετε ένα-ένα κομμάτι, το πιέζετε, το λαδώνετε και το πλάθετε σε μπαλίτσες.

9) Μόλις τελειώσετε με το λάδωμα όλων των ζυμαριών σας λαδώνετε ένα βαθύ μπολ.

10) Κόβετε με ένα μαχαίρι 10 πλαστικές μεμβράνες και τυλίγετε ένα-ένα τα ζυμαράκια σας.

11) Βάζετε τα ζυμαράκια σας στο λαδωμένο μπολ.

12) Τοποθετείτε το μπολ σας στο ψυγείο για 12-24 ώρες.

13) Φτιάχνετε την γέμιση.
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα του γλυκού )
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό με την ζάχαρη.

2) Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.

3) Μόλις βράσει το νερό με την ζάχαρη ρίχνετε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι.

4) Ανακατεύετε καλά μέχρι να κοχλάσει το σιμιγδάλι σας.

5) Μόλις κοχλάσει το σιμιγδάλι σας προσθέτετε την μαστίχα.

6) Ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ).

7) Κατεβάζετε από την φωτιά.

8)Αλείφετε ένα πιρέξ ή ταψί με ροδόσταγμα ή ηλιέλαιο.

9) Ρίχνετε το μείγμα σας στο πιρέξ.

10) Αφήνετε να κρυώσει.

11) Βάζετε το πιρέξ στο ψυγείο για 20 λεπτά με την κρέμα.

12) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά βγάζετε το πιρέξ με την κρέμα από το ψυγείο και την ακουμπάτε σε έναν
πάγκο εργασίας.

13) Συνεχίζετε βγάζοντας την λεκάνη με τα ζυμαράκια από το ψυγείο.

14) Αλευρώνετε τον πάγκο εργασίας.

15) Βγάζετε τις μεμβράνες από τα ζυμαράκια σας.

16) Ακουμπάτε τα ζυμαράκια σας στον αλευρωμένο πάγκο.

17) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τα ζυμαράκια σας.

18) Όταν τα ζυμαράκια σας γίνουν πολύ λεπτά τα κόβετε με ένα μυτερό μαχαίρι σε μικρά τετραγωνάκια ( 5 εκ. ).

19) Σε κάθε τετραγωνάκι που έχετε απλώσει στον πάγκο βάζετε από 1 κουτ. σουπ. γέμιση στο κέντρο του φύλλου
πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλα σας.

20) Σκεπάζετε την γέμιση με τα άκρα από το υπόλοιπο φύλλο που δεν έχει μείγμα.

21) Τοποθετείτε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά.

22) Ρίχνετε ηλιέλαιο.

23) Αφήνετε να κάψει το ηλιέλαιο.

24) Μόλις κάψει το ηλιέλαιο βάζετε τα πιτάκια σας στο τηγάνι και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ένα
χρυσαφένιο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

25) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα.

26) Μόλις τα πιτάκια σας πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από τις 2 πλευρές με την βοήθεια μίας τρυπητής
κουτάλας τα αποσύρετε από το τηγάνι.

27) Ακουμπάτε τα πιτάκια σας στο απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε να αποβάλλουν τα περιττά λίπη στο
χαρτί.

28) Μόλις απορροφήσει το χαρτί τα περιττά λίπη βγάζετε τα πιτάκια από το χαρτί και τα ακουμπάτε σε μία
άλλη καθαρή πιατέλα.

29) Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στην διάρκεια του σερβιρίσματος τριμμένους ξηρούς καρπούς της
αρεσκείας σας.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με κανέλα σε σκόνη.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας ή με λιωμένη σοκολάτα
( π.χ κουβερτούρα γάλακτος, σοκολάτα υγείας, σοκολάτα λευκή ή φράουλας κ.α.λ ).

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist