10 καταστάσεις που σου δείχνουν ότι έχεις πληγωθεί !

Written by on 03/04/2021

image_print

Ξεκινώντας να απαριθμήσεις όσα σου προκάλεσε μια προηγούμενη σχέση, τα δάκρυα σου αρχίζουν και κυλούν , με αργό και σταθερό ρυθμό στο μάγουλο σου. Είναι το αρχικό στάδιο της συνειδητοποίησης . Το στάδιο όπου καταλαβαίνεις ότι δεν βγήκες αλώβητη από αυτό το συναισθηματικό δέσιμο , κατανοείς τι σου κόστισε και τι αποκόμισες φεύγοντας. Το στάδιο της εξομολόγησης , που ίσως σου επιφέρει και λίγο πόνο . Πόνο για όσα έζησες και δεν τα ζεις πλέον , πόνο για αυτά που πιέζεσαι να κάνεις , ανάγκη να ξεσπάσεις . Δύσκολο πράγμα , όταν δύο καρδιές χωρίζουν . Δεν είμαστε εδώ όμως για κλάψες και χαρτομάντιλα. Ήρθε ο καιρός της συνειδητοποίησης. 10 καταστάσεις που ίσως σε κάνουν να σκεφτείς καλύτερα αν αξίζει να τον σκέφτεσαι και αν αξίζει να περνάς τις ώρες σου βασανιστικά περιμένοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα επανένωσης. 10 απλές φράσεις που ενδεχομένως σε βοηθήσουν να αισθανθείς ότι πρέπει να τις αλλάξεις , να τις μετατρέψεις . 10 λέξεις – κλειδιά που περιγράφουν απόλυτα την φάση που βρίσκεσαι τώρα και θα ενεργήσουν ως αρωγός για την βελτίωση της συναισθηματικής σου υπόστασης. Με απλά λόγια , σου δίνουμε 10 καταστάσεις που σου δείχνουν ότι η σχέση σου ….μάλλον δεν ήταν όσο ονειρική φαινόταν και σου προξένησε αμέτρητες πληγές !

1. Φοβάσαι το άγνωστο

Ο καιρός περνάει , η ζωή τα φέρνει πάνω κάτω και γνωρίζεις ένα νέο , φρέσκο πρόσωπο που αναζητά την πολυπόθητη θύρα της καρδιάς σου. Και εσύ ; Κάθεσαι και κοιτάς αμέτοχη γιατί ξέρεις ότι δεν μπορείς να δοθείς . Να αισθανθείς στο έπακρο ! Και ο λόγος : φοβάσαι. Η προηγούμενη σου σχέση δεν είχε μάλλον τόσο καλή κατάληξη , σωστά δεν τα λέω ; Τρέμεις το άγνωστο , νιώθεις ότι βουλιάζεις σε βαθιά νερά . Και ας τον έχεις ξεπεράσει , ας μην έχεις πλέον ανάγκη την αγκαλιά του. Φοβάσαι όμως να δεχτείς πως κάποιος άλλος μπορεί να πάρει την θέση που είχε , αγωνιάς μήπως δεν αξίζει την ευκαιρία αυτή που δίνεις . Οι πληγές σου δεν σου αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης , η ατμόσφαιρα διακατέχεται από αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία. Για νέα σχέση ; Ούτε λόγος . Παραμένεις στο φλερτ , κολακεύεσαι , τον /την γουστάρεις αλλά μόλις σοβαρέψει το πράγμα , κάνεις βήματα προς τα πίσω . Μήπως να αλλάξεις την στάση σου απέναντι στο καινούριο ;

2. Στην καρδιά μου … βάζω αμπάρες!

Παρτάρεις μέχρι πρωίας με τους φίλους , δεν σε νοιάζει κανένας και τίποτα και διασκεδάζεις απόλυτα μακριά του. Και τσουπ να τη η νέα κατάκτηση ! Εσύ δεν θέλεις να ακούσεις τίποτα . Κλείνεσαι συνεχώς στον εαυτό σου και όσο προχωράει η κατάσταση απορρίπτεις κάθε επαφή με το αντίθετο φύλο. Και πέφτουν βροχή τα μπλοκ επειδή δεν μπορείς να χειριστείς τα φλερτ που έχεις , και η ξινίλα μέχρι το πάτωμα . Και άμα πετύχεις τον εαυτό σου να χαζεύει τον απέναντι κούκλο ξανθό που σε έχει φάει με τα μάτια του , σου έρχονται αμέσως σκηνές από τον πρώην σου να σου σπάει την καρδιά σε χίλια κομμάτια . Και ευθύς , η διάθεση πέφτει τα χαμόγελα σβήνουν και αποτραβιέσαι διακριτικά. Σε κρατάει πίσω το έχεις καταλάβει ; Δεν θες να ακούς για συναισθήματα , για ρομάντζα για έρωτες και για αγάπες . Διαγράφεις τα καψουροτράγουδα στην λίστα του κινητού σου και κάνεις ό,τι είναι δυνατόν για να μην ξανά νιώσεις όπως ένιωσες για  εκείνον / εκείνη . Σε κάθε τακ που η καρδιά σου κάνει , για κάποιον , μαζεύεσαι και εύχεσαι να είναι περαστικό , να μην υπάρξει κάτι . Η καρδιά μας όμως , έχουμε να σου πούμε , δεν είναι ντουλάπι για να την κλειδώνεις όποτε θέλεις . Όσα λουκέτα και αν προσπαθήσεις να βάλεις , αυτή μόλις βρει τον κατάλληλο άνθρωπο θα ανοίξει και ας χτυπιέσαι για το αντίθετο . Καιρός να το πάρεις απόφαση , ο έρωτας θα σου ξαναχτυπήσει την πόρτα και ας τον διώξεις !

3. Έχεις μια μόνιμη έκφραση αδιαφορίας

Δεν τολμάνε να σε πλησιάζουν . Το ύφος σου τα λέει όλα . Μην ενοχλείτε . Μονίμως στον δικό σου κόσμο ,όπου δεν χωρούν οι άλλοι . Βλέμμα κενό , απλανές. Αν δεν τον έχεις ξεπεράσει , ακόμα χειρότερα τα πράγματα . Πολλές φορές γίνεσαι ξινή στους άλλους χωρίς λόγο , έτσι επειδή δεν θέλεις να σου μιλάνε . Μην αγχώνεσαι σε νιώθω. Άλλωστε , πολλές φορές , δεν γουστάρουμε να μας μιλάνε , θέλουμε την ησυχία μας και αυτή επιζητούμε. Προσφέρεται κάποιος να σου πιάσει την κουβέντα , γιατί του αρέσεις . Δεν χρειάζεται να περιγράψω την συνέχεια . Το ύφος σου του δίνει την απάντηση . Περιέχει λέξεις όπως : φύγε , δεν θέλω , φοβάμαι , μην με πλησιάζεις. Το νέο σου μότο θα γίνει αυτό . Και όλα αυτά επειδή κάποιος σε πλήγωσε . Και αμύνεσαι. Όσο περνάει ο καιρός , κλείνεσαι στο μικρό κάστρο που έχεις φτιάξει για πάρτη σου.  Και ας βαράνε οι απέξω την πόρτα . Δεν ανοίγεις , όσο και αν χτυπάνε. Και η διάθεση δεν αλλάζει , ούτε όταν ανακαλύπτεις ότι η καρδιά σου ίσως αρχίσει να χτυπά ξανά για κάποιον άλλον. Αδιαφορία και πάλι αδιαφορία .

4. Αρνείσαι κατηγορηματικά κάθε επαφή

Όχι , όχι και πάλι όχι . Δεν θέλεις να σε αγγίζουν , να σε ακουμπούν να σε αγκαλιάσουν. Γιατί ; Γιατί είχες συνηθίσει άλλο άγγιγμα , ιδού η απάντηση . Δεν θέλεις το σώμα σου να νιώσει την αφή ενός άλλου ανθρώπου και μπορούμε να σε νιώσουμε. Λένε πως το σώμα μας, κάθε 7 χρόνια αλλάζει εντελώς όλα τα κύτταρα του οργανισμού . Σπουδαία τα νέα, φίλη μου ! Έπειτα από 7 χρόνια , το σώμα σου θα μπορέσει επιτέλους να ξεχάσει τα αγγίγματα που απέβησαν … εγκαύματα. Ο οργανισμός σου θα έχει αποβάλλει κάθε κύτταρο που συγκλόνισε στο πέρασμα του ο θυελλώδης έρωτας που γνώρισες . Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία να για βγάζεις φτερά κάθε φορά που κάποιος σε αγγίζει . Στο κάτω κάτω δεν θα περιμένεις και 7 χρόνια για πάρτη του . Ό,τι γέγονε γέγονε. Μην αρπάζεσαι , ξέρω πόσο δύσκολο είναι . Όχι όμως και ακατόρθωτο. 

5. Για όλα φταίει το αντίθετο φύλο!

Από την ώρα που σταμάτησες να κλαις , μετέτρεψες την πληγή σου σε δικαιολογία για να τους μισείς όλους . Μήπως φταίνε οι άντρες που εσύ άργησες να ξυπνήσεις σήμερα ; Μονίμως η ίδια ατάκα , αυτοί φταίνε. Αυτοί πληγώνουν , αυτοί παρατάνε αυτοί δεν έχουν συναισθήματα , αυτοί , αυτοί , αυτοί . Και όμως δεν είναι έτσι ! Δεν φταίνε πάντα οι άντρες στο χωρισμό ,ούτε είναι αναίσθητοι . Καλά για αυτό δεν παίρνουμε και όρκο …  Υπάρχουν άνδρες εκεί έξω που θα έκαναν για πάντα για την εκλεκτή της καρδιάς τους . Και γυναίκες αντίστροφα . Δεν φταίνε λοιπόν όλοι οι άνδρες επειδή αυτός που εσύ γνώρισες αποδείχθηκε λίγο κατώτερος των περιστάσεων . Δεν είναι η αιτία αυτός να μειώσεις το αντίθετο φύλο και την αξία του. Ο πόνος , πολλές φορές μας αποσπά από την πραγματική αιτία και μας παρασύρει σε μονοπάτια θυμού και ανασφάλειας . Σκέψου τον πατέρα σου , τα αδέρφια σου αν έχεις . Έτσι συμπεριφέρονται και εκείνοι; Μήπως τελικά ο ένας διαφέρει από τον άλλον ; Μήπως τελικά να μην τους βάζαμε όλους στο ίδιο σακί ; Αναρωτήσου αν όλες σου οι σχέσεις κατέληξαν έτσι . Σίγουρα θα μοιράστηκες και καλές στιγμές με άλλα άτομα του αντίθετου φύλου . Εκείνοι δεν ήταν τόσο γουρούνια όσο νομίζεις ότι είναι όλοι εεε;

6. Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι !

Καλά και ποια γυναίκα δεν το έχει πει αυτό! Ατάκα -καραμέλα που την πετάμε κυριολεκτικά έπειτα από κάθε χωρισμό . Χωρίς να λογαριάσουμε ότι μπορεί ο άνθρωπος μας να ήταν αυτό που αναζητούσαμε , απλώς οι συγκυρίες δεν βοήθησαν να ευδοκιμήσει αυτή η σχέση . Έτσι και τώρα ξέρω πως την ξεστόμισες αυτήν την κουβέντα και ίσως να την εννοείς . Θεωρούμε πως είχαμε το καλύτερο παιδί στα χέρια μας και μόλις μας βγει σκάρτος , κατευθείαν να ισοπεδώσουμε και τους υπόλοιπους ! Δεν είναι ίδιοι όλοι οι άνδρες και στο λέω εγώ αυτό. Δεν πληγώνουν όλοι και για να σου το αποδείξω αρκεί να σου πω να κοιτάξεις γύρω σου αυτήν την στιγμή και θα δεις στο διάβα σου ζευγάρια ευτυχισμένα , γεμάτα αγάπη και αλληλοκατανόηση , οικογένειες με παιδιά , ηλικιωμένα ζευγάρια που μετά από τόσα χρόνια είναι μαζί ! Αυτοί δηλαδή δεν πληγώθηκαν ; Δεν υπήρξε κρίση ανάμεσα τους ; Και αν όλοι οι άνδρες ήταν ίδιοι , τότε δεν θα είχαμε ευτυχισμένα ζευγάρια , χαμόγελα να στολίζουν τα φωτεινά τους πρόσωπα . Κανένας δεν θέλει να πληγώνεις τον άλλον , όταν υπάρχει σεβασμός και αφοσίωση σε αυτό που χτίζουν από κοινού . Και αν ο επόμενος σου βγει το ίδιο με τον προηγούμενο , δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεις κάποτε αυτό που αναζητάς και που δεν θα σε πληγώσει . Όλα στην ζωή για κάποιο λόγο γίνεται , που λέγανε και οι παλιοί .

7. Χρειάζεσαι χώρο και χρόνο

Την λένε όλοι οι ψυχολόγοι αυτήν την έκφραση. Και είναι μαγική . Χώρο και χρόνο . Τι ακριβώς σημαίνει ; Στο νέο αυτό σου ξεκίνημα , χωρίς τον άνθρωπο που είχες στο πλάι σου τόσο καιρό , χρειάζεσαι χρόνο να συνηθίσεις . Να επανέλθεις στις παλιές σου συνήθειες , στα χόμπι σου , στις δραστηριότητες σου , στο ύψος των περιστάσεων. Ο χρόνος συνιστά φάρμακο και γιατρεύει τις πιο βαθιές πληγές . Με τον καιρό όλα περνούνε και όλα γλυκαίνουν , βρίσκεις κάτι καινούργιο να σε συναρπάσει, μαθαίνεις να προχωράς μόνος μπροστά . Οι φίλοι διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτό το διάστημα. Και η οικογένεια σου φυσικά . Αν δεν σε στηρίξουν αυτοί τότε ποιος άλλος ; Ο χώρος εδώ συμπληρώνει τον χρόνο . Έχεις ανάγκη να μείνεις λίγο μόνος, να σκεφτείς να αφουγκραστείς τα θέλω σου και το μυαλό σου , να δεις τι κρατάς και τι αφήνεις από όλα όσα έζησες. Αν ο χρόνος επουλώνει τραυματικές καταστάσεις , ο χώρος δίνει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αποσυνδεθείς τελείως από το άρμα του έρωτα που είχες καβαλήσει τόσο καιρό . Καλοί και οι έξοδοι , καλοί και οι φίλοι , αλλά το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου και στον προσωπικό σου χώρο αποτελεί ίσως το κλειδί για να φύγεις από αυτήν την μεταβατική φάση της ζωής σου. Στηλώσου στα πόδια σου και δες την ζωή με άλλο μάτι , από άλλη σκοπιά . Άσε τον χρόνο να κυλάει και που ξέρεις . Τα νομίσματα πάντοτε έχουν δύο όψεις ….

8 .Μαχαίρι … στο παρελθόν

Το πες και το ‘κανες ! Κομμένες οι επαφές μαζί του , ούτε να τον δεις δεν θέλεις πλέον . Από την μια είναι καλό διότι όσο αποστασιοποιείσαι , παρατηρήσεις καλύτερα πράγματα που πριν δεν τα έβλεπες με αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη , για να ξεπεράσεις τελείως κάποιον θα πρέπει να τον κοιτάξεις κατάματα και χωρίς ίχνος συναισθήματος να τον προσπεράσεις . Εκεί καταλαβαίνεις ποτέ πραγματικά δεν χρειάζεται να είναι στην ζωή σου . Ωστόσο το να μην επιζητάς επαφές με τον πρώην σύντροφό σου , είναι κάτι πολύ φυσιολογικό όταν νιώθεις πολύ πληγωμένος . Μην σου φανεί παράξενο , οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πάρε δώσε γιατί έτσι θυμούνται τον πόνο που τους προκάλεσαν . Αποφεύγεις τα στέκια που συχνάζει , τους δρόμους που οδηγούν στο σπίτι του , τα αγαπημένα του μέρη . Και αν κατά λάθος σε ξεβγάλει ο δρόμος εκεί , αγωνιάς μήπως τον πετύχεις σε καμία γωνία και αναγκαστείς να τον χαιρετήσεις . Είναι καλύτερα όμως ο καθένας να μένει στον δικό του χώρο , εκείνον που αυτός ορίζει. Και αν αποφασίσει ότι νιώθει έτοιμος να περπατήσει ξανά στα ίδια σοκάκια που περπατούσαν χέρι – χέρι τότε έχει αποδεχτεί πλέον όλα όσα έχουν συμβεί. 

9. Αδυνατείς να αποδεχτείς αυτά που έχουν συμβεί

Ο οργανισμός σου έχει υποστεί ένα σοκ από όλες αυτές τις καινούριες πληροφορίες και ο εγκέφαλος σου αρνείται να συνεργαστεί. Είναι απολύτως νορμάλ , μην μου αγχώνεσαι. Ο άνθρωπος γενικότερα προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον που διαλέγει κάθε φορά να συμβιώσει , όμως αν πρόκειται για αλλαγές γρήγορες και έντονες , τα πράγματα αλλάζουν . Δεν μπορείς να αποδεχτείς ότι κάποιος σε έχει πληγώσει. Και το πιστεύουμε. Άλλωστε κανένας μας δεν θα ήθελε να του συμβεί και δεν αγνοεί προφανείς καταστάσεις εκτός αν συμπαρασύρεται από τον τυφλό έρωτα. Εδώ βοηθάει ο χώρος και ο χρόνος που αναφέραμε προηγουμένως. Με τον καιρό θα αλλάξουν όλα . Τι γίνεται όμως μέχρι τότε ; Ο εκάστοτε άνθρωπος χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αποδεχτεί ένα γεγονός και αυτό εξαρτάται από εσένα . Πόσο χρόνο θα δώσεις για να μπορέσεις να καταλάβεις τι έγινε , πόση αξία θα δώσεις σε ένα ζήτημα , πόσο σε πλήγωσε κτλ. Σίγουρα υπάρχουν και μεγαλύτερες απώλειες , όπως ο θάνατος που εκεί κάνουμε πίσω . Όμως ο χωρισμός αφήνει κατάλοιπα και επιφέρει διάφορα συναισθήματα : θυμό , εκδίκηση , αγανάκτηση , πόνο , λύπη . Η σωστή διαχείριση είναι η λύση στο πρόβλημα . Αν όμως νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στην διαδικασία αυτή , δεν πειράζει , συμβαίνει σε όλους μας. Η ψυχική σου ηρεμία είναι το παν και οφείλεις να την τοποθετήσεις ως προτεραιότητα. Προσπάθησε να τα σκεφτείς ψύχραιμα , με λογική και σύνεση. Ο χρόνος θα σε βοηθήσει σιγά σιγά να συμβιβαστείς με τα γεγονότα και τα αποτελέσματα αυτής της σχέσης.

10. Έλλειψη εμπιστοσύνης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται εύκολα τον κοινωνικό τους περίγυρο και περιμένουν να δουν έμπρακτα όσα υπόσχονται , προκειμένου να τους εκμυστηρευτούν ορισμένα πράγματα. Στην περίπτωση σου , δυσκολεύει το ζήτημα. Όταν πληγώνεσαι άσχημα από κάποιον , χάνεις πάσα ιδέα περί αγάπης και εμπιστοσύνης. Βρίσκεις συνεχώς τροχοπέδη στην διαδικασία αυτή και συνεχώς το αναβάλλεις. Θέλοντας και μη , κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσεις και να εμπιστευτείς ξανά . Και εκεί είναι το δύσκολο κομμάτι μιας καινούργιας σχέσης . Εντούτοις, δεν θα πρέπει να σε φοβίσει . Όσο για τώρα , είναι κατανοητό ότι δεν μπορείς ξαφνικά να αφεθείς στα χέρια οποιουδήποτε. Ακόμα και αν είναι κάποιος κοντινός σου . Η αίσθηση της προδοσίας επηρεάζει αισθητά, εκτός από την καθημερινότητα μας και τις αξίες μας . Κλονίζονται βασικά θεμέλια προτύπων που είχες στο μυαλό σου , όπως η εμπιστοσύνη , η αγάπη , η συναισθηματική πληρότητα. Εδώ πάλι ο χρόνος θα κάνει το θαύμα του και θα μπορέσει να σου αποκαταστήσει όλα αυτά που τώρα δεν θεωρείς πλέον δεδομένα . Οπλίσου με υπομονή και κατανόηση , ο χρόνος θα κάνει τον κύκλο του και θα βρεθείς πάλι στην αρχική σου κατάσταση , πριν συμβούν όλα αυτά .

Φυσικά υπάρχουν αμέτρητα συναισθήματα και σκέψεις που μπορεί ένας άνθρωπος να βιώσει , κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο , από τον χωρισμό στην λύτρωση. Το μυαλό μας παίζει ιδιαίτερα παιχνίδια αυτές τις ώρες και μας τοποθετεί σε μια από τις 10 αυτές καταστάσεις που μόλις σου περιγράψαμε. Αν ταυτίζεσαι με κάποια , καταλαβαίνεις πλέον ότι δεν είσαι μόνη που τα περνάς αυτά και σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τύποι σαν και σένα εκεί έξω που το παίρνουν κατάκαρδα . Αν πάλι όχι , μην αγχώνεσαι , δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι τον πόνο του χωρισμού με τον ίδιο τρόπο . Οι πληγές διαφέρουν από άτομο σε άτομο και πόσο μάλλον οι προϋποθέσεις που κάθε άτομο ορίζει ως πληγές . Φυσικά , η συνειδητοποίηση μπορεί να αρκεστεί σε λίγες μόλις γραμμές ενός προχειρογραμμένου άρθρου έως μια ολόκληρη μέρα ψυχαναλυτικής συνεδρίας με την κολλητή σου ! Όπως και να έχει , φίλη μου , βάστα γερά και να θυμάσαι τούτο – έχει ο καιρός γυρίσματα !

Αριάδνη Εμμανουηλίδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show