Αλμυρό κέικ με σπανάκι και σύγκλινο Μάνης
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 26/09/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά ) ( Μερίδες: 10+ ) |
1/2 κιλό σπανάκι 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 2 ξερά μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ( τύπου φαρίνα ) ( ολικής άλεσης ) 250 γραμ. σύγκλινο, ψιλοκομμένο 3 αυγά 1/2 ποτήρι γάλα 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 1 μεγάλο καρότο, σε ροδέλες Αλάτι & πιπέρι Ελαιόλαδο |
Εκτέλεση |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά το σύγκλινο. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το σύγκλινο σε μικρά κομματάκια. 3) Καθαρίζετε και πλένετε καλά το σπανάκι σας. 4) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια σας. 5) Καθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες το καρότο σας. 6) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο. 7) Σπάτε σε ένα μπολ τα αυγά σας. 8) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. 9) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας λίγο να κάψει και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. 10) Αφήνετε τα κρεμμύδια σας λίγο να μαραθούν και προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο σύγκλινο, το καρότο κομμένο σε ροδέλες, το αλάτι και το πιπέρι. 11) Με την βοήθεια μίας ξύλινης σπάτουλας ανακατεύετε τα υλικά σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. 12) Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το σύγκλινο. 13) Τέλος προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με μία ξύλινη κουτάλα. 14) Σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνετε την γέμιση να σιγομαγειρευτεί για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά της. 15) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά και απορροφήσει η γέμιση σας τα περισσότερα υγρά της κατεβάζετε το τηγάνι με την γέμιση από την φωτιά και την αφήνετε στην άκρη. 16) Σε μία λεκάνη ή μπασίνα ρίχνετε το αλεύρι. 17) Συνεχίζετε προσθέτοντας το γάλα, το γιαούρτι και τα σπασμένα αυγά. 18) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ή ενός μίξερ χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας έως ότου δημιουργηθεί ένας μέτριος σε υφή χυλός. ( Εάν ο χυλός που θα προκύψει σας βγει σφιχτός προσθέτετε λίγο ακόμη γάλα ). 19) Όταν προκύψει ένας σφιχτός χυλός σταματάτε το χτύπημα. 20) Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά 2 φόρμες μεσαίου μεγέθους. 21) Μέσα στις βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες σας ρίχνετε μισό-μισό τον χυλό που είχατε φτιάξει. 22) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης απλώνετε καλά το μείγμα σας στις φόρμες. 23) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. 24) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε τις φόρμες με τα κέικ σας. 25) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα κέικ σας στους 200 βαθμούς επάνω-κάτω για περίπου 15 λεπτά. 26) Ελέγχετε τακτικά το κέικ σας μην αρπάξει κάνοντας την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα βυθίζοντας την στον πάτο της κάθε φόρμας. ( Εάν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή τότε τα κέικ σας είναι έτοιμα ). ( Εάν όχι τότε ξανά βάζετε τις φόρμες στον φούρνο για άλλα 5-10 λεπτά ). 27) Μόλις τα κέικ σας είναι έτοιμα αποσύρετε τις φόρμες από τον φούρνο. 28) Αφήνετε λίγο τα κέικ σας να κρυώσουν και τα ξεφορμάρετε σε πιατέλες με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 29) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στα κέικ σας τυριά της αρεσκείας σας. ( π.χ φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο, γραβιέρα, γκούντα, έμμενταλ κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας ( π.χ λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, μορταδέλα, γαλοπούλα κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ σας πριν το ψήσετε με σουσάμι ή πολύσπορο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με χόρτα της αρεσκείας σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το κέικ σας με ένα dip μουστάρδας ή μαγιονέζας ή κέτσαπ. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά και να κάνετε τα κέικ σας πικάντικα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι ολικής άλεσης με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στα κέικ σας πολύχρωμες πιπεριές. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην φάρσα σας λιωμένη βρασμένη πατάτα. |
Καλή απόλαυση