Eurovision Song Contest 2023: Τι θα δούμε στον 1ο ημιτελικό;

Written by on 06/05/2023

image_print

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού (Eurovision Song Contest) θα είναι ο 67ος στην ιστορία, και θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά στο Τορίνο κέρδισε η Ουκρανία με τους Kalush Orchestra και το Stefania, ο φετινός διαγωνισμός κατέστη αδύνατο να διεξαχθεί στην νικήτρια χώρα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) δεν έλαβε τις απαραίτητες πιστώσεις για την ασφαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αιτία ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, όπου μέχρι και σήμερα επικρατεί η εμπόλεμη κατάσταση. Τη φετινή διοργάνωση την ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν η άμεση επιλαχούσα χώρα, λόγω της 2ης θέσης του Sam Ryder με το Space Man. Οι ημερομηνίες της 67ης Eurovision είναι 9, 11, & 13 Μαΐου στο Liverpool Arena, υπό την αιγίδα του Βρετανικού Ραδιοτηλεοπτικού Κρατικού Φορέα (BBC). Ας πάμε να δούμε τις διαγωνιζόμενες χώρες του 1ου ημιτελικού, ανάλογα με τη σειρά που θα εμφανιστούν την Τρίτη 9 Μαΐου.

1. Alessandra – Queen Of Kings (Νορβηγία)

Η 20χρονη Alessandra Mele, γεννημένη στη Σαβόνα της Ιταλίας, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Νορβηγία στο Λίβερπουλ με το Queen Of Kings, μέσω του διαγωνισμού Melodi Grand Prix 2023. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Queen Of Kings είναι μόλις το debut single για την Alessandra, καθώς η ίδια συμμετείχε στο νορβηγικό talent show The Voice το 2022, όπου κι έφτασε μέχρι τα live shows. Είναι από τα φαβορί για τη πρόκριση στον τελικό, αλλά επίσης την συναντάμε σε ψηλή θέση στα στοιχήματα, και συγκεκριμένα στην 6η θέση, αν και βρίσκεται σε σχετική πτώση τις τελευταίες ημέρες. Αρκετά σημαντικό μειονέκτημα το γεγονός ότι θα εμφανιστεί πρώτη, καθώς θα έχει το περισσότερο άγχος της έναρξης, αλλά και το ότι θα ξεχαστεί κάπως με την εμφάνιση κι άλλων χωρών στη συνέχεια.

2. The Busker – Dance (Our Own Party) (Μάλτα)

Η indie-pop μπάντα The Busker επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Μάλτα στο Λίβερπουλ με το Dance (Our Own Party). Το συγκεκριμένο τραγούδι διαθέτει έναν πολύ όμορφο funk ήχο, το οποίο μας γυρνάει σε προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως 80’s, 90’s, & early 00’s, ωστόσο θεωρείται από τις πολύ αδύναμες φετινές συμμετοχές. Συνολικά είναι στην 32η θέση των στοιχημάτων, αλλά και outsider στον 1ο ημιτελικό, παρόλο που σημειώνει μια σχετική άνοδο. Δεν βοηθάει ωστόσο το γεγονός ότι θα εμφανιστεί 2η στη σκηνή, αμέσως μετά από την 1η Νορβηγία.

3. Luke Black – Samo Mi Se Spava (Σερβία)

Ο 31χρονος Luka Ivanovic (aka Luke Black) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Σερβία στο Λίβερπουλ με το Samo Mi Se Spava (απλώς νυστάζω στα ελληνικά), μέσω του διαγωνισμού Pesma za Evroviziju ’23. Ένα τραγούδι με πολύ όμορφο synth-pop ήχο, αλλά και με στίχους που είναι τόσο στα Σερβικά, όσο και στα Αγγλικά. Παρά το γεγονός ότι θα εμφανιστεί 3η, είναι στα φαβορί για τη πρόκριση στον τελικό, και συνολικά στα στοιχήματα την συναντάμε στην 17η θέση.

4. Sudden Lights – Aijā (Λετονία)

Η indie-rock μπάντα Sudden Lights επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Λετονία στο Λίβερπουλ με το Aijā, μέσω του διαγωνισμού Supernova 2023. Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος του τραγουδιού είναι στα Λετονικά, το μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού είναι στα Αγγλικά. Μόνο το outro είναι στα Λετονικά. Είναι από τις πολύ αδύναμες συμμετοχές, καθώς θεωρείται outsider στον 1ο ημιτελικό, ενώ επίσης βρίσκεται στην 36η θέση των στοιχημάτων.

5. Mimicat – Ai Coração (Πορτογαλία)

Η 38χρονη Marisa Isabel Lopes Mena (aka Mimicat) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Πορτογαλία στο Λίβερπουλ με το Ai coração (ω καρδιά στα ελληνικά), μέσω του διαγωνισμού Festival da Canção 2023. Ένα τραγούδι με έναν ιδιαίτερο ethnic latin ήχο, με Πορτογαλικούς στίχους. Στα στοιχήματα βρίσκεται στην 25η θέση, ενώ στον 1ο ημιτελικό είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες πρόκρισης – αποκλεισμού, μιας και βρίσκεται στη 10η θέση.

6. Wild Youth – We Are One (Ιρλανδία)

Η indie-rock μπάντα Wild Youth επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος την Ιρλανδία στο Λίβερπουλ με το We Are One, από τον Ιρλανδικό Ραδιοτηλεοπτικό Κρατικό Φορέα RTÉ. Παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει σπουδαία ιστορία στην Eurovision, έχοντας τις περισσότερες νίκες μέχρι τώρα (7 νίκες στο ενεργητικό), συνεχίζει να μην πείθει με την φετινή της συμμετοχή. Μπορεί στα συνολικά στοιχήματα να βρίσκεται στην 21η θέση, ωστόσο στον ημιτελικό είναι από τους outsiders, καθώς βρίσκεται εκεί προτελευταία στα στοιχήματα.

7. Let 3 – Mama ŠČ! (Κροατία)

Η ροκ μπάντα Let 3 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Κροατία στο Λίβερπουλ με το Mama ŠČ!, μέσω του διαγωνισμού Dora 2023. Ένα από τα πολύ αμφιλεγόμενα φετινά τραγούδια του θεσμού, τόσο γενικά στο μουσικό στυλ, όσο και στην στυλιστική εμφάνιση. Παρ’ όλα αυτά είναι από τις συμμετοχές που ενδεχομένως θα δούμε στον τελικό, καθώς είναι στην 9η θέση στα στοιχήματα του 1ου ημιτελικού, ενώ συνολικά την συναντάμε στην 15η θέση.

8. Remo Forrer – Watergun (Ελβετία)

Ο 21χρονος Remo Forrer επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος την Ελβετία στο Λίβερπουλ με το Watergun, από τον Ελβετικό Ραδιοτηλεοπτικό Κρατικό Φορέα SRG SSR. Το Watergun είναι μια pop μπαλάντα, και είναι το 3ο επίσημο single για τον Remo Forrer, ο οποίος συμμετείχε προηγουμένως και κέρδισε στη 3η σεζόν του Ελβετικού talent show The Voice (2019/20), αλλά και στο 2ο επεισόδιο της 3ης σεζόν του Γερμανικού Μουσικού Παιχνιδιού I Can See Your Voice (2022). Είναι στα φαβορί για την πρόκριση στον τελικό, ενώ συνολικά βρίσκεται στην 14η θέση στα στοιχήματα. Είναι συμμετοχή που κλείνει το 1ο μισό του 1ου ημιτελικού.

9. Noa Kirel – Unicorn (Ισραήλ)

Η 22χρονη Noa Kirel επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος το Ισραήλ στο Λίβερπουλ με το Unicorn, από τον Ισραηλινό Ραδιοτηλεοπτικό Κρατικό Φορέα IPBC/Kan. Ένα τραγούδι με πολύ ανεβαστικό pop ήχο, με στίχους στα Αγγλικά και Εβραϊκά, θεωρείται από τις πολύ δυνατές φετινές συμμετοχές, και ίσως μπορεί να κάνει την έκπληξη στις υψηλές θέσεις. Βρίσκεται στην 7η θέση των στοιχημάτων, ενώ είναι και από τα φαβορί για την πρόκριση στον τελικό. Ανοίγει μάλιστα το 2ο μισό του 1ου ημιτελικού.

10. Pasha Parfeni – Soarele şi Luna (Μολδαβία)

Ο 37χρονος Pasha Parfeni επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Μολδαβία στο Λίβερπουλ με το Soarele şi Luna (Ο Ήλιος και Η Σελήνη στα ελληνικά), μέσω του διαγωνισμού Etapa națională 2023. Ο Pasha Parfeni εκπροσωπεί για 2η φορά τη Μολδαβία στην Eurovision, έπειτα από το 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, καταλαμβάνοντας την 11η θέση με το Lăutar (βιολί στα ελληνικά). Στην ίδια Eurovision με την Loreen να σημειώσουμε. Το Soarele şi Luna είναι τραγούδι με pop ήχο, και θεωρείται από τις μεστές συμμετοχές. Είναι ανάμεσα στα φαβορί για τη πρόκριση στον τελικό, ενώ συνολικά στα στοιχήματα βρίσκεται στην 19η θέση. Για να δούμε, θα γίνει όπως και το 2012;

10. Loreen – Tattoo (Σουηδία)

Η 39χρονη Lorine Zineb Nora Talhaoui (aka Loreen) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Σουηδία στο Λίβερπουλ με το Tattoo, μέσω του διαγωνισμού Melodifestivalen 2023. Η Loreen εκπροσωπεί για 2η φορά τη Σουηδία, μετά από το 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου μάλιστα κατάφερε να κερδίσει με το Euphoria. Στην ίδια Eurovision μαζί με τον προλαλήσαντα Pasha Parfeni. Φέτος ευελπιστεί να επαναλάβει αυτό το θρίαμβο με το πολύ δυνατό pop τραγούδι Tattoo, τόσο με την εκπληκτική σκηνική παρουσία, αλλά και τη μοναδική ερμηνεία. Όλα δείχνουν να είναι υπέρ της, καθώς είναι το πρώτο φαβορί σύμφωνα με τα στοιχήματα, αλλά και το Tattoo ήδη κάνει μεγάλο ραδιοφωνικό πάταγο στην Ευρώπη, όπως έγινε και με το Euphoria. Άραγε η Loreen θα γίνει η νέα Johnny Logan;

12. TuralTuranX – Tell Me More (Αζερμπαϊτζάν)

Οι 22χρονοι δίδυμοι Tural & Turan Bağmanov, που απαρτίζουν τους TuralTuranX, επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν φέτος το Αζερμπαϊτζάν στο Λίβερπουλ με το Tell Me More, από τον Ραδιοτηλεοπτικό Κρατικό Φορέα του Αζερμπαϊτζάν İTV. Είναι τραγούδι με pop ήχο, και με αγγλικούς στίχους. Είναι όμως από τις πολύ αδύναμες συμμετοχές, καθώς είναι τελευταία στα στοιχήματα του 1ου ημιτελικού, και συνολικά στην 33η θέση.

13. Vesna – My Sister’s Crown (Τσεχία)

Η folk μπάντα Vesna επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Τσεχία στο Λίβερπουλ με το My Sister’s Crown, μέσω του διαγωνισμού ESCZ 2023. Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που έχει το τραγούδι, είναι ότι έχει τους στίχους σε 4(!) γλώσσες (Αγγλικά, Ουκρανικά, Τσέχικα, & Βουλγάρικα). Είναι ανάμεσα στα φαβορί για τη πρόκριση στον τελικό, ενώ συνολικά στα στοιχήματα είναι στην 12η θέση. Μπορούν φυσικά να κάνουν την έκπληξη και να τερματίσουν ακόμη πιο ψηλά.

14. Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight (Ολλανδία)

Η 27χρονη Michaja Nicolaï (aka Mia Nicolai) και ο 29χρονος Dion Cuiper (aka Dion Cooper), επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν φέτος την Ολλανδία στο Λίβερπουλ με το Burning Daylight, από τον Ολλανδικό Ραδιοτηλεοπτικό Κρατικό Φορέα AVROTROS. Μια pop μπαλάντα, με αγγλικούς στίχους καθαρά. Όπως και για την Πορτογαλία, έτσι και για την Ολλανδία οι πιθανότητες πρόκρισης – αποκλεισμού είναι μοιρασμένες στον 1ο ημιτελικό, αλλά συνολικά στα στοιχήματα βρίσκεται στην 21η θέση.

15. Käärijä – Cha Cha Cha (Φιλανδία)

Ο 29χρονος Jere Pöyhönen (aka Käärijä) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Φιλανδία στο Λίβερπουλ με το Cha Cha Cha, μέσω του διαγωνισμού Uuden Musiikin Kilpailu 2023. Είναι hip-hop/rap τραγούδι, με στοιχεία της ηλεκτρονικής μουσικής, και με στίχους στα Φιλανδικά. Θεωρείται ως το 2ο φαβορί σύμφωνα με τα στοιχήματα, αλλά σίγουρα ως “αντίπαλο δέος” της Loreen και της Σουηδίας. Πολλά θα κριθούν στα σημεία.

Να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο ότι στον 1ο και τον 2ο ημιτελικό, έχει τον αποκλειστικό λόγο το κοινό, για το ποιες χώρες θα εμφανιστούν στον τελικό του Σαββάτου 13 Μαΐου. Αυτό που ευχόμαστε είναι καλή τύχη σε όλους, και ας προκριθούν οι καλύτεροι στον τελικό!!!

Χριστόφορος Χατζόπουλος
Ραδιοφωνικός Παραγωγός & Μουσικός Συντάκτης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Variety Vibes

18:00 19:59Current show

Variety Vibes

18:00 19:59