Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Μπενίτο Μουσολίνι  στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Ο πρώτος αιτούνταν την οικειοθελή υποδούλωση της Ελλάδας προκειμένου να διαβεί στον ελλαδικό χώρο καταλαμβάνοντας παράλληλα κάποια εδάφη του.

Μολαταύτα, ο Έλληνας δικτάτορας αρνήθηκε και απόρροια αυτής είναι η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και, φυσικά, η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Συγκεκριμένα, οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των Ελληνο-αλβανικών συνόρων. Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή βόρεια της Χειμάρρας.

Η ημερομηνία που καθιερώθηκε σηματοδοτούσε την έναρξη της ελληνικής νίκης επί του ιταλικού φασισμού, που, μάλιστα, υπερέβαινε τα εθνικά όρια, καθώς εντασσόταν στο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα. Έναν αγώνα για λευτεριά, ανεξαρτησία και δημοκρατία.

Άλλωστε, η Ελλάδα έχει παράδοση στην ανακήρυξη εθνικών επετείων στο ξεκίνημα κι όχι στο τέλος των γεγονότων που τις συγκροτούν.

Διαβάστε ακόμη:  Ελάτε να γίνουμε σκνίπα

Συμπερασματικά, το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα» και οι μεγάλες νίκες, που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη γίνεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, με εξαίρεση την φετινή χρονιά, καθώς η γιορτή σχεδόν συμπίπτει τόσο με την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς όσο και με τον εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

Αικατερίνη Συμφέρη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός-Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ