5 συνταγές για γλυκά με τσουρέκι που περίσσεψε

Written by on 22/04/2020

image_print

Σας έμεινε τσουρέκι από το Πάσχα αφάγωτο και ψάχνετε ιδέες για το πώς θα το εκμεταλλευτείτε; Σας έχω την πιο τέλεια, την πιο λαχταριστή και την πιο νόστιμη λύση! Θα φτιάξετε νέα γλυκά με τσουρέκι που περίσσεψε, ακολουθώντας  τις παρακάτω φανταστικές συνταγές!

Καριόκες με τσουρέκι

Yλικά
200 γραµ. μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε
150 γραµ. καρύδια ψιλοκομμένα
100 γραµ. ζαχαρούχο γάλα
150 γραµ. κουβερτούρα
150 γραµ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ κακάο άγλυκο
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι

Για την επικάλυψη
350 γραµ. κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση
Για τις καριόκες με τσουρέκι που περίσσεψε, χρειαζόμαστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που έχει λίγο ξεραθεί. Το φρέσκο μαλακό τσουρέκι δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή.

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Αφήνουμε για 1 λεπτό.

Μετά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γκανάζ.

Αλέθουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στο μπλέντερ.

Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, τη λιωμένη σοκολάτα (γκανάζ), το κονιάκ και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα σαν ζύμη.
Το μείγμα πρέπει να πλάθεται σε ρολό. Αν είναι πολύ μαλακό, βάλτε το λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί να γίνει σαν πλαστελίνη. Μόλις κρυώσουν τα υλικά θα σφίξει.

Βάζουμε το μείγμα για τις καριόκες με τσουρέκι σε μεμβράνη κουζίνας, δίνοντάς του σχήμα μωσαϊκού.

Ρολάρουμε τη μεμβράνη να γίνει το σχήμα κυλινδρικό.

Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό και το παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει περίπου για 2 ώρες.

Αφού σφίξει, το βγάζουμε από τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 10 φέτες του 1 εκατοστού.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την διατηρούμε ζεστή πάνω στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά πάντα.

Μια μια καριόκα, τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.

Με δυο πιρούνια βγάζουμε μια μια τις καριόκες σε σχάρα ή σε αντικολλητικό χαρτί να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.

Διατηρούνται στο ψυγείο και είναι φανταστικές.

Πασχαλινή σοκομπανάνα με τρεμουλιαστή κρέμα και τσουρέκι

Yλικά
10-12 λεπτές φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι
1 γάλα εβαπορέ 400 γρ.
150 γραμ. ζάχαρη καστανή
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
1 κ.γλ. κανέλα
6 αβγά
100 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
100 γραμ. καρύδια
2 ώριμες μπανάνες σε φέτες
κανέλα και άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Γι’ αυτό το πασχαλινό γλυκό με τσουρέκι, βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος και κάνουμε στρώση τις φέτες τσουρέκι. Βουτυρώνουμε και την επιφάνειά τους και απλώνουμε σε στρώση τις φέτες μπανάνα. Πασπαλίζουμε κανέλα και μαύρη ζάχαρη. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 10′ στους 200ºC στον αέρα.

Με μίξερ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη να φουσκώσουν καλά και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα, την κανέλα και το αλάτι και τα χτυπάμε να ενωθούν.

Τέλος προσθέτουμε στην κρέμα τις σταγόνες σοκολάτας και περιχύνουμε το ψημένο τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με καρύδια και σταφίδες. Κάνουμε μια στρώση τις υπόλοιπες μπανάνες σε φέτες. Ξαναψήνουμε για περίπου 25΄ μέχρι να κάνει σώμα η κρέμα, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά.

Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Την σερβίρουμε ζεστή.

Αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς η επιφάνεια σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Όταν βγει από το φούρνο θα είναι τρεμουλιαστή η κρέμα, όσο κρυώνει σφίγγει. Ζεστό είναι υπέροχο αλλά κι όταν κρυώσει που κόβεται σε κομμάτια είναι φανταστικό.

Εκμέκ με τσουρέκι

Yλικά (για το σιρόπι)
450 γραμ. ζάχαρη
400 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Yλικά (για την κρέμα μαστίχας)
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
2 βανίλιες
200 γραμ. ζάχαρη
160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
2 κ.σ κορν φλάουρ
1 κοφτό κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 αυγά
Yλικά (για το γαρνίρισμα)
600 γραμ. σαντιγί
150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
κανέλα
Εκτέλεση
Για το εκμέκ με τσουρέκι, σε βουτυρωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από τσουρέκι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 10΄να ροδίσει.

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ξανανακατεύουμε. Βράζουμε γι 5΄σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.

Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο λίγο να ρουφήξει. Πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα με μαστίχα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας όσο η κρέμα είναι καυτή. Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο τσουρέκι.

Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Καλύπτουμε με τη σαντιγί. Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.

Πουτίγκα με τσουρέκι και σοκολάτα

Yλικά
1½ φλ. γάλα
2 φλ. κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
4 αυγά
200 γραμ. τσουρέκι κομμένο σε φέτες
100 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1/3 φλ. καρύδια
Εκτέλεση
Για την πουτίγκα με τσουρέκι που περίσσεψε, βάζουμε το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι σε κατσαρόλα, να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Προσοχή! Αν πάρει βράση θα φουσκώσει και θα χυθεί.

Κόβουμε το τσουρέκι σε λεπτές φέτες. Βάζουμε τα αυγά σε μπολ. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα στα αυγά ανακατεύοντας καλά. Βουτυρώνουμε μικρό πυράντοχο σκεύος, στρώνουμε μέσα τις φέτες τσουρεκιού, να μισοκαλύπτει η μία την άλλη. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη ή ψιλοκομμένη σοκολάτα και τα καρύδια. Περιχύνουμε με το υγρό μείγμα σιγά σιγά.

Βάζουμε το πυράντοχο σκεύος σε ταψάκι με βραστό νερό (μπεν μαρί φούρνου). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40-45 λεπτά. Θα φουσκώσει πολύ. Μόλις το βγάζουμε, πέφτει. Από κάτω γίνεται κρέμα αφράτη και από πάνω ξεροψημένη σοκολάτα.

Γλυκό με τσουρέκι που περίσσεψε

Yλικά
500 γραμ. τσουρέκι
125 γραμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
6 αυγά σε θερμ. δωμ.
1 φλ. ζάχαρη
2 φλ. κρέμα γάλακτος
3 φλ. γάλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλ. σταφίδες
1/2 φλ. κονιάκ
1 φλ. σταγόνες σοκολάτας
άχνη ζάχαρη
κανέλα
Εκτέλεση
Για το πασχαλινό γλυκό με τσουρέκι που περίσσεψε, κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και έπειτα σε μπουκιές.

Τις βάζουμε σε οβάλ πυρίμαχο σκεύος.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να βουτυρωθεί το τσουρέκι.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ και τα αφήνουμε για 1 ώρα να μουλιάσουν.

Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις σκορπάμε στο τσουρέκι.

Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα, το γάλα, το ξύσμα και τις βανίλιες.

Περιχύνουμε το τσουρέκι, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 4 ώρες στο ψυγείο.

Κατόπιν, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 30΄, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ψήνουμε το γλυκό με τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 °C για περίπου 50΄, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό στο κέντρο.

Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και σερβίρουμε.

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Now On Air

So Simply Unique

Music... to the moon and back

00:00 24:00
















Now On Air

So Simply Unique

Music... to the moon and back

00:00 24:00