Ιταλική γαλατόπιτα με σιμιγδάλι και ρικότα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 30/04/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 75 λεπτά περίπου ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 σε προθερμασμένο φούρνο ) ( Μερίδες: 8 ) |
200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό + λίγο επιπλέον για την φόρμα ή το ταψί 2 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελάδας + επιπλέον για την φόρμα 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες, κρύο Ξύσμα από 2 λεμόνια + φλούδες από 1 ακόμη λεμόνι Φλούδες από 1 πορτοκάλι 400 γραμ. τυρί ρικότα 6 αυγά 200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική 1 τσιμπιά αλάτι 1 κουτ. γλ. υγρή βανίλια ( προαιρετικά ) |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τα λεμόνια και τα πορτοκάλια σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε το 1 λεμόνι σας και κρατάτε το ξύσμα του. 3) Τοποθετείτε το ξύσμα του λεμονιού σας σε ένα μικρό μπολ. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε την φλούδα από το λεμόνι. 5) Τοποθετείτε την φλούδα του λεμονιού σε ένα μπολ. 6) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε από το πορτοκάλι την φλούδα του. 7) Τοποθετείτε την φλούδα του πορτοκαλιού σε ένα μπολ. 8) Σπάτε τα αυγά σε ένα μικρό μπολ. 9) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 10) Βουτυρώνετε μία στρογγυλή φόρμα ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 εκ με αποσπώμενη βάση. 11) Πασπαλίζετε την φόρμα ή το ταψί με σιμιγδάλι. 12) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γάλα. 13) Αφήνετε λίγο το γάλα σας να ζεσταθεί. 14) Μόλις ζεσταθεί λίγο το γάλα προσθέτετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, το ξύσμα από το λεμόνι και τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού. 15) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά. 16) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά. 17) Ανακατεύετε συνεχώς τα υλικά σας με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να προκύψει μία δεμένη κρέμα. 18) Όταν προκύψει μία δεμένη κρέμα αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 19) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού αφαιρείτε τις φλούδες των εσπεριδοειδών σας. 20) Συνεχίζετε προσθέτοντας 2 κουτ. σουπ. βούτυρο. 21) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ή μίας σπάτουλας σιλικόνης ( μαρίζ ) ανακατεύετε τα υλικά πολύ καλά. 22) Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 23) Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το τυρί ρικότα. 24) Συνεχίζετε προσθέτοντας μέσα στο μπολ με το τυρί ρικότα τα σπασμένα αυγά και την βανίλια. 25) Ανακατεύετε καλά τα υλικά με μία κουτάλα. 26) Προσθέτετε την ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα από ένα λεμόνι. 27) Ανακατεύετε ξανά και στο τέλος προσθέτετε το μείγμα που φτιάξατε μέσα στην κρέμα του σιμιγδαλιού. 28) Με την βοήθεια ενός μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάτε τα υλικά για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν πολύ καλά και να προκύψει μία ωραία κρέμα. 29) Αδειάζετε την κρέμα που φτιάξατε στο βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα. 30) Στρώνετε καλά την κρέμα με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης. 31) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου. 32) Τοποθετείτε το ταψί ή φόρμα μέσα στον φούρνο. 33) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την γαλατόπιτα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια. 34) Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια της η γαλατόπιτα σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί ή την φόρμα. 35) Ακουμπάτε την γαλατόπιτα σε έναν πάγκο εργασίας και την αφήνετε να κρυώσει. 36) Όταν κρυώσει η γαλατόπιτα με την βοήθεια ενός μαχαιριού την ξεφορμάρετε. 37) Κόβετε σε μερίδες. 38) Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. 39) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε την γαλατόπιτα σας με τριμμένο Ινδοκάρυδο. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την γαλατόπιτα με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την γαλατόπιτα με τριμμένου ξηρούς καρπούς. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε μαρμελάδα της αρεσκείας σας και να την περιχύσετε επάνω στην πίτα. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και να την περιχύσετε επάνω στην πίτα. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε γραμμές σοκολάτας επάνω στην πίτα σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μία σαντιγί και να την γαρνίρετε επάνω στην γαλατόπιτα. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα της γαλατόπιτας ξηρούς καρπούς. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα της πίτας κομμένα φρουί γλασέ ή αποξηραμένα φρούτα ή φρούτα εποχής. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε κάθε κομμάτι της πίτας με γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας. 11) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 12) Η διαφορά από την δική μας σιμιγδαλόπιτα είναι ότι η υφή της είναι πιο κρεμώδης αλλά και πιο στιβαρή από γαλατόπιτα. |
Καλή απόλαυση