Cyber Γνωριμίες

Written by on 09/05/2020

Social Media: Πόσο εύκολα μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να συνομιλεί με κάποιον που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά από κοντά, και πως αντιδρά στην εξέλιξη αυτής της γνωριμίας; 

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, οι λεγόμενες «Dating Sites». Οι σελίδες αυτές των online γνωριμιών είναι επιχειρήσεις του διαδικτύου. Σε αυτές είναι εφικτή μια πρώτη -μεταξύ αγνώστων- επαφή με την ανταλλαγή μηνυμάτων. Οι πρώιμοι άγνωστοι δύνανται να συνομιλούν μοιράζοντας πληροφορίες για τις ζωές τους, την καθημερινότητα ή τα ενδιαφέροντά τους. 

Για να εισέλθει κάποιος απαιτείται μια εγγραφή με στοιχεία και συνήθως είναι απλή και δωρεάν. Δημιουργεί το προφίλ του ανεβάζοντας φωτογραφίες, φανερές μόνο σε όποιον το επισκέπτεται. Με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού, δηλαδή, υλοποιείται η θέαση της ψηφιακής εκείνης  κοινωνίας με την αμεσότατη γνωριμία δίχως γεωγραφικούς περιορισμούς να την κωλύει. 

Πραγματοποιήθηκε σχετική με το ζήτημα αυτό έρευνα και τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου είναι τα ακόλουθα:

Από τους 33 ερωτηθέντες το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται στο 21,2% έναντι του 78,8% αντρών, με το 42,5% να βρίσκονται στις ηλικίες μεταξύ 19-28 και το υπόλοιπο 57,5% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 29-59 ετών.

Αυτές είναι οι απαντήσεις που μας έδωσαν:

Το 91% των ερωτηθέντων διατηρεί προφίλ στα social media, ενώ το 51,5% εξ αυτών διαθέτει -ή διέθετε- λογαριασμό σε online dating site, αφιερώνοντας πάνω από 10 ώρες του διαθέσιμου χρόνου τους εβδομαδιαίως. Κυμαίνεται μεταξύ 80% με 88% το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι έχουν πραγματοποιήσει κουβέντα με αγνώστους και υπήρξαν, όμως, ειλικρινείς με τις όποιες πληροφορίες μοιράστηκαν. 

Βέβαια, διχάζονται οι απόψεις με τους μισούς να υποστηρίζουν ότι νιώθουν πιο άνετα να συνομιλούν με κάποιον από το διαδίκτυο, εν συγκρίσει από κοντά, όπως επίσης και να γνωστοποιήσουν αυτό το γεγονός σε φίλους και συγγενείς τους.

Όπως προκύπτει από το γκάλοπ που έλαβε χώρα, η πλειοψηφία δημιούργησε το προφίλ κυρίως για να αστειευτούν περνώντας έτσι τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και για λόγους συντροφικότητας. Ενώ, το 62% το διακατείχε φόβος και αμφιβολίες πριν την επικείμενη πρώτη έξοδο.

Το 68,5%, που ερωτήθηκε, βγήκε όντως για ένα πρώτο ραντεβού, με το μέσο όρο βαθμολόγησης του που προκύπτει να είναι το 7 με άριστα το δέκα. Η αιτία, όμως, που δεν συνέχισε σε μια δεύτερη έξοδο έγκειται στο συμβάν ότι δεν καλύπτει τις προσωπικές επιθυμίες που ορίζει η έκαστη προσωπικότητα.

Από την άλλη όψη του νομίσματος, μόνο το 15% με 16% θεωρεί ακράδαντα ότι έχει αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο τον -αρχικά-  άγνωστο παρτενέρ στο πρώτο ραντεβού, και, εν συνεχεία, ότι δεν επηρεάστηκε η καθημερινότητα και συλλήβδην η ρουτίνα της ζωής του. 

Η μεγάλη απόκλιση των ποσοστών παρατηρείται στους εξής ακόλουθους τομείς. Το 32% έφτασε μέχρι το σημείο να συνάψει σχέση με κάποιον που γνώρισε διαδικτυακά. Ενώ, το 78% δεν έχει κρατήσεις επικοινωνία έως σήμερα με online παρτενέρ. 

Συμπερασματικά, από όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα το 69% θα ξαναδημιουργούσε λογαριασμό σε ιστότοπο γνωριμιών, και όπως παρατηρείται το 56,5% τάσσεται ΥΠΕΡ των γνωριμιών μέσω ιντερνέτ, αναζητώντας.

*Κίνδυνοι*

Εύλογα, είναι αδύνατη η γνώση των πραγματικών σκοπών των ατόμων που συνομιλούν διαδικτυακά. Να τι πρέπει να προσέξετε στα site γνωριμιών.

 • απάτη και εξαπάτηση για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
 • fake profiles με ψεύτικα στοιχεία και φωτογραφίες
 • εξαπάτηση για απόσπαση χρημάτων

Το ερωτηματολόγιο

 1. Φύλο:
 2. Ηλικία:
 3. Έχεις Social Media:
 4. Έχεις/Είχες προφίλ σε site γνωριμιών:
 5. Για ποιο λόγο έκανες το προφίλ:
  1. Συντροφιά, 2. Δικτύωση, 3. Επιβεβαίωση, 4. Αστείο, 5. Άλλο
 6. Περνούσες πάνω από 10 ώρες εβδομαδιαίως:
 7. Ένιωθες πιο άνετα πίσω από την οθόνη:
 8. Έχεις μιλήσει με κάποιον/α άγνωστο/η:
 9. Ήσουν ειλικρινής:
 10. Βγήκατε ραντεβού:
 11. Είχες αμφιβολίες/φόβο:
 12. Φέρθηκες διαφορετικά στο 1ο ραντεβού:
 13. Πόσο θα βαθμολογούσες το 1ο ραντεβού (1 έως 10):
 14. Γιατί δεν βγήκες 2η φορά:
  1. Δεν ήταν όπως το περίμενα, 2. Δεν πέρασα καλά, 3. Άλλο
 15. Επηρέασε τη ζωή/καθημερινότητά σου:
 16. Το μοιράστηκες με φίλους συγγενείς:
 17. Κάνατε σχέση:
 18. Έχετε ακόμη επικοινωνία:
 19. Θα το ξανάκανες:
 20. Είσαι ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ του online dating:

Αικατερίνη Συμφέρη


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Echo Jam Session

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Echo Jam Session

16:00 17:59