Ένα εξαιρετικό φαγητό , όχι για να το φάτε αλλά για να το απολαύσετε τρώγοντας…!!! Ο συνδυασμός του χταποδιού με την γεμάτη αρώματα σάλτσα από βότανα , καρυκεύματα και κόκκινο ημίγλυκο κρασί – με τις μελωμένες πατάτες είναι πραγματικά ένα “αχτύπητο δίδυμο” !

Υλικά
1 φρέσκο χταπόδι (περίπου 1,5 Kg)
7-8 μεγάλες πατάτες
6 κ.σ παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
μαντζουράνα (φυλλαράκια από 5 φρέσκα κλαδάκια )
1 & 1/2 ποτήρια κόκκινο ημίγλυκο κρασί
5 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ καστανή ζάχαρη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (κατά προτίμηση κόκκινα)
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
2 ποτήρια νερό
3 κ.σ φρέσκο μαϊντανό
δυόσμος (φυλλαράκια από 3-4 φρέσκα κλαδάκια ).
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι (Αφαιρούμε τα μάτια , το “ρύγχος ” και ό,τι περιέχει η κουκούλα) .

Το τοποθετούμε στο καλαθάκι της χύτρας , ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και το σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακριβώς , από την ώρα που θα αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί , προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες , τον πελτέ , την ζάχαρη , τα φύλλα δάφνης , τα φύλλα μαντζουράνας , αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει και να “δέσει”, περίπου για 15-20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον δυόσμο.

Αφού έχει βράσει το χταπόδι , το βγάζουμε από το καλαθάκι της χύτρας και το κρατάμε σκεπασμένο σε μια πιατέλα.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα δύο . Τις τοποθετούμε στο καλαθάκι της χύτρας (όπου είχαμε βράσει προηγουμένως το χταπόδι) και τις βράζουμε για 7 λεπτά στον ατμό με τον ζωμό του χταποδιού .

Μόλις βράσουν οι πατάτες , τις βγάζουμε μαζί με το καλαθάκι από την χύτρα και τις περιλούζουμε με το ζωμό του χταποδιού . Τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Έτσι αλατίζονται και παίρνουν ένα πολύ ωραίο ροζ χρώμα . Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια ίσου, περίπου, μεγέθους .

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα . Παίρνουμε ένα ευρύχωρο ταψί , ρίχνουμε την μισή σάλτσα ντομάτας και τοποθετούμε από πάνω τις κομμένες πατάτες. Τακτοποιούμε το βρασμένο χταπόδι πάνω στις πατάτες (με τις βεντούζες προς τα πάνω ) και το περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.

Ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστό διότι καθώς κρυώνει έχει την τάση να σκληραίνει. Συνοδεύεται με κόκκινο ή ροζέ κρασί ( ξηρό ή ημίγλυκο ) .

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε ακόμη:  Κοζανίτικο κιχί

Μαρία Γιαννούλη