21 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Written by on 21/06/2023

image_print

Η 21η Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Μία ημέρα που θεσπίστηκε από το 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Το 1985 αυτή η γιορτή βγήκε εκτός γαλλικών συνόρων. Και η πόλη που την υιοθέτησε την Γιορτή της Μουσικής ήταν η Αθήνα, με πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, η οποία ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985.

Από τότε, η Γιορτή της Μουσικής απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, καθώς γιορτάζεται κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης. Ενώ μέχρι σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής γιορτάζεται σε τουλάχιστον από 120 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Μαζί με την Γαλλία και την Ελλάδα, την γιορτάζουν και οι: Ινδία, Κίνα, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Καζακστάν, Ρωσία, Αυστραλία, Περού, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Μεξικό, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής γιορτάζεται είτε με τοπικές μουσικές εκδηλώσεις σε διάφορες πλατείες, πεζοδρόμια, κλπ., είτε με συναυλίες. Φέτος στην Ελλάδα αυτή η ημέρα γιορτάζεται με πολύ σπουδαίες μουσικές εκδηλώσεις όπως η 4η ημέρα του Release Athens 2023 που συνεργάζεται φέτος με το SNF Nostos, και με σπουδαία ονόματα όπως οι Röyksopp, η Tash Sultana, οι M83, και οι OMD. (περισσότερα εδώ)

Επίσης μια πολύ σπουδαία εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής, είναι η εκδήλωση που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τους Souled Out, τους OCEANDVST, και τους Ta Toy Boy. Μία πολύ σπουδαία live βραδιά με δωρεάν είσοδο. (περισσότερα εδώ)

Άλλη μια πολύ σπουδαία εκδήλωση είναι το live των M.A.T.E., MAZOHA, YAMA 337, & VINA SERGI στο Θέατρο Κήπου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Καλοκαιριού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και του Thessaloniki Pride. Μία live βραδιά επίσης με δωρεάν είσοδο. (περισσότερα εδώ)

Όπως και να το πάρει κανείς, η μουσική αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή. Αποτελεί την καλύτερη συντροφιά για τον άνθρωπο που νιώθει μόνος. Την καλύτερη διέξοδο από διάφορα καθημερινά προβλήματα. Το καλύτερο θεραπευτικό για την επούλωση διαφόρων τραυμάτων. Πολλά παραπάνω από αυτά αποτελεί η μουσική, και τιμάται με κάθε ευκαιρία. Απλά η 21η Ιουνίου, μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή μας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έλεγε και ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε:

“Η ζωή χωρίς μουσική, θα ήταν ένα λάθος.”

Χριστόφορος Χατζόπουλος

Ραδιοφωνικός παραγωγός/Μουσικός συντάκτης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current showCurrent show