13 πράγματα που έμαθα ή επιβεβαίωσα το 2022
Written by Νένα Ευθυμιάδου on 01/01/2023
Σήμερα ανοίγωντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να ελέγξω την αλληλογραφία μου, μεταξύ των πολλών διαφημίσεων και προσφορών από κάποια εφαρμογή μαζικής αποστολής Newsletter, έλαβα το παρακάτω γράμμα – κατάθεση ψυχής. χάρη στην εγγραφή μου ωωω του θαύματος και σε αξιόλογα newsletter από τον Νικόλα Σμυρνάκη. Κι αν αναρωτιέστε ποιός είναι έρχομαι να σας πω ότι πρόκειται για έναν συγγραφέα, δημιουργό της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Philosophy) και ιδρυτής του IslandofMan Academy…
Καλή καλύτερη χρονιά και καλή ανάγνωση !
Το 2022 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά από πολλές απόψεις. Πολλά τα μαθήματα, πολλές οι σκέψεις, πολλές οι ανατροπές. Όπως κάθε χρόνο είχε να μας διδάξει πολλά. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας 13 πράγματα που έμαθα ή επιβεβαίωσα το 2022.
- Πόσο σημαντικό είναι να έχεις έναν προορισμό. Κάτι να εκτιμάς και κάτι ωραίο να περιμένεις, ρε παιδί μου. Αλλιώς αυτό το λες και ευτυχία.
- Σπουδαίο το να μοιράζεσαι τον προορισμό σου. Ευθαρσώς. Να λες «εκεί πάω». Κι ας φοβάσαι ότι μπορεί να μην φτάσεις ποτέ. Αν το λες μπορεί να βρεις κι άλλους που πάνε στο ίδιο μέρος. Συμμάχους. Συνοδοιπόρους. Ο λόγος που φτάνεις στον προορισμό σου τελικά είναι γιατί τον μοιράστηκες.
- Αν κάτι δεν σου αρέσει να το αλλάζεις. Μεγάλο πράγμα να ξέρεις τι δεν θέλεις. Γνωρίζουμε τι απαιτείται για να βελτιώσουμε σχέσεις, υγεία, επαγγελματικά. Λίγο όμως ο φόβος, πολύ η συνήθεια, δεν το κάνουμε. Μια κινεζική παροιμία λέει «κουνήσου, δεν είσαι δέντρο». Άντε. Πάμε.
- Να μπαίνεις στη θέση του άλλου. Να βλέπεις το δίκιο του. Σε βοηθάει να προχωρήσεις παρακάτω. Μειώνει το θυμό σου. Μεγάλο κέρδος αυτό. Την ψυχή σου κερδίζεις. Για σένα μπαίνεις στη θέση του άλλου. Όχι για εκείνον. Εκείνος είναι παράπλευρη ευεργεσία.
- Να συγχωρείς. Συγχωρώ δεν σημαίνει επιτρέπω ξανά τη συμπεριφορά που με πλήγωσε. Ούτε ότι αναγκαστικά βελτιώνω τη σχέση μου με αυτόν που με πλήγωσε. Συγχωρώ σημαίνει δεν με πληγώνει άλλο. Όταν συγχωρείς γαληνεύεις. Κάνεις χάρη σε σένα. Όχι σε κείνον.
- Να λες συγγνώμη. Ένα «συγγνώμη» τα αλλάζει όλα. Κάποια στιγμή πρέπει να διαλέξεις αν θα έχεις μόνιμα δίκιο ή υγιείς σχέσεις. Τι να το κάνεις το δίκιο; Να χαϊδέψεις τα μαλλιά του, να μυρίσεις το δέρμα του ή να φιλήσεις τα χείλη του; Τι να το κάνεις το δίκιο; Τι;
- Να επικοινωνείς με αγάπη. Μην το κρατάς μέσα σου. Οτιδήποτε καταπιέζεται έχει προορισμό ή να αρρωστήσει ή να ανατιναχθεί και να συμπαρασύρει κι άλλους μαζί του! Έκφρασε λοιπόν αυτό που νιώθεις. Μα με σεβασμό και αγάπη. Άλλο το «Είμαι στεναχωρημένος με αυτό που έκανες» και άλλο το «Είσαι απαράδεκτος για αυτό που έκανες».
- Να χαίρεσαι τη διαδρομή. Η πορεία κρατά πιο πολύ από το αποτέλεσμα. Και στη μέση του βουνού πάλι η θέα εκπληκτική είναι. Μην το ξεχνάς. Αν δεν κάνεις μια στάση, να χαρείς την ομορφιά ολόγυρά σου, κάποια στιγμή θα σου φανούν όλα μάταια. Τότε θα κάνεις μόνιμη στάση. Αλλιώς αυτό λέγεται παραίτηση.
- Να είσαι ανοιχτός στις παραλλαγές των ονείρων. Μην κολλάς σε ένα συγκεκριμένο όνειρο. Αν αντί για το Έβερεστ κατακτήσεις το Κιλιμάντζαρο πάλι θα είσαι πιο ψηλά από το 99,9% των ανθρώπων στον πλανήτη. Καμιά φορά οι παραλλαγές του ονείρου έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από το πρωτότυπο.
- Ό,τι σου προσφέρουν οι άλλοι είναι μπόνους. Μην έχεις προσδοκίες. Έτσι ό,τι προκύψει, μικρό ή μεγάλο θα είναι έκπληξη.
- Να είσαι αυθεντικός. Να εκφράζεις την Αλήθεια σου. Μα πρώτα να την αποδέχεσαι. Τότε είναι που ξεκινά η ελευθερία. Μην την πουλάς για δυο κιλά αναγνώριση. Τι να το κάνεις αν λένε όλοι “τι καλό παιδί” αλλά εσύ δεν εκτιμάς τον εαυτό σου;
- Να αυτοπροσδιορίζεσαι. Δεν μπορεί το συναίσθημά σου να προκύπτει μονάχα από τους άλλους. Όταν ετεροπροσδιορίζεσαι, ζεις τη ζωή των άλλων. Αυτοπροσδιορίζεσαι σημαίνει ότι το συναίσθημά σου προκύπτει από τις δικές σου σκέψεις και πράξεις. Όταν αυτοπροσδιορίζεσαι αφαιρείς τη δύναμη που έχουν κάποιοι πάνω σου. Αυτό θα τους δυσαρεστήσει. Είναι εντάξει. Ο μόνος τρόπος να αρέσεις σε όλους είναι να μην αρέσεις στον εαυτό σου.
- Και όπως είπαμε. Να έχεις σκοπό. Μα να μην είναι αυτοσκοπός. Κάνε το προορισμό σου πυξίδα. Να σου δείχνει κατεύθυνση, όχι τελική στάση. Ακόμα κι όταν πηγαίνεις Βερολίνο ή Στοκχόλμη στην πραγματικότητα δεν πηγαίνεις ούτε Βερολίνο, ούτε Στοκχόλμη. Πηγαίνεις βόρεια. Η πυξίδα σε παρακινεί: “Προχώρα, η απομάκρυση σε περιμένει. Προχώρα και βρες τρόπο να χαίρεσαι τη διαδρομή.
Προχώρα, έχει κι άλλο ουρανό. Κι αν δεν σου αποκαλυφθεί μια συγκεκριμένη κορυφή, μπορείς πάντα να αλλάξεις βουνό”.
Κλείνω με την ευχή που θεωρώ πιο σημαντική για το 2023.
Το Νέο Χρόνο ΜΗΝ ψάξεις για έναν Νέο Εαυτό. Αντίθετα, απελευθέρωσε τον πιο Αυθεντικό σου Εαυτό.
Νικόλας Σμυρνάκης
Την αγάπη μου
Νικόλας