13 σοφά γνωμικά του Bob Marley

Written by on 18/10/2021

image_print

Ο Bob Marley έπαιξε τεράστιο ρόλο στην διάδοση της ρέγκε μουσικής αλλά και στο κίνημα του ρασταφαριανισμού από την Αφρική σε παγκόσμια επίπεδα. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως λαϊκό είδωλο χάρη στην ιδεολογία που πρέσβευε, η οποία εγκολπώνει τον έρωτα, την αγάπη, την πολιτική συμφιλίωση αλλά και το κίνημα ενάντια στη φυλετική καταπίεση.

Το κοινωνικό του στάτους φανερώνεται με διαυγή τρόπο στους στίχους των τραγουδιών του, στις ρήσεις και στις συνεντεύξεις του και έχει βιωματικό χαρακτήρα. Από μικρή ηλικία γνώρισε τις έννοιες του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, επομένως προσπάθησε να τις εξαλείψει μέσα από την μουσική και την φιλοσοφία του.

Πάντα μοιραζόταν τις σοφές σκέψεις του. Οι ρήσεις του Bob Marley ήταν γεμάτες αλήθεια, βγαλμένες από την ζωή, συνεπώς αποτυπώνουν εύστοχα την διορατικότητα και τις πεποιθήσεις του. Έτσι συλλέξαμε 13 από τα πιο εμβληματικά αποφθέγματα του Bob Marley που θα συμβάλλουν στην αναθεώρηση των σκέψεών σας:

1.Κανένας εκτός από τον εαυτό μας δεν μπορεί να ελευθερώσει το μυαλό μας.

2.Το μεγαλείο ενός ανθρώπου δεν μετριέται με το πόσο πλούτο αποκτά αλλά με την ικανότητα του να επιδρά θετικά στους γύρω του.

3.H συνείδησή μπορεί να σου υπενθυμίσει ότι μόνο η καρδιά σου μπορεί να κρίνει και κανένας άλλος.

4.Μην κερδίσεις τον κόσμο και χάσεις την ψυχή σου. Η σοφία είναι καλύτερη από το ασήμι ή τον χρυσό.

5.Η ζωή είναι ένας μεγάλος δρόμος με πολλά σημάδια. Οπότε, όταν οδηγείς στις διαδρομές, μην μπερδευτείς. Φύγε από το μίσος, την κακία και την ζήλεια. Μην θάψεις τις σκέψεις σου, δες την πραγματικότητα. Ξύπνα και ζήσε!

6.Ο αέρας που μερικές φορές παίρνει κάτι που αγαπάμε είναι ο ίδιος που μας φέρνει κάτι που μαθαίνουμε να αγαπάμε. Επομένως, δεν θα πρέπει να κλαίμε για κάτι που μας πήραν, αλλά ναι, να αγαπάμε αυτό που μας δόθηκε. Επειδή αυτό που πραγματικά είναι δικό μας ποτέ δε θα φύγει για πάντα.

7.Να λες στα παιδιά την αλήθεια.

8.Μπορεί να μην είσαι ο πρώτος της, ο τελευταίος της ή ο μοναδικός. Έχει αγαπήσει πιο πριν και θα ξανά αγαπήσει. Αλλά αν σε αγαπά τώρα, τι άλλο έχει σημασία; Δεν είναι τέλεια- ούτε εσύ είσαι και οι δυο σας μπορεί να μην είστε ποτέ τέλεια αλλά αν μπορεί να σε κάνει να γελάς, να σκέφτεσαι κάτι δυο φορές και παραδέχεται πως είναι άνθρωπος που κάνει λάθη, κράτα τη και δώσε της όσα περισσότερα μπορείς. Μπορεί να μην σε σκέφτεσαι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, αλλά θα σου δώσει ένα μέρος της που ξέρει ότι μπορείς να σπάσεις- την καρδιά της. Οπότε μην την πληγώσεις, μην την αλλάξεις, μην την αναλύσεις και μην περιμένεις περισσότερα από όσα μπορεί να δώσει. Χαμογέλα όταν σε κάνει χαρούμενο, πες της το όταν σε νευριάζει και να σου λείπει όταν δεν είναι κοντά σου.

9.Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος για τη μοίρα του.

10.Οταν μία πόρτα κλείνει, να ξέρεις ότι άλλες πόρτες είναι ανοιχτές.

11.Λες πως αγαπάς την βροχή, αλλά κρατάς ομπρέλα όταν βρέχει. Λες πως αγαπάς τον ήλιο αλλά ψάχνεις τη σκιά όταν έχει λιακάδα. Λες πως αγαπάς τον άνεμο αλλά του κλείνεις το παράθυρο όταν φυσάει. Γι αυτό λοιπόν τρομάζω κάθε φορά που λες πως με αγαπάς.

12.Άνοιξε τα μάτια σου, κοίταξε μέσα σου. Είσαι ικανοποιημένος με την ζωή που κάνεις;

13.Νίκα τους δαίμονες με αυτό που λέγεται αγάπη.

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59