Trafficking. 17 Οκτωβρίου μια παγκόσμια δράση ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

Written by on 15/10/2020

image_print

Η  Ελλάδα είναι μια χώρα τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας. Είναι η γέφυρα που ενώνει την δύση με την ανατολή, πέρασμα ανά τους αιώνες.
Εξαιτίας αυτής της γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα αποτελεί την κύρια είσοδο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη γενικότερα και συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης.

Τι είναι όμως το trafficking κι ως Έλληνες πολίτες τι γνωρίζουμε γύρω από αυτό μιας και ένα συντριπτικό ποσοστό διέλευσης και διακίνησης γίνεται μέσω της χώρας μας; Πόσο ικανοί, ευαισθητοποιημένοι και σε εγρήγορση είμαστε ώστε να αντιληφθούμε έγκαιρα ένα τέτοιου είδους περιστατικό;
 


Λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζουμε για την ύπαρξη της δουλείας στα αρχαία χρόνια μέσω της ιστορίας που διδαχθήκαμε στο σχολείο.
Οι σύγχρονοι σκλάβοι δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνους της αρχαιότητας, τα θύματα trafficking, συνεχίζουν να τα εκμεταλλεύονται, να υποβιβάζονται, να τους αφαιρείται η ανθρώπινη υπόσταση και δικαιώματα, να θεωρούνται κτήματα και ιδιοκτησία και το ποσοστό των ανθρώπων που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τους διακινητές/αφέντες τους πολύ αποκαρδιωτικό, περίπου το 1-2 % από αυτά καταφέρνει να ξεφύγει.

Το trafficking -τραφικινγκ είναι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εξώθηση τους για καταναγκαστική εκμετάλλευση.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη διακίνησης και εμπορίας ανάλογα με τον τελικό σκοπό των διακινητών και την ζήτηση που υπάρχει.

Αυτά μπορεί να είναι:
Εξαναγκαστική εργασία: κάθε είδους εργασίας υπό συνθήκες βίας με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή.

Σεξουαλική εκμετάλλευση: ο εξαναγκασμός για παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών και πράξεων με χρηματικό ή μη αντάλλαγμα.

Εργασία για αποπληρωμή χρέους: η εργασιακή εκμετάλλευση με χαμηλό μισθό για την αποπληρωμή μεγάλου χρέους.

Εμπορία οργάνων: η βίαιη απόσπαση οργάνων, ιστών ή κυττάρων ενός ζώντος ανθρώπου με σκοπό την πώλησή τους.

Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων δεν έχει ηλικία και φύλο. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι η ζήτηση και το είδος εκμετάλλευσης για το οποίο προορίζονται – εργασία, πορνεία, επαιτεία.

Η επαναφορά όλου αυτού του τεραστίου διαστάσεων κοινωνικού θέματος στο μυαλό μου, έγινε μια μέρα τυχαία καθώς περνούσα βιαστικά το φανάρι πηγαίνοντας για δουλειά. Το σκηνικό σίγουρα γνώριμο σε πολλούς, ένα μικρό παιδί να επαιτεί στο φανάρι. Ένα παιδί, ένας ενήλικος, μια γυναίκα μ’ ένα μωρό στην αγκαλιά στην άκρη του δρόμου με το χέρι απλωμένο να ζητά λίγα χρήματα. Μια γυναίκα σ’ ένα μπαρ που κοντοστέκεται στο πλάι του πελάτη με την μεγαλύτερη κατανάλωση. Μια γυναίκα σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο να περιμένει τον επόμενο πελάτη.
Σίγουρα όλες οι παραπάνω ιστορίες μπορεί να μην προέρχονται από θύματα trafficking, μπορεί να είναι άλλου είδους εκμετάλλευση, μπορεί πολλές φορές να είναι από επιλογή, έχουμε όμως τις «κεραίες» ανοιχτές ώστε να αντιληφθούμε ένα θύμα trafficking ή όποιο θύμα τέτοιας εκμετάλλευσης;

Την ύπαρξη της Α21 την γνώριζα εδώ και πολλά χρόνια χωρίς όμως να γνωρίζω πολλά για το έργο της. Εκείνη την ημέρα ένιωσα την ανάγκη να ξεκοκαλίσω κάθε πληροφορία και μέσο που αφορά το trafficking. Ένιωσα την ηθική υποχρέωση να το κάνω.


Η Α21 είναι μια οργάνωση, ΜΚΟ εάν θέλεις, που ενημερώνει, δρα, βοηθά σύγχρονους σκλάβους και θύματα trafficking κάθε εκμετάλλευσης. Έχει ένα γεμάτο και βαρύ έργο στις πλάτες της και έμπρακτα έχει βοηθήσει και σταθεί στο πλευρό πολλών θυμάτων που κατάφεραν να πάρουν πίσω το οξυγόνο της ελευθερίας.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, διοργανώνει μια παγκόσμια δράση που θα γίνει στις 17 Οκτώβρη με την ταυτόχρονη προβολή ενός ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να πάρουν θέση ενάντια στην εμπορία και διακίνηση ανθρώπων.
Λόγω εποχής πανδημίας και covid η προβολή θα γίνει διαδικτυακά και το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο όλη την ημέρα για ταυτόχρονη προβολή.
Πέρα από την ενημέρωση και δράση που καλεί να λάβουν και να πάρουν μέρος όσοι το παρακολουθήσουν, θα μιλήσει για ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν, θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το πως μπορεί κανείς να διακρίνει τις ενδείξεις για ύποπτα περιστατικά και πως μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα.

Μπες στην σελίδα της Α21 και δήλωσε συμμετοχή στο κόκκινο κουμπί που γράφει: ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ώστε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου να σου σταλεί ο σύνδεσμος του ντοκιμαντέρ.

Η εμπορία ανθρώπων είναι η σύγχρονη μορφή σκλαβιάς και δουλείας. Πρόκειται για το ταχύτερο αναπτυσσόμενο και κερδοφόρο έγκλημα στον κόσμο. Έχουμε χρέος να γνωρίζουμε για ένα έγκλημα που συντελείται μπροστά μας.

Μέθοδοι αλίευσης που χρησιμοποιήθηκαν σε περιστατικά εμπορίας ανθρώπων που εξυπηρέτησε η Α21.

  1. Ψευδής υπόσχεση εργασίας 44,51%
  2. Πώληση από την οικογένεια 11,13%
  3. Εξαπάτηση από ερωτικό σύντροφο 9,54%
  4. Άλλο 5,92%
  5. Απαγωγή 5,64%
  6. Εξαπάτηση από φίλους 4,19%
  7. Ψευδής υπόσχεση μετανάστευσης 2,17%

Όταν γνωρίζουμε πως λειτουργεί η εμπορία ανθρώπων, τότε έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το έγκλημα αυτό.

Πολύτιμες πληροφορίες αντλήθηκαν από Α21 και somatemporia.wordpress.

~be Creative and stay Metal~
Κατερίνα Γιάτσα

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

So Simply Unique

00:00 02:00

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

So Simply Unique

00:00 02:00