Πολλές είναι οι τάσεις που επικρατούν στην τεχνική βαψίματος, αλλά το Shibori φαίνεται πως ξεκινάει να γίνεται παγκόσμια μόδα, καθώς το βλέπουμε όλο και περισσότερο στα περιοδικά, στο Pinterest και σε άλλα διακοσμητικά, ηλεκτρονικά και μη, έντυπα.

Την τεχνική shibori την βλέπουμε όλο και περισσότερο στα έντυπα διακόσμησης.

Τι είναι το Shibori Είναι μια πολύ παλιά ιαπωνική τεχνική βαψίματος που έχει ως αποτέλεσμα πανέμορφα μοτίβα πάνω σε υφάσματα. Υπάρχουν άπειροι τρόποι που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή. Μπορείτε να δέσετε, να ράψετε, να διπλώσετε ή να «περιστρέψετε» τα υφάσματα και κάθε προσέγγιση καταλήγει σε ένα διαφορετικό μοτίβο. Κάθε μέθοδος χρησιμοποιείται για να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα βρίσκονται σε αρμονία με τον τύπο υφάσματος που έχετε στα χέρια σας.

Έτσι, λοιπόν, η τεχνική Shibori δεν εξαρτάται μόνο από το μοτίβο που θέλετε να έχετε ως αποτέλεσμα, αλλά και από τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε τύπος υφάσματος.

Με την τεχνική shibori μπορείτε να φτιάξετε πολλά και διαφορετικά μοτίβα.

Οδηγίες Βράστε νερό και χρησιμοποιήστε βαφή για υφάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία του προϊόντος.

Διαβάστε ακόμη:  Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος είναι κακός άνθρωπος

Προσθέστε αλάτι αν βάφετε βαμβακερά, λινά ή ρεγιόν.

Διπλώστε το ύφασμα σύμφωνα με το μοτίβο που θέλετε να έχετε ως αποτέλεσμα και πιάστε το με μικρά λαστιχάκια. Όσο πιο πολλά, τόσο πιο πυκνό θα είναι το μοτίβο σας.

Βυθίστε το ύφασμα στη βαφή για 30 λεπτά.

Βγάλτε το, κόψτε τα λαστιχάκια και ξεπλύνετε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

Βάλτε το σε πλύση στο πλυντήριο και αφήστε το να στεγνώσει.

Μπορείτε να διπλώσετε το ύφασμα στο πάχος που επιθυμείτε και να δημιουργήσετε τρίγωνα τα οποία θα παράγουν ένα διαφορετικό μοτίβο. Στην περίπτωση των τριγώνων θα χρειαστείτε δύο μόνο λαστιχάκια. Για να πετύχετε ένα εφέ με ομόκεντρους κύκλους, μπορείτε να πιάσετε το ύφασμα από τη μέση, να το περιστρέψετε και να βάλετε τα λαστιχάκια στα σημεία που θέλετε να δημιουργηθούν οι κύκλοι.

Για να δείτε αναλυτικά τις παραπάνω τεχνικές, κάντε κλικ στο παρακάτω βίντεο!

Πηγή