Υλικά
1 γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής 4 κιλά
15 κάστανα ψητά ψιλοκομμένα
100 γρ.κουκουνάρι
1 ματσάκι μαιντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δύοσμο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα ρύζι γλασσέ
450 γρ, συκωτάκια (τα ψιλοκόβουμε)
1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
2 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο (σπιτικό ή έτοιμο)
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κ.σ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά την γαλοπούλα ,αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε με βούτυρο μέσα και έξω ,ως εξής : μέσα στην κούπα με το βούτυρο ,ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον χυμό και το ξύσμα από τα 2 λεμόνια. Σηκώνουμε το δέρμα της από κάτω και βάζουμε βούτυρο κι εκεί μέχρι μέσα καλά (προσέχουμε να μην την σχίσουμε). Συνεχίζουμε το άλειμα στα πόδια, κάτω από τις φτερούγες και στο λαιμό.

Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει το ελαιόλαδο ,προσθέτουμε συν μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα ψιλοκομμένα συκωτάκια.

Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι και τον ζωμό κοτόπουλο, ανακατεύοντας ζωηρά το μείγμα μας , να μην μας κολλήσει. (στο στάδιο αυτό προσθέτουμε κι άλλο ζωμό ή ζεστό νερό , μέχρι να ανακατευτεί καλά το ρύζι και τα συκωτάκια.

Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά μας (μαϊιντανό, άνηθο και δυόσμο) και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε απαλά και αλατοπιπερόνουμε, αφήνοντας να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν τα μυρωδικά μας.

Προσθέτουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα μας και αρχίζουμε με την βοήθεια μιας κουτάλας να γεμίζουμε την γαλοπούλα μας.

Ράβουμε την γαλοπούλα μας με χοντρή κλωστή και βελόνα στο εσωτερικό της ,έτσι ώστε να μην μας ανοίξει η γέμιση κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις και τυλίγουμε με λαδόκολλα την γαλοπούλα μας.

Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε μια γάστρα και αφήνουμε να ψηθεί για 4 με 5 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία , στους 140ο ,φροντίζοντας πάντα να έχει νερό η γάστρα μας .

Αν μας περισσέψει γέμιση , την τυλίγουμε σε λαδόκολλα σε μικρά πουγκάκια και την βάζουμε στην γάστρα να ψηθεί μαζί με την γαλοπούλα.

Μετά από 4 ώρες ξεσκεπάζουμε την γάστρα και την λαδόκολλα και την αφήνουμε να ψηθεί για άλλη 1/2 ώρα στους 200ο C ,αλείφοντας την με τα υγρά από την γάστρα μας , μέχρι να ροδίσει.

Την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και την συνοδεύουμε με αρωματισμένες πατάτες βουτύρου ή την γέμιση μας από το ρύζι με τα κάστανα.
Καλή σας όρεξη!

ΘΕΟΦΑΝΩ ΝΑΚΙΔΟΥ

Διαβάστε ακόμη:  Τιριτιτίμ με συριακά κολοκυθάκια και αυγά
Γεννήθηκα στης 25/06/1980 στη Θεσσαλονίκη όπου και μεγάλωσα, μέχρι τώρα. Σπούδασα Νοσηλευτική σε Τεχνική Σχολή κι έπειτα αποφοίτησα από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο , με σπουδές στης Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Επί μια 10 ετία διατηρούσα εργαστήριο αρτοζαχαροπλαστικής παραδοσιακών προϊόντων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την συγγραφή άρθρων ,παιδικών κειμένων και παραμυθιών ,με το θέατρο, καθώς αγαπώ πολύ την μαγειρική και το ψάρεμα με φίλους.