6 στο 13033

Written by on 16/04/2020

image_print

Σήμερα είναι και ευρέως γνωστό τοις πάσι ότι η εποχή που διανύουμε είναι η πλέον πρόσφορη για κατοικίδια ζώα. Και αυτό διότι λόγω των συνθηκών -που όλοι είμαστε συνοδοιπόροι- με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, νόμιμα με υπουργική απόφαση επιτρέπεται η έξοδος για βόλτα των ζωντανών. Κάτι για το οποίο εκτός από τις βιοτικές ανάγκες τους, έπεται και μια σειρά από οφέλη για τους ιδιοκτήτες αυτών. 

Αρχικά, βγάζοντας για παράδειγμα τον σκύλο βόλτα, όχι μόνο απολαμβάνει την έξοδο με τα όσα αποβάλει ο οργανισμός του, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό και λειτουργικό για τον ίδιο, αλλά επιπρόσθετα δίνεται και η ευκαιρία να εκτονώσει την όποια συσσωρευμένη ένταση έχει αποκτήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εντός του διαμερίσματος ή του σπιτιού αντιστοίχως. 

Και εκεί ακριβώς έγκειται το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιδανική ευκαιρία, ώστε να συνδυαστεί με την σύσφιξη της μεταξύ τους σχέσης σκύλου-ιδιοκτήτη. Δύναται, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης να παίξει με τον σκύλο του, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, σαν κλαδιά, ή εφευρίσκοντας νέα παιχνίδια, να τον εκπαιδεύσει και συλλήβδην να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί του. Μια βόλτα στο τοπικό πάρκο ή έστω ακόμη και γύρω από την γειτονιά μέλλει να γίνει μια απολαυστική έξοδος και για τους δυο, διότι θα αλλάξουν τις παραστάσεις τους προσωρινά, θα χαρούν και αναζωογονηθούν ερχόμενοι σε επαφή με την μητέρα φύση και ιδίως κατά τις ηλιόλουστες μέρες, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως αρωγοί στην χαλάρωση των εν λόγω προσώπων. 

Επιπρόσθετα, πιθανό είναι να συναντηθούν και με άλλους που έστειλαν το ίδιο sms, έχοντας φυσικό επακόλουθο ο σκύλος να ευχαριστηθεί την έξοδό του έτι περισσότερο, αυτή τη φορά συναναστρεφόμενος από τους νέους τετράποδους φίλους του. Αυτό, όμως, δεν είναι μονόπλευρο, διότι και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θα συναναστραφεί αντίστοιχα με τους άλλους ιδιοκτήτες που θα βρίσκονται εκεί. Έτσι, στέκεται ως μια καλή αφορμή για κοινωνικοποίηση στο όλο το χάος που επικρατεί την προκειμένη στιγμή, αναπτύσσοντας επιπλέον κοινωνικούς δεσμούς και εκτονώνοντας και ο ίδιος την μη απελευθερωμένη ένταση με το να ανταλλάσσει απόψεις και να πραγματοποιεί συζητήσεις, είτε για κοινά ή είτε μη, ζητήματα που τον απασχολούν και προβληματίζουν.

Πάνω σε αυτό τον άξονα εντοπίζεται και το εξής η καλύτερη γνωριμία με τους γείτονες και της γύρω περιοχής. Δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως και από συνήθεια ακολουθούμε την ίδια διαδρομή για το σπίτι που διαμένουμε. Υπάρχει, όμως, τώρα η ευκαιρία για εξερεύνηση της γειτονιάς, των σοκακιών και της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, αυτή η εξερεύνηση μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και δίχως κάποιο κατοικίδιο, καθώς με τον κωδικό «6» επιτρέπεται η κυκλοφορία με περιθώριο δυο ωρών με την προϋπόθεση ότι το άτομο θα πραγματοποιήσει εξωτερική σωματική άσκηση, δηλαδή θα αθληθεί.

Σαφώς με την απαγόρευση κυκλοφορίας τα γυμναστήρια, ιδιωτικά και δημόσια, έχουν αναστείλει την λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας. Στο χρονικό διάστημα όμως που θα παραμείνουν κλειστά, όσοι γυμνάζονταν εκεί, αφενός οι επαγγελματίες αθλητές, και αφετέρου όσοι έχοντάς το ως χόμπι, ή διασκέδαση, ή βελτίωση φυσικής τους κατάστασης, μπορούν να πραγματοποιήσουν εξωτερικά την άθλησή τους, είτε αρκείται μόνο σε περπάτημα, είτε επεκτείνεται και σε ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών.

Ευτυχώς, με τις πρόσφατες διανυόμενες “αλκυονίδες” μέρες μια τέτοιου είδους δραστηριότητα θα έκανε καλό τόσο στην σωματική κατάσταση και ενεργοποίηση των χαμηλών επιπέδων αδράνειας του μεταβολισμού, όσο και στην ψυχολογική διαύγεια των ίδιων ατόμων. Εν ολίγοις, συνεισφέρει θετικά σε ψυχοσωματικό επίπεδο, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας.

Αικατερίνη Συμφέρη

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Music for All

17:00 17:59Current show

Music for All

17:00 17:59