Κρητική σοφεγάδα στα κάρβουνα

Written by on 12/05/2023

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά )
( Μερίδες: 4 )
250 γραμ. κολοκύθια
250 γραμ. μελιτζάνες
250 γραμ. πράσινες πιπεριές κέρατα
200 γραμ. πατάτες
2 σκελίδες σκόρδου
150 γραμ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
130 ml ελαιόλαδο
20 γραμ. πελτές ντομάτας
100 ml λευκό κρασί
4 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
200 ml ζωμό λαχανικών
2 κλωνάρια ρίγανη
2 κλωνάρια θυμάρι
1/2 μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι & πιπέρι
( Ξινομυζήθρα σε κομμάτια προαιρετικά )
Εκτέλεση
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά όλα τα λαχανικά σας.

2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τα κοτσάνια από τα λαχανικά σας
( πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες ).

3) Καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους τις πατάτες σας.

4) Κόβετε τα λαχανικά σας σε κύβους 2χ2 εκ.

5) Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σας.

6) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το κρεμμύδι σας σε μικρά κυβάκια.

7) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας.

8) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας.

9) Πλένετε και τρίβετε τις ντομάτες σας σε ένα τρίφτη.

10) Τοποθετείτε μία φαρδιά κατσαρόλα επάνω στα κάρβουνα.

11) Μέσα στην φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο.

12) Συνεχίζετε προσθέτοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο.

13) Αφήνετε τα υλικά σας να μαραθούν και να πάρουν.

14) Όταν μαραθούν τα υλικά σας προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας.

15) Συνεχίζετε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σας.

16) Ανακατεύεται τα λαχανικά σας με μία ξύλινη κουτάλα.

17) Αφήνετε να σοταριστούν τα λαχανικά σας για 3-4 λεπτά.

18) Μόλις περάσουν τα 3-4 λεπτά και σοταριστούν τα λαχανικά σας ρίχνετε το κρασί.

19) Αφήνετε για λίγο το κρασί να εξατμιστεί το αλκοόλ του.

20) Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες.

21) Συνεχίζετε προσθέτοντας τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.

22) Αφήνετε τα υλικά σας να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 25-28 λεπτά περίπου μέχρι να
μαλακώσουν καλά.

23) Μόλις περάσουν τα 25-28 λεπτά και μαλακώσουν καλά τα υλικά σας αφαιρείτε την κατσαρόλα από
την φωτιά.

24) Προσθέτετε μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό σας τον μαϊντανό, το θυμάρι και την ρίγανη.

25) Με την βοήθεια μίας κουτάλας τρυπητής σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα.

26) Προσθέτετε λίγο ακόμη επιπλέον ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

27) Γαρνίρετε προαιρετικά με λίγο επιπλέον μαϊντανό και ξινομυζήθρα.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε το φαγητό σας με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό ή άνηθο.

2) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε και με άλλα είδη τυριών ( π.χ φέτα, τυρί άσπρο, χαλούμι, κ.α.λ ).

3) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε ποιο καυτερό το φαγητό σας να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή
καυτερή πάπρικα ή καυτερή πιπεριά.

4) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε βρασμένο κοτόπουλο ή βρασμένο κρέας.

5) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και άλλα είδη λαχανικών ( π.χ καρότα, μανιτάρια κ.α.λ ).

6) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδια.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59











Current show

Group Therapy

16:00 17:59