Γλυκό του κουταλιού φράουλα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 22/04/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 12 ώρες + 2 ώρες ) ( Ποσότητα: 1 κιλό ) |
1 κιλό φράουλες όχι πολύ ώριμες 500 γραμ. ( 2 1/2 κούπες ) ζάχαρη λευκή κρυσταλλική 1/4 κούπας χυμός λεμονιού |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τις φράουλες σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε τα κοτσάνια τους. 3) Στύβετε 2-3 λεμόνια σε ένα λεμονοστύφτη και κρατάτε τον χυμό τους. 4) Βάζετε τις καθαρισμένες φράουλες σε μία κατσαρόλα ολόκληρες. 5) Προσθέτετε την ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψετε. 6) Σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. 7) Αφήνετε τις φράουλες σκεπασμένες μέσα στην κατσαρόλα για 12 ώρες ή ένα βράδυ ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους. 8) Την επόμενη μέρα ρίχνετε στην κατσαρόλα 2-3 κουτ. σουπ. νερό. 9) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. 10) Αφήνετε τα υλικά σας επάνω στην φωτιά να πάρουν μία βράση. 11) Όταν πάρουν τα υλικά σας μία βράση αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 12) Με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρείτε τις φράουλες από την κατσαρόλα. 13) Βάζετε τις φράουλες σας σε ένα μπολ. 14) Μετριάζετε την φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο του σιροπιού για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να δέση. 15) Μόλις δέση το σιρόπι σας το αφήνετε να κρυώσει καλά. 16) Μόλις κρυώσει καλά το σιρόπι σας ρίχνετε ξανά τις φράουλες στην κατσαρόλα. 17) Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και τοποθετείτε την κατσαρόλα σας επάνω σε δυνατή φωτιά. 18) Αφήνετε το μείγμα σας να πάρει μία βράση. 19) Βράζετε για άλλα 5 λεπτά χωρίς να χαμηλώσετε την φωτιά. 20) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά αφαιρείτε την κατσαρόλα από την φωτιά. 21) Μοιράζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας τα μέχρι πάνω. 22) Σερβίρετε σε πιατάκια. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τις φράουλες με άλλο φρούτο της αρεσκείας σας. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη κρυσταλλική με ζάχαρη καστανή. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε γλυκόζη. 4) Για να δείτε εάν έδεσε το σιρόπι, βράζετε 1 κουτ.γλ. το φυσάτε να κρυώσει γρήγορα και το στάζετε σε ένα πιατάκι, θα πρέπει να δημιουργηθεί ( σταγόνες δηλαδή που δεν απλώνουν όπως το νερό ) και όταν ακουμπάτε τις σταγόνες απαλά θα πρέπει να ζαρώνει ελαφρώς η επιφάνεια τους. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 6) Μπιρειτε εάν θέλετε να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα. |
Καλή απόλαυση