Tο κυνήγι θηλυκού

Written by on 23/07/2021

image_print

Ένα από τα όνειρα που ακόμα πιστεύουν τα κορίτσια – ένας όμορφος μύθος της Κύπρου

https://pafospress.com/mythoi-tis-kyproy-to-kynigito-tis-rigainas-kai-toy-digeni-ston-akama-pics/

Σύμφωνα με το θρύλο, σε αυτό το βουνό παίξανε κάποτε κρυφτό η Ρήγαινα κι ο Διγενής Ακρίτας. Η Ρήγαινα ήταν πονηρή και γρήγορη κι ο Διγενής δεν μπορούσε να την πιάσει. Κρυβόταν μάλιστα τόσο καλά που ο Διγενής ψάχνοντάς τη έπαιρνε λάθος δρόμο. Έτσι κάποια στιγμή το παιχνίδι τους σανταλώθηκε, μπερδεύτηκε πολύ. Κι ο τόπος εκεί ονομάστηκε Σανταλιές. Η Ρήγαινα βγήκε από την κρυψώνα της κι άρχισε να ψάχνει εκείνη να τον βρει. Ξάφνου διασταυρώθηκαν κοντά σε μια βρυσούλα. Κι ο τόπος ονομάστηκε Σταυροπηγή. Η Ρήγαινα όμως πάλι του ξέφυγε του Διγενή. Η ώρα πέρασε κι άρχισε να νυχτώνει. Κάποια στιγμή ό Διγενής σα να είδε κοντά του τη Ρήγαινα όμως δεν μπόρεσε να την πιάσει γιατί ήταν σκοτεινά. Κι ο τόπος εκεί ονομάστηκε Σκοτεινή. Το παιχνίδι συνεχίστηκε μέσα στη νύχτα. Ο Διγενής κι η Ρήγαινα δεν έβλεπαν πια αλλά άκουγαν τα βήματά τους μέσα στο δάσος. Σε κάποιο από τα βουνά η Ρήγαινα έφτασε πάλι κοντά στο Διγενή, όμως ξανά δεν μπόρεσε να την πιάσει γιατί το σκοτάδι ήταν πηχτό, σαν πίσσα. Και το βουνό από τότε ονομάστηκε Πίσσουρος. Ώσπου τα χαράματα ο Διγενής τα κατάφερε και έπιασε τη Ρήγαινα κι εκείνη δεν μπόρεσε πια να του ξεφύγει. Κι έσμιξαν οι δυο τους και φιλήθηκαν. Και ο τόπος ονομάστηκε Σμιγιές.

Ζούμε στην εποχή που έχουμε την επιλογή της συνεχόμενης δοκιμής μέχρι να πούμε ότι βρήκαμε εκείνο που μας ταιριάζει.  Γίναμε αναλώσιμοι όλοι για όλους. Σίγουρα δεν είναι συνετό να συμβιβαζόμαστε με κάτι που δεν μας ταιριάζει, αλλά και η συνεχής αλλαγή συντρόφου δεν μας βοηθάει να ανακαλύψουμε τον ταιριαστό άνθρωπο, αντιθέτως αλλοιώνονται και τα δικά μας θέλω κάθε φορά.

Μέσω των άλλων όπως γνωρίζουμε μαθαίνουμε και τους εαυτούς μας ταυτόχρονα.  Ανακαλύπτουμε νέα πάθη για πάθη. Η γυναίκα συνήθως νιώθει ποθητή μέσα από ένα καλοσχεδιασμένο κυνηγητό. Με τις κατάλληλες τεχνικές και αρκετό ρομάντζο, πάντα υποκύπτει.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις όμως που το κυνήγι είναι τελείως πλατωνικό ή ακόμη και ψεύτικο. Ποιος κοροϊδεύει ποιόν ; Συνήθως και οι δύο περιπτώσεις προκύπτουν όταν οι μάσκες πέφτουν, και γνωριστούν μεταξύ τους. Ή ακόμη χειρότερα όταν μέσα από την αποκάλυψη του πραγματικού εαυτού, ο ένας από τους δύο χάνει το παιχνίδι και γίνεται υποχείριο του άλλου.

Έχουμε χάσει λίγο την μπάλα τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν ξέρουμε που να ρίξουμε ευθύνες. Δεν ξέρουμε πλέον που να καταταχθούμε κοινωνικά και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός, με αποτέλεσμα η ισότητα που τόσο πάλεψαν οι γυναίκες να αποκτήσουν, έφτασε σε σημείο να μην μπορούν να την διαχειριστούν και οι άνδρες να ζητάνε και τα ρέστα που γίνανε τόσο θηλυπρεπής.

Κάποια πρότυπα όσον αφορά την ανδρική φύση αν και βρίσκονται ακόμα σε ισχύει, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνδρες να υποστηρίξουν τέτοιες συμπεριφορές. Ζητάνε πράγματα που οι ίδιοι αδυνατούν να φέρουν εις πέρας με την δικαιολογία σαν καραμέλα ότι οι γυναίκες δεν είναι κατάλληλες.   

Το εύκολο ενώ εικονικά φαίνεται ότι όλοι το προτιμούν, στην πράξη απλά το εκμεταλλεύονται. Το κυνήγι θηλυκού πλέον δεν είναι κυνήγι μιας και κανείς δεν χρειάζεται να κυνηγήσει τίποτα και κανέναν, είναι μια σχεδόν αμοιβαία πράξη δίνω – δίνεις, παίρνω – παίρνεις, και μετά ο καθένας πίσω στην βάση του.

Εκεί όμως που ξέφυγε η κατάσταση, είναι όταν μόνο ο ένας δίνει και ο άλλος παίρνει, και πλέον έχει γίνει μόδα η γυναίκα με τον φόβο για κάποιους ανεξήγητους λόγους να μην μείνει μόνη, καταλήγει το χαλάκι της υπόθεσης, χαραμίζοντας ακόμη και την ζωή της για τα μάτια ενός ψεύτικου άνδρα.  

Ιωάννα Γκαβριλίου

image_print

Continue reading

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Free Vibes

14:00 15:59

 Current show

Free Vibes

14:00 15:59