Κέικ πουτίγκα λεμονιού

Written by on 14/05/2023

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά )
( Σκεύος: 1 ταψί 26-28 εκ. )
Υλικά ( για την πουτίγκα )
1 & 3/4 κουπ. τσαγ. γάλα
1 κουπ. τσαγ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ( τύπου φαρίνα )
4 αυγά & 1 ασπράδι
1 κουπ. τσαγ. ζάχαρη
125 γραμ. βούτυρο
Χυμός & ξύσμα από 2 λεμόνια
1 πρέζα αλάτι

Υλικά ( για το βούτυρο λεμονιού )
50 γραμ. βούτυρο
1/2 κουπ. τσαγ. ζάχαρη
1 αυγό & 1 κρόκος
2 κουτ. σουπ. ξύσμα λεμονιού
1/4 κουπ. τσαγ. χυμό λεμονιού
Ζάχαρη άχνη ( για το πασπάλισμα )

Υλικά ( προαιρετικά για τις ζαχαρωμένες φέτες )
1 λεμόνι
1/2 κουπ. τσαγ. ζάχαρη
3/4 κουπ. τσαγ. νερό
Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση ( για το βούτυρο λεμονιού )
1) Σε ένα τρίφτη τρίβετε καλά το λεμόνι σας.

2) Κρατάτε το ξύσμα του λεμονιού σε ένα μπολάκι.

3) Κόβετε το λεμόνι που είχατε τρίψει στην μέση.

4) Σε έναν λεμονοστύφτη στύβετε το λεμόνι κρατώντας τον χυμό του.

5) Σε ένα μπολάκι σπάτε και ρίχνετε το αυγό.

6) Σε ένα άλλο μπολάκι σπάτε και άλλο ένα αυγό και κρατάτε μόνο τον κρόκο.

7) Προσθέτετε τον κρόκο στο αυγό και χτυπάτε καλά με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ ή
κουταλιού μέχρι να ενσωματωθούν.

8) Όταν ενσωματωθούν τα αυγά σας αφήνετε στην άκρη.

9) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε την ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα & τον χυμό
λεμονιού, τα χτυπημένα αυγά και τον κρόκο.

10) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και βράζετε για 5 λεπτά μέχρι να προκύψει ένα πηκτό και
ομοιογενές μείγμα.

11) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά και προκύψει ένα πηκτό και ομοιογενές μείγμα κατεβάζετε την
κατσαρόλα από την φωτιά.

12) Σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε και στραγγίζετε καλά το μείγμα σας.

13) Κόβετε μία διαφανή μεμβράνη.

14) Σκεπάζετε το μείγμα με την διαφανή μεμβράνη.

15) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου.

16) Τοποθετείτε το μπολ με το μείγμα στο ψυγείο.

17) Κλείνετε την πόρτα του ψυγείου και αφήνετε το μείγμα μέχρι να πήξει.

18) Ετοιμάζετε τις ζαχαρωμένες φέτες.
Εκτέλεση ( προαιρετικά για τις ζαχαρωμένες φέτες )
1) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε ένα λεμόνι σε λεπτές φέτες.

2) Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά.

3) Μέσα στο τηγάνι ρίχνετε την ζάχαρη και 3/4 κουπ. τσαγ. νερό.

4) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

5) Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτετε τις φέτες λεμονιού.

6) Γυρίζετε τις φέτες σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για περίπου 25 λεπτά.

7) Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

8) Μόλις περάσουν τα 25 λεπτά και καραμελώσουν οι φέτες του λεμονιού σας με την βοήθεια μίας
λαβίδας τις βγάζετε από το τηγάνι.

9) Ακουμπάτε τις φέτες επάνω στο αντικολλητικό χαρτί.

10) Πασπαλίζετε καλά τις φέτες με ζάχαρη.

11) Αφήνετε τις καραμελωμένες φέτες στην άκρη.

12) Ετοιμάζετε την πουτίγκα.
Εκτέλεση ( για την πουτίγκα και το τελείωμα του κέικ σας )
1) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

2) Με την βοήθεια ενός πινέλου μέσα στο λάδι λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 26-28 εκ.

3) Σε 2 μπολ σπάτε και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.

4) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα ρίχνετε τα ασπράδια του αυγού και ελάχιστο αλάτι.

5) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να προκύψει μία μαρέγκα.

6) Όταν προκύψει μία μαρέγκα σταματάτε το μίξερ και βγάζετε το σύρμα.

7) Αφαιρείτε τον κάδο με την μαρέγκα από το μίξερ.

8) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης μαρίζ αδειάζετε την μαρέγκα σε ένα μπολ.

9) Πλένετε καλά τον κάδο σε άφθονο τρεχούμενο νερό.

10) Σκουπίζετε καλά τον κάδο με ένα χαρτί κουζίνας.

11) Τοποθετείτε τον κάδο στο μίξερ.

12) Κουμπώνετε καλά το σύρμα στο μίξερ.

13) Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και την ζάχαρη.

14) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να ασπρίσει καλά το βούτυρο.

15) Μόλις ασπρίσει καλά το βούτυρο προσθέτετε τους κρόκους έναν-έναν μέχρι να ενσωματωθούν με
το βούτυρο.

16) Όταν τελειώσετε με όλους τους κρόκους και ενσωματωθούν με το βούτυρο σταματάτε το μίξερ.

17) Προσθέτετε σιγά-σιγά το μισό αλεύρι και όλο το γάλα ανακατεύοντας το καλά με μία σπάτουλα
σιλικόνης.

18) Μόλις τελειώσετε με όλο το γάλα προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, τον χυμό του λεμονιού και το
ξύσμα του.

19) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν.

20) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά προσθέτετε την 1/2 μαρέγκα.

21) Ανακατεύετε ελαφρά με την βοήθεια της σπάτουλας τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν.

22) Μόλις ενσωματωθεί η 1/2 μαρέγκα με το μείγμα σας ρίχνετε την υπόλοιπη.

23) Ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις ελαφρά ξανά τα υλικά από κάτω προς τα επάνω.

24) Ρίχνετε την ζύμη που προέκυψε στο ταψί που είχατε λαδώσει.

25) Απλώνετε καλά την ζύμη με την βοήθεια μίας σπάτουλας σε όλο το ταψί.

26) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το κέικ.

27) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το κέικ για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθεί, να ροδίσει
και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

28) Όταν περάσουν τα 25-30 λεπτά ψηθεί, ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κέικ σας
ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί.

29) Αφήνετε το κέικ να κρυώσει ελαφρά για περίπου 5-10 λεπτά.

30) Μόλις κρυώσει ελαφρά το κέικ ρίχνετε επάνω από αυτό το βούτυρο λεμονιού.

31) Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

32) Γαρνίρετε ( προαιρετικά ) με τις ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού.

33) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με πορτοκάλι.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρυσταλλική ζάχαρη με καστανή ή άχνη.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να περιχύσετε το κέικ σας με λιωμένη σοκολάτα.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το κέικ με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο κέικ ψηφίδες σοκολάτας.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να σερβίρετε το κάθε κομμάτι της πουτίγκας σας με γλυκό του κουταλιού της
αρεσκείας σας.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε την πουτίγκα με σιρόπι έτοιμο της αρεσκείας σας.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε το κέικ με σαντιγί έτοιμη.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένο Ινδοκάρυδο.

10) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε μαρμελάδα έτοιμη της αρεσκείας σας και να την περιχύσετε επάνω
στο γλυκό σας.

11) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με φρούτα της αρεσκείας σας.

12) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας
σας.

13) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση φρουί γλασέ ή σταφίδες.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59









 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59