Αρτοκλασία ( σπιτική συνταγή )
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 25/09/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 140+ λεπτά ) ( Μερίδες: 5 μικροί άρτοι ) |
1200 γραμ. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής 60-70 γραμ. νωπή μαγιά 1+ κουτ. γλ. ( γεμάτο και κάτι ) μπέικιν πάουντερ 400 γραμ. ζάχαρη ή ( κατά προτίμηση ) μαστίχα Χίου ( κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη ή μαχαλέπι ) 2 φλιτζ. τσαγ. χλιαρό νερό 130 ml σπορέλαιο 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 1 σφηνοπότηρο ούζο ( ή τσίπουρο ή ρακί ) περίπου 50 ml 1 κουτ. γλ. κανέλα 1 κουτ. γλ. ζάχαρη διαλυμένη σε 2 κουτ. γλ. νερό ή ( λίγο μέλι με νερό ) ( για την επικάλυψη ) 1 κουτ. γλ. αλάτι |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε 1 φλιτζ. τσαγ. νερό. 2) Προσθέτετε στο μπολ με το νερό το 1 κουτ. γλ. ζάχαρη από αυτήν που έχετε ζυγίσει και την μαγιά. 3) Ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά σας. 4) Στην συνέχεια προσθέτετε 10 κουτ. σουπ. αλεύρι από αυτό που έχετε ήδη ζυγισμένο. 5) Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός. 6) Σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε για 15-20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. 7) Σε μία μικρή λεκανίτσα ή ( στον κάδο του μίξερ ) ρίχνετε το υπόλοιπο νερό, το ούζο, την κοπανισμένη μαστίχα ή το μαχαλέπι, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και το αλάτι. 8) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε με τον γάντζο για 3-4 λεπτά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σας, να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. 9) Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε την φουσκωμένη μαγιά, το μπέικιν και την κανέλα. 10) Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. 11) Μόλις γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα προσθέτετε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. 12) Συνεχίζετε ξανά το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι με το μείγμα. 13) Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι με το μείγμα σταματάτε το μίξερ και βγάζετε την ζύμη από αυτό. 14) Λαδώνετε καλά έναν πάγκο εργασίας. 15) Μεταφέρετε την ζύμη στον λαδωμένο πάγκο εργασίας. 16) Λαδώνετε τα χέρια σας. 17) Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να προκύψει μία πολύ μαλακή ζύμη που θα κολλάει ελαφρά ( για να μπορείτε να την πλάσετε ). 18) Ρίχνετε λίγο ακόμη σπορέλαιο στην ζύμη και συνεχίζετε το ζύμωμα για περίπου 10-15 λεπτά. 19) Μόλις περάσουν τα 10-15 λεπτά λαδώνετε την ζύμη ελαφρά και την κάνετε μία μικρή μπάλα. 20) Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. 21) Τοποθετείτε μέσα στο ταψί το ζυμάρι. 22) Σκεπάζετε το ταψί με μία λαδόκολλα. 23) Αφήνετε το ζυμάρι σας σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ( μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο ). 24) Όταν περάσει η 1 ώρα και η ζύμη σας είναι έτοιμη την τοποθετείτε σε έναν πάγκο εργασίας. 25) Ξαναζυμώνετε ελαφρά την ζύμη σε μπάλα. 26) Κόβετε την μπάλα ζύμης σας σε 5 μικρά ζυμαράκια. 27) Τοποθετείτε τα ζυμαράκια σας σε 5 λαδωμένα ταψάκια. 28) Με ένα μαχαίρι τρυπάτε ελαφρά τα ζυμαράκια στις τέσσερις άκρες τους. 28) Χαράζετε από επάνω φτιάχνοντας έναν σταυρό. 29) Ανοίγετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 165-170 βαθμούς στις αντιστάσεις. 30) Τοποθετείτε τα 2 ταψάκια σας με τα ζυμάρια σας στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 45 έως 60 λεπτά. 31) Μόλις περάσουν τα 45-60 λεπτά και ψηθούν καλά και εσωτερικά τα ζυμάρια σας τα βγάζετε από τον φούρνο και τοποθετείτε τα υπόλοιπα ταψάκια και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. 32) Σε ένα μπολάκι ρίχνετε ζάχαρη και νερό και ανακατεύετε καλά με ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα χειρός. 33) Στην συνέχεια βουτάτε 1 πινέλο στο ζαχαρόνερο και αλείφετε τα ζυμαράκια σας. 34) Αφήνετε στα ταψιά τα ζυμάρια σας μέχρι να κρυώσουν καλά. 35) Όταν κρυώσουν καλά τα ζυμάρια σας τα βγάζετε προσεχτικά από τα ταψιά. 36) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με σουσάμι. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε γλυκάνισο. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και να κάνετε έναν σταυρό με κανέλα. |
Καλή απόλαυση