Γιαννιώτικα κουλούρια
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 20/04/2023
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Τεμάχια: 40 ) |
1/2 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική 10 αυγά 1300 γραμ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ) 30 γραμ. ( 1 φακελάκι ) αμμωνία 1 ποτηράκι του κρασιού φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού 250 γραμ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο 2 καψάκια βανίλιας Λίγο ηλιέλαιο |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μικρό μπολ σπάτε τα αυγά σας. 2) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά 2 πορτοκάλια. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε στην μέση τα πορτοκάλια σας. 4) Στύβετε τα πορτοκάλια σας σε ένα λεμονοστύφτη και κρατάτε τον χυμό τους. 5) Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε τα σπασμένα αυγά και την ζάχαρη. 6) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθούν καλά. 7) Βάζετε τον στυμένο χυμό σας σε ένα ποτήρι. 8) Μέσα στον χυμό του πορτοκαλιού ρίχνετε την αμμωνία. 9) Με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ανακατεύετε καλά τον χυμό με την αμμωνία. 10) Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο σε μία μεγάλη λεκάνη. 11) Μέσα στην μεγάλη λεκάνη με το διαλυμένο βούτυρο προσθέτετε τον χυμό με την αμμωνία. 12) Συνεχίζετε προσθέτοντας τις βανίλιες και σιγά-σιγά το αλεύρι. 13) Ζυμώνετε με τα χέρια σας καλά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν και να προκύψει ένα εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια. 14) Όταν προκύψει ένα εύπλαστο ζυμάρι σταματάτε το ζύμωμα. 15) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και βάζετε την λεκάνη με το ζυμάρι σας. 16) Κλείνετε την πόρτα του ψυγείου και αφήνετε την ζύμη σας μέσα σε αυτό για περίπου 1/2 ώρα. 17) Μόλις περάσει ή 1/2 ώρα, ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και βγάζετε την λεκάνη με την ζύμη σας. 18) Αφαιρείτε την ζύμη από την λεκάνη και την τοποθετείτε σε ένα πάγκο εργασίας. 19) Λαδώνετε καλά τα χέρια σας με ηλιέλαιο. 20) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε μικρά ζυμαράκια σαν μικρά κεφτεδάκια. 21) Πλάθετε με τα χέρια σας ένα-ένα κεφτεδάκι σε μακρόστενα μπαστούνια. 22) Ενώνετε τις άκρες κάθε μπαστουνιού σχηματίζοντας στρογγυλά κουλούρια. 23) Στρώνετε αντικολλητικό χαρτία σε 4-5 λαμαρίνες. 24) Λαδώνετε καλά τα χέρια σας και κάνετε μία τρύπα μεγάλη στο κέντρο κάθε κουλουριού. 25) Τοποθετείτε τα κουλούρια σας στις λαμαρίνες με το αντικολλητικά χαρτιά, αφήνοντας αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν. ( Κάθε λαμαρίνα θα χωρέσει περίπου 9 κουλουράκια ) 26) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 27) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε τα ταψιά σας. 28) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα κουλουράκια σας στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 29) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά και ροδίσουν ελαφρώς τα κουλουράκια σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε τα ταψιά σας. 30) Ακουμπάτε τα ταψιά σας σε ένα πάγκο εργασίας και φουρνίζετε τα υπόλοιπα κουλούρια. Καλή επιτυχία…. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε να πασπαλίσετε τα κουλουράκια σας πριν τα ψήσετε με ζάχαρη κρυσταλλική. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα κουλουράκια σας με ζάχαρη άχνη αφού τα έχετε φουρνήσει και έχουν κρυώσει. 3) Μπορείτε να πασπαλίσετε τα κουλούρια σας με κανέλα. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας ξύσμα πορτοκαλιού. 5) Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στα κουλουράκια σας ένα λικέρ τις αρεσκείας σας. 6) Μπορείτε να πασπαλίσετε με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα και να την περιχύσετε στα κουλουράκια σας. |
Καλή απόλαυση