5 Δεκεμβρίου: «Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού»

Written by on 05/12/2020

image_print

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως «Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού» από τον ΟΗΕ το 1985 θέλοντας να τιμήσει την εθελοντική δράση και προσφορά αλλά και να παροτρύνει προς αυτήν.
Η εθελοντική προσφορά δεν γνωρίζει από όρια και περιορισμούς, είναι διαχρονική και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.


Ο εθελοντισμός είναι τρόπος και στάση ζωής.

Είναι η μορφή δράσης που από μόνη της αποτελεί την υπέρτατη αίσθηση και έκφραση αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο και σε κάθε μορφή ζωής. Είναι η στάση ανιδιοτελής και αφιλοκερδής προσφοράς και το υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσφοράς και συνεισφοράς απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Εθελοντικές δράσεις ανά τον κόσμο στοχεύουν στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους ειρήνης ή πολέμου, στην καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων κατά των γυναικών και κάθε μειονότητας, των δικαιωμάτων των παιδιών, στην καταπολέμηση της πείνας και των ασθενειών, της διακίνησης-εμπορίας και κάθε είδους εκμετάλλευσης ανθρώπων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Ο εθελοντισμός ως στάση ζωής σου διδάσκει υπέρτατες ανθρώπινες αξίες, γίνεται η «ηθική πυξίδα» για να βρεις τον δρόμο και το νόημα της ζωής, να κατανοήσεις τα γιατί των ερωτήσεών που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ύπαρξη.
Σου δείχνει τον δρόμο για να μάθεις να γίνεσαι υπεύθυνος, να δεσμεύεσαι, σε ωριμάζει και σε ψηλώνει ψυχικά και πνευματικά.

Μαθαίνεις τη δύναμη της αλληλεγγύης, την αξία και δύναμη της συμμετοχής, μέσω της στάσης αφιλοκερδούς προσφοράς καλλιεργείς πως το χρήμα είναι ένα μέσο στη ζωή κι όχι αυτοσκοπός, νιώθεις χτίστης αυτού του κόσμου γιατί και το δικό σου λιθαράκι μπορεί να κάνει και κάνει αυτόν το κόσμο καλύτερο.

Ο εθελοντισμός σου μαθαίνει δεξιότητες κάθε είδους, σε διαμορφώνει, σου δίνει αυτοπεποίθηση, σε γεμίζει αυτοεκτίμηση, σε κάνει θαρραλέο.
Σε βοηθά να βρεις νόημα, να γίνεσαι κοινωνικός, να κάνεις φίλους που έχουν ίδιο όραμα και αξίες με σένα, να γεμίζεις τον χρόνο σου πλούσια, δημιουργικά και κυρίως ουσιαστικά, σου καλλιεργεί την χρησιμότητα και σπουδαιότητα της μονάδας και της ομάδας.


Μέσω του εθελοντισμού ζεις καινούργιες και πρωτόγνωρες εμπειρίες που σε άλλη περίπτωση μπορεί να μη συνέβαινε ποτέ.
Σου μαθαίνει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, σου διδάσκει να εκτιμάς τα όσα έχεις. Σε κάνει ψυχικά ανθεκτικό.

Ο Εθελοντισμός είναι Στάση Ζωής.
Είναι το όραμα για έναν πιο δίκαιο και καλύτερο κόσμο.
Η δική σου δράση και προσφορά μπορεί να σώσει τη ζωή ενός συνανθρώπου σου ή τη ζωή ενός ζώου ακόμη κι από θάνατο, να αλλάξει τη ζωή πολλών, να την βελτιώσει και να την κάνει καλύτερη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από αυτό.

Το αίσθημα, η αξία κι ο πλούτος που σου επιστρέφεται όταν προσφέρεις, δεν περιγράφεται, μόνο βιώνεται.

Τόλμησε να ζήσεις τον εθελοντισμό ως τρόπο και στάση ζωής.
Θα σου δώσει τις συναρπαστικότερες και πολυτιμότερες εμπειρίες που θα χεις στη ζωή σου!~be Creative and stay Metal~
Κατερίνα Γιάτσα

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59