Γαλατερά Κρήτης ( τσουρέκια )
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 09/04/2023
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 3 ώρες & 20 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 170 ) ( Τεμάχια: 3 μέτρια τσουρέκια ) |
Υλικά ( για το μείγμα μαγιάς ) 60 γραμ. νωπή μαγιά ( θρυμματισμένη ) 60 ml χλιαρό νερό 2 κουτ. σουπ. αλεύρι ( το παίρνετε από την συνολική ποσότητα του 1 κιλού που θα χρειαστείτε ) Υλικά ( για το τσουρέκι ) 4 αυγά 300 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική 3 κρυσταλλάκια μαστίχας, κοπανισμένα στο μπλέντερ ή το γουδί με ελάχιστη ζάχαρη άχνη Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 1 κουτ. γλ. μαχλέπι σε σκόνη 200 ml φρέσκο γάλα πλήρες 1 κιλό αλεύρι σκληρό, για τσουρέκια 200 γραμ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος Νερό χλιαρό, όσο χρειαστεί Υλικά ( για την επιφάνεια ) 2 αυγά, χτυπημένα με ελάχιστο γάλα 1/2 φλιτζ. τσαγ. φιλέ αμυγδάλου 2-3 κόκκινα αυγά |
Εκτέλεση ( για το μείγμα μαγιάς ) |
1) Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε την μαγιά, το χλιαρό νερό και το αλεύρι. 2) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ή ενός κουταλιού ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να προκύψει ένας σφιχτός χυλός. 3) Κόβετε με την βοήθεια ενός μαχαιριού μία διάφανη μεμβράνη. 4) Σκεπάζετε με την διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα το μείγμα σας και το αφήνετε σε ένα χλιαρό σημείο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. 5) Φτιάχνετε την ζύμη σας. |
Εκτέλεση ( για την ζύμη ) |
1) Σπάτε τα αυγά σας σε ένα μπολ. 2) Πλένετε καλά 1 λεμόνι σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 3) Με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε το λεμόνι σας, κρατάτε το ξύσμα. 4) Βάζετε το ξύσμα σε ένα μπολ. 5) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το γάντζο ρίχνετε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα του λεμονιού. 6) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά αναμονής της μαγιάς σας και ξεκουραστεί και φουσκώσει, αδειάζετε το μείγμα της στο μίξερ. 7) Συνεχίζετε προσθέτοντας το γάλα. 8) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. 9) Όταν προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι. 10) Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά σας ( Εάν το μείγμα που θα προκύψει είναι πολύ στεγνό προσθέτετε λίγο ακόμη χλιαρό νερό ). 11) Συνεχίζετε το ζύμωμα για τουλάχιστον 10 λεπτά ακόμη με το μίξερ ή 20-30 λεπτά ακόμη με τα χέρια σας, μέχρι να προκύψει ένα ελαστικά μαλακό και λείο ζυμάρι. 12) Μόλις προκύψει ένα ελαστικό και λείο ζυμάρι προσθέτετε σταδιακά το βούτυρο. 13) Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί όλο από το ζυμάρι και να μην δείχνει η ζύμη λαδωμένη. 14) Όταν απορροφηθεί το βούτυρο από την ζύμη και δεν δείχνει λαδωμένη σταματάτε το ζύμωμα. 15) Βγάζετε τον γάντζο από το μίξερ και αφαιρείτε την ζύμη. 16) Ακουμπάτε την ζύμη σας σε ένα πάγκο εργασίας. 17) Πλάθεται την ζύμη σας σε μία μπάλα. 18) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε την ζύμη σας σε σταυρό στην κορυφή της ζύμης. 19) Βάζετε την ζύμη σας σε μία λεκάνη και την σκεπάζετε με μία πετσέτα. 20) Αφήνετε σκεπασμένη την ζύμη σας για περίπου 2 ώρες, να διπλασιαστεί σε όγκο ( θα καταλάβετε εάν η ζύμη σας είναι έτοιμη όταν ο σταυρός που χαράξατε έχει εξαφανιστεί ). 21) Όταν περάσουν οι 2 ώρες φουσκώσει η ζύμη σας και εξαφανιστεί ο σταυρός φτιάχνετε τα γαλατερά σας. |
Εκτέλεση ( για τα γαλατερά σας – τσουρέκια ) |
1) Όταν περάσουν οι 2 ώρες και φουσκώσει η ζύμη την βγάζετε από την λεκάνη. 2) Ακουμπάτε την ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χωρίζετε την ζύμη σε 2 ή 3 ίσα κομμάτια ( ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θα φτιάξετε ). 4) Παίρνετε ένα-ένα κομμάτι και το πλάθεται σε μακρύ μπαστούνι το οποίο το λυγίζετε στην μέση και πλέκετε τις 2 άκρες σε πλεξούδα είτε το στρίβετε σαν σαλιγκάρι. 5) Παίρνετε ένα αυγό και το βυθίζετε στην κορυφή της πλεξούδας ή στο κέντρο του σαλιγκαριού. 6) Κάνετε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο ζυμάρι. 7) Σκεπάζετε τα τσουρέκια με μία πετσέτα. 8) Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε ένα ταψί. 9) Σκεπάζετε τα τσουρέκια με μία πετσέτα. 10) Αφήνετε τα τσουρέκια σκεπασμένα με την πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου ακόμα μέχρι να φουσκώσουν. 11) Όταν περάσει η 1 ώρα και φουσκώσουν τα τσουρέκια σας ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. 12) Σπάτε σε ένα μπολάκι 1 αυγό. 13) Μέσα στο σπασμένο αυγό ρίχνετε λίγο γάλα. 14) Ανακατεύετε καλά με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν. 15) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τα τσουρέκια με το μείγμα που φτιάξατε. 16) Πασπαλίζετε τα τσουρέκια με το φιλέ αμυγδάλου. 17) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με τα τσουρέκια σας. 18) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα τσουρέκια για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, να φουσκώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 19) Όταν περάσουν τα 40-45 λεπτά ροδίσουν, φουσκώσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα τσουρέκια σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί. 20) Κόβετε τα τσουρέκια σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα της αρεσκείας σας σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δεύτερα και να την περιχύσετε επάνω στα τσουρέκια. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε ένα σιρόπι και να βυθίσετε μέσα τα τσουρέκια σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρέκια με σουσάμι. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα τσουρέκια με άλλα είδη ξηρών καρπών ( π.χ καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο ζυμάρι σταφίδες ξανθές ή μαύρες. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το τσουρέκι με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρέκια με τριμμένο Ινδοκάρυδο. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να φτιάξετε με την ζύμη μικρότερα τσουρεκάκια. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα τσουρέκια με ένα ρόφημα σοκολάτας ή γάλα ή καφέ ή τσάι. |
Καλή απόλαυση