Γαλατόπιτα Μάνης

Written by on 17/12/2020

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης 1 ώρα περίπου )
( Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος 170 )
( Για το φύλλο )
700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
Ξύσμα από 2 λεμόνια
2 ποτήρια κρασιού ελαιόλαδο
1-1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό

( Για τη γέμιση )
2 λίτρα κατσικίσιο γάλα ή βουβαλίσιο
1 πρέζα αλάτι
5 κουτ. σουπ. ζάχαρη
5-6 σπόροι μοσχολέμονο ή λεμόνι
1 ποτήρι νερού ψιλό σιμιγδάλι
2 αυγά
50 γραμ. βούτυρο για άλειμμα
2 κουτ. σουπ. κανέλα σε σκόνη
1 φλ. ζάχαρη + κανέλα σε σκόνη ( για πασπάλισμα )
Εκτέλεση ( για το φύλλο )
1) Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλάτι, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το ξύσμα
λεμονιού.

2) Ρίχνετε ελαιόλαδο και χλιαρό νερό.

3) Ανακατεύετε καλά και φτιάχνετε τη ζύμη που δεν θα κολλάει στα
δάχτυλα.

4) Σκεπάζετε τη ζύμη και αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30
λεπτά.
Εκτέλεση ( για τη γέμιση )
1) Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνετε το γάλα, την ζάχαρη,
την κανέλα, το αλάτι, την φλούδα λεμονιού και το σιμιγδάλι.

2) Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει παχύρρευστη κρέμα.

3) Αποσύρετε από τη φωτιά.

4) Μόλις κρυώσει ρίχνετε τα αυγά και το βούτυρο.

5) Ανακατεύετε πολύ γρήγορα.
Εκτέλεση ( για την σύνδεση του γλυκού και το τελείωμα του )
1) Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο.

2) Βάζετε την ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο και ανοίγετε φύλλο με τον
πλάστη πάχους ( 2 έως 3 cm ).

3) Ανοίγετε και στρώνετε το φύλλο καλά στο ταψί.

4) Βουτυρώνετε το φύλλο πολύ καλά και πασπαλίζετε με ζάχαρη, κανέλα
και λίγο αλάτι μέχρι να καλύψει την περίμετρο.

5) Τρυπάτε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι.

6) Βάζετε την γέμιση επάνω από το φύλλο.

7) Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά
μέχρι να καραμελώσει το γάλα.

8) Αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο.

9) Ρίχνετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και κανέλα σε σκόνη.

10) Σερβίρετε αμέσως. ( Ή γαλατόπιτα τρώγετε και κρύα ).

Καλή επιτυχία…

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώ



Current show









Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώ



Current show