Γκάμον με ανανά
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 18/08/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά περίπου ) ( Μερίδες: 5-6 ) |
1.300 γραμ. γκάμον 1 κομπόστα ανανά 2 πορτοκάλια με τη φλούδα τους 1 λεμόνι μόνο τη φλούδα του 2 φύλλα δάφνης 1 ξυλακάκι κανέλας 4 γαρύφαλλα 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη καστανή |
Εκτέλεση |
1) Σε μία λεκάνη τοποθετείτε το γκάμον και ρίχνετε νερό. 2) Αφήνετε το γκάμον στην λεκάνη με το νερό για ένα βράδυ μέχρι να ξαλμυρίσει. 3) Την επόμενη μέρα πλένετε καλά τα πορτοκάλια. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε φλούδες από τα πορτοκάλια και τις κρατάτε. 5) Κόβετε τα καθαρισμένα πορτοκάλια στην μέση. 6) Σε έναν λεμονοστύφτη στύβετε τα πορτοκάλια και κρατάτε τον χυμό. 7) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γκάμον, τις φλούδες πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού και όλα τα μυρωδικά. 8) Το βάζουμε στη φωτιά και ψήνουμε για αρκετή ώρα (εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το γκάμον) μέχρι να μαλακώσει ΚΑΛΑ, το ελέγχουμε με πιρούνι. Όταν ψηθεί το βγάζουμε και αφαιρούμε το δύχτι του και το χαράζουμε με μαχαίρι σε τετράγωνα ή ρόμβους επιφανειακά και καρφώνουμε σε διάφορα σημεία του γαρίφαλα. Περιχύνουμε το γκάμον με το ζουμί του ανανά κομπόστα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Από πάνω βάζουμε 3-4 ροδέλες ανανά και ψήνουμε ασκέπαστο σε μάλλον δυνατό φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Κατα διαστημάτα το περιχύνουμε με το χυμό του ανανά που υπάρχει στο ταψάκι μας. Οταν ψηθέι και αφού κρυώσει λίγο αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και το κόβουμε σε λεπτές φέττες και το βάζουμε σε πιατέλα, διακοσμούμε με τις ψημένες φέττες ανανά και στην τρυπούλα τους βάζουμε κερασάκι γλασέ ή αν έχουμε από μία φραουλίτσα |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να 3) Εάν θέλετε μπορείτε να 4) Μπορείτε εάν θέλετε να 5) Εάν θέλετε μπορείτε να 6) Μπορείτε εάν θέλετε να |
Καλή απόλαυση
Αγγελος Αρχοντακης