Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά )
( χρόνος τηγανίσματος: 5-7 λεπτά )
( μερίδες: 80-100 )
( βαθμός δυσκολίας: 1 )
Υλικά για τα κουρκουμπίνια:
500 γραμ. φύλλο κρούστας
1/2 φλ. μαργαρίνη
Λάδι για το τηγάνισμα

Υλικά για το σιρόπι:
100 γραμ. ζάχαρη
100 ml νερό
1 βανίλια
1 σφηνάκι λικέρ ή ρούμι ( προαιρετικά )
Χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
Γλυκόζη
Εκτέλεση για το σιρόπι:
1) Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την
γλυκόζη.

2) Αφήνετε να έρθει σε σημείο βρασμού.

3) Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει ο βρασμός, βράζετε για 3 λεπτά.

4) Κατεβάζετε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνετε για 10 λεπτά να
γίνει χλιαρό.

5) Τότε προσθέτετε μέσα το λικέρ ή την εσάνς ή τον χυμό πορτοκάλι ή
λεμόνι που επιθυμείτε.

6) Ανακατεύετε το σιρόπι μια-δυο φορές πριν πάρει βράση.
Φροντίζετε πριν βράσει το σιρόπι να καθαρίσετε τα
τοιχώματα της κατσαρόλας με ένα πινέλο βουτηγμένο
στο σιρόπι.
Εκτέλεση για τα κουρκουμπίνια:
1) Στρώνετε τα φύλλα δυο-δυο βουτυρώνοντας ανάμεσα τους.

2) Διπλώνετε στη μέση βουτυρώνοντας πάλι.

3) Και ύστερα τυλίγετε σε σφιχτά ρολά.

4) Βρέχετε στην άκρη για να κλίσουν καλά.

5) Βάζετε τα ρολά στο ψυγείο για να σφίξουν.

6) Τα κόβετε σε μέγεθος μπουκιάς.

7) Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά.

8) Όταν ροδίσουν τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε
σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξει το περιττό λάδι.

9) Παίρνετε το χλιαρό σιρόπι που είχατε ετοιμάσει και ρίχνετε μέσα
τα κουρκουμπίνια λίγα-λίγα και τα αφήνετε 2-3 λεπτά να
σιροπιαστούν καλά.

10) Σερβίρετε και πασπαλίζετε αν θέλετε με ζεστή πραλίνα φουντουκιού
ή καρύδια.

Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Ζελέ βερίκοκο με γιαούρτι και φιλέ αμυγδάλου

Αγγελος Αρχοντακης