Lockdown, ευκαιρία να δημιουργήσεις με μεράκι!!!

Written by on 09/12/2020

image_print

Στο ελληνικό μεράκι θα αναφερθώ στο άρθρο μου, σήμερα. Μέσα στο γκρίζο του lochdown αποφάσισα να κάνω τον καθιερωμένο μου περίπατο, την προσωπική μου άθληση και να δω από άλλη οπτική την πόλη μου. Ήθελα να ανακαλύψω γωνιές, δρόμους, σπίτια, στενά, γειτονίες και θεώρησα ότι για αυτό, ιδανικά θα ήταν να πάω στην Άνω πόλη. Όντως άρχισα να περιπλανιέμαι στα στενά, να ανεβαίνω σκαλιά, με την περιέργεια το πού θα με οδηγήσουν, το τί θα ανακαλύψω.

Έπειτα από καμία ωρίτσα και ενώ απολάμβανα και τον cappucino μου, βρέθηκα σε ένα από τα χιλιάδες πλακόστρωτα δρομάκια. Έκπληκτη αντίκρυσα μοναδικές εικόνες. Μοναδικές δημιουργίες που με παρέπεμπαν σε γκαλερί. Σκέφτηκα ότι θα αποτελούσαν μέρος ενός καφέ, το οποίο με αυτό το έξυπνο κόλπο μάρκετινγκ , αποσκοπούσε να τραβήξει το ενδιαφέρον των περαστικών. Δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου και αυθόρμητα άρχισα να απαθανατίζω, φωτογραφίζοντας αυτά που έβλεπα. Αναφώνησα “Πρόκειται για έναν μερακλή καλλιτέχνη”, αυτές οι δημιουργίες θέλουν να έχεις μεράκι.

Ξάφνου ξεπρόβαλε από την εξώπορτα απέναντι από τις κατασκευές, ένα κύριος, με ευγενική φυσιογνωμία, επιμελημένο ντύσιμο και εμφάνιση και γκρίζα γενειάδα. Με παρακολουθούσε που φωτογράφιζα. Όταν αντιλήφθηκα ότι είναι δικά του πάγωσα. Δεν ήξερα πώς θα αντιδράσει και εάν θα με μάλωνε, που χωρίς την έγκριση του φωτογράφισα τα δημιουργήματα του. Τον καλημέρισα, ώστε να τον αιφνιδιάσω και να αλλάξω την σκέψη του και συνέχιζα να φωτογραφίζω. Έκλεισε την πόρτα του σπιτιού του, χωρίς να καταλάβω εάν έχει ενοχληθεί, για την αδιάκριτη κίνηση μου. Ευτυχώς “την γλίτωσα φθηνά¨ χωρίς να δείξει δυσαρέσκεια, σκέφτηκα.

“Και την πόρτα να φωτογραφίσεις” και γυρνώντας να εντοπίσω από πού έρχεται η φωνή τον ξανά αντίκρισα. Πάγωσα, πώς θα αντιδράσει, θα με μαλώσει που φωτογράφιζα τα δημιουργήματα του. Αντιθέτως, χαμογελούσε και μου έδειχνε μια πόρτα ακριβώς δίπλα από την εξώπορτα του σπιτιού του, στο ισόγειο. Ανασκουμπώθηκα, τον είχα κερδίσει και κάθε άλλο από πειραγμένος ήταν, αντιθέτως, με ενθάρρυνε! Έπειτα μου έδειξε την γατούλα του. Δεν είχα προσέξει ότι είναι γατούλα αποκρίθηκα. Με την συναίνεση του πλέον, φωτογράφιζα τους μικρούς του θησαυρούς. Είναι όλα δημιουργήματα που έφτιαξε στο πρώτο lockdown. Το τραπεζάκι με τις καρέκλες το είχε εμπνευστει από ένα ταξίδι του στο Παρίσι, όλα τα υπόλοιπα τα βρήκε από το ίντερνετ. Τον θαύμασα!!! Ένοιωσα ότι προσκάλεί του περαστηκούς να τους κεράσει καφέ στο τραπεζάκι και να αρχίσουν τις συζητήσεις. Πόσο μερακί πραγματικά θέλει να έχεις ώστε να μπορείς να εξωτερικεύσεις το αισθημά προσφοράς για να ομορφύνεις αφιλοκερδώς την γειτονία σου.

Έβλεπα πόσο πρόθυμα συζητούσε μαζί μου, πόσο του έδινε χαρά αυτό. Θυμήθηκα πόση μεγάλη ανάγκη έχουμε για επικοινωνία, ιδίως τώρα και ιδίως οι άνθρωποί που ζούνε μόνοι. Πόσο ομορφαίνει την ψυχή μια κουβεντούλα γλυκεία, η ανάγκη να εξωτερικεύουμε και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας με άλλους. Πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα άνθρωπο να λες ”Καλημέρα”. Να μην βλέπεις μόνο κακομούτσουνες, κακόβουλες φυσιογνωμίες γύρω σου, με σκοπό να σου μαυρίσουν την μέρα.

Σκεφτόμουν ότι αυτός ο κύριος μέσα σε αυτό το γκρίζο δημιούργησε χρώμα. Μετέτρεψε το Lockdown και όλο αυτό το μαύρο σε δημιουργικότητα και χαίρεται τους καρπούς αυτής. Ενδεχομένως σε κανονικές συνθήκες να μην έβρισκε χρόνο, κάτι που αυτή την περίοδο τον είχε άπλετο. Τι σου είναι το μεράκι; Υπάρχει πάντα εκεί που οι καρδίες είναι ανοιχτές και γεμάτες γλυκύτητα, η όρεξη ανεξάντλητη και οι αισθήσεις σε εγρήγορση! Στα λεξικά την αποδίδουν ως την ενασχόληση με επιμέλεια, γούστο και ζήλο. Εγώ θα έλεγα είναι ένας γλυκός χαιρετισμός, μια γλυκεία κουβέντα στις δυσκολίες της καθημερινότητας, μια διαρκής νίκη απέναντι στην απειλή της μοναχικότητας, μια γέφυρα επικοινωνίας με τους συνανθρώπους, ένας θρίαμβος νίκης σε οτιδήποτε μίζερο, μαύρο και γκρίζο. Η νότα χαράς απέναντι στην παρωδία της καθημερινότητας. Όλα τα παραπάνω μπόρεσε αυτός ο κύριος να τα ανακαλύψει και με το μεράκι του, να μετατρέψει το Lockdown του σε δημιουργία και να το μεταδώσει.

Θεωρώ τυχερό τον ευατό μου που τον συνάντησα και θεωρώ ότι με το μεράκι του, μου δίδαξε πώς να μετατρέψω το γκρίζο σε χρώμα.

Μαρία Ζαμπιδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show