Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά )
( μερίδες: 25 )
500 γραμ. φύλλα κανταΐφι
150 γραμ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
100 γραμ. αμύγδαλα ψημένα, χοντροκομμένα

Για το σιρόπι:
750 ml νερό
800 γραμ. ζάχαρη
1 κουτ. σουπ. χυμός λεμονιού
1 φλούδα από το λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου, σκόνη
1 βανίλια

Για την κρέμα:
2 λίτρα φρέσκο γάλα
250 γραμ. ζάχαρη
120 γραμ. ψιλό σιμιγδάλι
100 γραμ. νισεστές
4 κρόκοι αυγών
4 βανίλιες
100 γραμ. φρέσκο βούτυρο

Για τη σαντιγί:
500 ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
Αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1) Παίρνουμε ένα ταψί 35χ40 εκατοστά και ανοίγουμε με τα χέρια μας,
ξαίνοντας καλά το κανταΐφι καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του
ταψιού.

2) Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο φροντίζοντας να πάει παντού.

3) Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κάτω-πάνω, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι
να ροδίσει.

4) Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε.

5) Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Εκτέλεση για το σιρόπι:

1) Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την φλούδα λεμονιού, την μαστίχα και την
βανίλια.

2) Βράζουμε για 10 λεπτά.

3) Ρίχνουμε τον χυμό και βράζουμε άλλα 2-3 λεπτά.

4) Αφαιρούμε την φλούδα από το σιρόπι.

5) Σιροπιάζουμε το κρύο κανταΐφι με το καυτό σιρόπι ( φροντίζουμε να
πάει παντού σε όλο το κανταΐφι ).

Εκτέλεση για κρέμα:

1) Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη.

2) Ρίχνουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας γρήγορα.

3) Αραιώνουμε το νισεστέ με ελάχιστο νερό.

4) Το προσθέτουμε στο μείγμα.

5) Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο μείγμα της
κρέμας.

6) Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα ρίχνουμε τις βανίλιες και το βούτυρο.

7) Αποσύρουμε από την εστία την κατσαρόλα και αφήνουμε την κρέμα
να κρυώσει.

8) Ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα, ώστε να μην πιάσει κρούστα.

9) Όταν πλέον έχει η κρέμα κρυώσει, την απλώνουμε στο σιροπιασμένο
κανταΐφι.

Εκτέλεση για την σαντιγί:

Σε σκεύος, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την
βανίλια μέχρι να γίνει σφιχτή και αφράτη.

10) Επάνω από την κρέμα απλώνουμε την σαντιγί.

11) Πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα.

12) Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για μια τουλάχιστον νύχτα για να
τραβήξει καλά το σιρόπι.


Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Μπιφτέκια κοτόπουλο με γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας

Αγγελος Αρχοντακης