Βασιλόπιτα Πολίτικη
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 10/01/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά περίπου ) ( Βαθμοί ψησίματος: 170 ) ( Μερίδες: 2 βασιλόπιτες ) |
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις 800 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική 200 γραμ. νωπή μαγιά 240 ml χλιαρό νερό 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι 2 γεμάτες κουταλιές. σουπ τριμμένο μαχλέπι 2 κοφτές κουτ. σουπ. κοφτές τριμμένη μαστίχα 2 γεμάτες κουτ. σουπ. καλαμποκέλαιο 9 + 1 αυγά ( ένα για το τέλος ) 1 κοφτή κουτ. σουπ. γλυκάνισος 250 ml καυτό γάλα 450 γραμ. λιωμένη και ζεστή μαργαρίνη Προαιρετικά, σουσάμι ασπρόμαυρο ή φιλέ αμυγδάλου |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μπολ μικρό ρίχνετε την μαγιά, το χλιαρό νερό, λίγη ζάχαρη, και λίγο αλεύρι. 2) Αφήνετε το μείγμα σας στην άκρη να φουσκώσει καλά. 3) Σε μία άλλη λεκάνη ρίχνετε την ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το γλυκάνισο και το λάδι. 4) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν καλά. 5) Σε ένα κατσαρόλακι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γάλα και το αφήνετε να ζεσταθεί. 6) Όταν ζεσταθεί το γάλα αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 7) Προσθέτετε μέσα στην λεκάνη με την ζάχαρη, το μαχλεπι, την μαστίχα, το γλυκάνισο και το λάδι, το ζεσταμένο καυτό γάλα. 8) Συνεχίζετε το ανακάτεμα με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός. 9) Σπάτε ένα – ένα τα αυγά σας και τα προσθέτετε στην ζύμη. 10) Ανακατεύετε συνεχώς τα υλικά σας. 11) Προσθέτετε την διαλυμένη και φουσκωμένη μαγιά. 12) Ανακατεύετε τα υλικά σας με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός. 13) Προσθέτετε σιγά -σιγά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως με τα υπόλοιπα υλικά σας. 14) Όταν ενσωματωθεί πλήρως με τα υπόλοιπα υλικά σας ρίχνετε την καυτή μαργαρίνη. 15) πλάθεται και δουλεύετε το μείγμα σας καλά με τα χέρια σας. 16) Διπλώνετε το ζυμάρι σας μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. 17) Όταν απορροφηθεί καλά το βούτυρο από το ζυμάρι σας σταματάτε το δίπλωμα. 18) Σκεπάζετε την ζύμη σας με μία πετσέτα. 19) Αφήνετε την ζύμη σας να διπλασιαστεί σε όγκο. 20) Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη σας σε όγκο αφαιρείτε την πετσέτα. 21) Ακουμπάτε την ζύμη σας σε ένα πάγκο εργασίας. 22) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε κομμάτια. 23) Βουτυρώνετε στρογγυλά ταψάκια. 24) Απλώνετε μέσα στα ταψάκια σας τις ζύμες σας με προσοχή χωρίς να την πιέσετε. 25) Σπάτε ένα κρόκο σε ένα μπολ. 26) Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με τον κρόκο σας τις πίτες σας. 27) Πασπαλίζετε της πίτες σας με το φιλέ αμυγδάλου. 28) Αφήνετε της πίτες σας να φουσκώσουν για 30 λεπτά. 29) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς. 30) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε τα ταψιά σας. 31) Ψήνετε της πίτες σας για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 32) Όταν ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 33) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο ζυμάρι σας σταφίδες. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο ζυμάρι σας καρύδια ή αμύγδαλα. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τις βασιλόπιτες σας με ζάχαρη άχνη. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε μαρμελάδα της αρεσκείας σας και να την αλείψετε επάνω στις πίτες σας. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε σοκολάτα της αρεσκείας σας σε φούρνο μικροκυμάτων και να την περιχύσετε επάνω στις πίτες σας. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε την πίτα σας με σαντιγί. 7) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε την πίτα σας πριν την ψήσετε με ψηφίδες σοκολάτας. 8) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα σας με τριμμένο Ινδοκάρυδο. |
Καλή απόλαυση