6 πράγματα που δε γνωρίζατε για το La Vita E Bella

Written by on 27/01/2021

image_print

Σας παραθέτουμε 6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την ιταλική δραματική κωμωδία , παραγωγής 1997 , του Roberto Benigni “La Vita E Bella” , ένεκεν της 27ης Ιανουαρίου όπου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη της ταινίας La Vita E Bella, Roberto Benigni, o τίτλος προέρχεται από μια φράση του Σοβιετικού πολιτικού Leon Trotsky. Ο ίδιος βρισκόταν εξόριστος στο Μεξικό και, μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με εντολή του Ιωσήφ Στάλιν, περίμενε πως το τέλος του ήταν κοντά. Ωστόσο, μια μέρα που αναλογιζόταν όλα αυτά καθώς βρισκόταν στον κήπο, είδε τη σύζυγό του και έτσι σκέφτηκε πως, παρόλα αυτά που πρόκειται να συμβούν, “Η ζωή είναι όμορφη”. 

Η υπόθεση της αντιπολεμικής ταινίας που βραβεύτηκε με Όσκαρ είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του Rubino Romeo Salmoni και το βιβλίο του με τίτλο “Στο τέλος, νίκησα τον Χίτλερ”. Ο Salmini ήταν Ιταλοεβραίος που φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και μετά την απελευθέρωσή του κατάφερε να σμίξει με τους γονείς του.

Ακόμα, ο Benigni βασίστηκε και στην ιστορία του πατέρα του, Luigi, ο οποίος υπηρέτησε στον πόλεμο, όταν η Ιταλία ενώθηκε με τις δυνάμεις των Συμμάχων. Ο Luigi Benigni πέρασε δυο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί και κάθε φορά που αφηγούνταν διάφορες ιστορίες της αιχμαλωσίας στα παιδιά του, προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα το τραύμα του και παράλληλα να μην τα τρομάξει, χρησιμοποιούσε διάφορα χιουμοριστικά στοιχεία.

Οι φίλοι του Benigni προσπαθούσαν για καιρό να τον αποτρέψουν από αυτό το πρότζεκτ, καθώς ο ίδιος δεν είναι Εβραίος, ωστόσο ο δημιουργός της ταινίας δεν παρέλειψε να ζητήσει τη βοήθεια του Κέντρου Καταγραφής Σύγχρονου Ιουδαϊσμού του Μιλάνο, ώστε η μυθοπλασία να σέβεται τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Ο σκηνοθέτης επίτηδες ενσωμάτωσε και κάποιες ιστορικές ανακρίβειες στην ταινία, ώστε την αληθινή ιστορία για το Ολοκαύτωμα να μπορούν να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές μόνο οι επιζήσαντες.

Ο μικρός Giorgio Cantarini που υποδύθηκε το γιο του πρωταγωνιστικού ζευγαριού επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2000 παιδιά που πέρασαν από ακρόαση. Λίγα χρόνια μετά ο Cantarini υποδύθηκε τον γιο του Μάξιμου στην ταινία “Ο Μονομάχος”.

Η ταινία La Vita E Bella ήταν μόλις η 2η ξενόγλωσση ταινία που υπήρξε υποψήφια στις κατηγορίες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η πρώτη ήταν το Z του Κώστα Γαβρά το 1969. 

Πηγή : Ημερήσια Κουκουβάγια

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, τον Γκουίντο, που πρέπει να επιστρατεύσει όλη του τη φαντασία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν. Από τις πιο αριστουργηματικές αποτυπώσεις στον παγκόσμιο κινηματογραφικό φακό του ιστορικού γεγονότος του ολοκαυτώματος για μένα . Μια άρτια επιλογή , ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη της ημέρας και της κηλιδωμένη αυτή σελίδα της ιστορίας.

Νένα Ευθυμιάδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59