Όχι άλλο SEX !

Written by on 17/07/2020

image_print

Δε χρειάζεται να διδάσκεις πυρηνική φυσική στο Χάρβαρντ για να αντιληφθείς πως ζούμε στην “Εποχή του Σεξ”. Όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό, όλα καταλήγουν σε αυτό. Αν ψάξεις, βρίσκεις σεξιστικά φαινόμενα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Είναι φοβερό. Και εγώ αναρωτιέμαι τώρα: δε βαρεθήκατε ; αντιλαμβάνομαι το πόσο ελκυστική μπορεί να είναι η εμφάνιση ερωτικής πράξης στην τέχνη και πώς η κοινωνία έχει την τάση να μιμείται και να εκκολάπτει με τη σειρά της τα ερεθίσματα που δέχεται. Αλλά για πόσο ακόμη μπορεί το σεξ ως πράξη κι όχι ως η αποτελμάτωση του ερωτικού συναισθήματος να περικλείει τα πάντα ;

Ως εικόνα προφίλ έχω βάλει την Τούνη. Δε θα αναλύσω για το γνωστό συμβάν της, γιατί πολύ απλά δε απασχολεί. Πόσοι όμως ανοίξατε το άρθρο, είτε γιατί νομίζετε ότι μιλάω για το συμβάν-βάσει και του τίτλου-είτε γιατί η σέξι φωτογραφία σας ελκύει ; ε εκεί θέλω να καταλήξω. Στο ότι αν κάτι δεν είναι της επικαιρότητας ή δεν εμπεριέχει σεξ, δε συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ενδιαφέροντών μας.

Αυτή εδώ είναι η, χωρίς αμφιβολία, πολύ γοητευτική, Άννα Αμανατίδου. Ούτε την ξέρω, ούτε με ξέρει και φαντάζομαι πως κανένας απ’ τους δυο μας δεν “καίγεται” να γνωριστούμε. Δε θέλω να παρεξηγηθώ, δεν έχω τίποτα με την κοπέλα. Από περιέργεια, τα σχόλια κάτω από φωτογραφίες γυναικών, τα έχετε δει ; Η κοπέλα από πάνω είναι μοντέλο. Η δουλειά της δηλαδή είναι να προωθεί ρούχα, που σαφέστατα ως εμφανίσιμη και καλλίγραμμη, οι εταιρείες της τα εμπιστεύονται για να τα φοράει. Το θέμα δεν είναι τι κάνει και τι ανεβάζει εκείνη εδώ. Λύστε μου μια απορία: όταν ανεβάζει το εκάστοτε μοντέλο μια φωτογραφία, μόνο εγώ γελάω με τα σχόλια 50άρηδων, παντρεμένων, που σχολιάζουν από κάτω ; και τα σχόλια, ως επί το πλείστον, δεν είναι κολακευτικά…είναι προσβλητικά. Από πότε κάποιος έχει την οικειότητα να σχολιάζει δημοσίως κάτι πρόστυχο και προσβλητικό (και να περιμένει και ανταπόκριση, σαν τον Ryan Gosling) ;
Από τότε που η εποχή της εικόνας και του σεξ την οποία διανύουμε επιβάλλει ότι η γυναίκα είναι μέσο του πόθου και του οργασμού.

(Ωωωπ, πάρε μια φώτο του Μπετόβεν-μπας και ηρεμήσεις μετά τα τόσα μοντέλα)

Εδώ γράφω για μουσική. Ξεκίνησα να γράφω για το σεξ. Νομίζετε ότι δεν μπορώ να τα συνδέσω ε ; ναι, είναι φοβερά δύσκολο να ανιχνεύσεις στίχους που μιλούν για ανούσιο, βουβό και “επιβραβευτικό” σεξ στα σημερινά “τραγούδια”. Δε γράφω για να αποδείξω πόσο διαφορετικός είμαι απ’ τη μάζα-επί της ουσίας εύχομαι να μην ήμουν (άμα είμαι) και να θέλαμε όλοι να ακούμε κάτι ποιοτικότερο απ’ το “στο κρεβάτι μου τη θέλω γυμνή (ουνανανα)”. Έχεις στα χέρια σου ένα τόσο σημαντικό όπλο ως σύμμαχο το οποίο το ονομάζεις τεχνολογία. Ζεις ειλικρινά στην εποχή του μέλλοντος, η καθημερινότητά σου είναι για πάρα πολλούς ιδεαλιστές και εμπνευστές το παρελθόντος, κυριολεκτικά, το μέλλον. Έχεις λοιπόν υπό την κατοχή ένα σωρό από τεχνολογικές βοήθειες κι ανέσεις. Αντί να τις αξιοποιήσεις σε κάτι πιο ποιοτικό, τις χρησιμοποιείς για να βγάλεις κάτι πιο εύκολο. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Μπετόβεν ήταν κωφός. Αφότου έχασε την ακοή του, την πλέον σημαντική αίσθηση για να γράψεις μουσική, συνέθεσε σημεία και τέρατα, που ακόμη και το πιο άτεγκτο, βαπτισμένο απ’ τον μοντερνισμό, άτομο ως προς κάθε είδους κλασικότητα, δεν μπορεί να αμφιαβήτησει. Αν πραγματικά σέβεσαι τον εαυτό σου, κάθεσαι ένα δευτερόλεπτο στην καρέκλα και σκέφτεσαι το εξής:

“Ένα λεπτό ρε φίλε. Ο Μπετόβεν ήταν κωφός και έγραψε όσα έγραψε. Σκέψου να είχε την τεχνολογία του σήμερα…πόσο θα τον διευκόλυνε στο να αποτυπώσει την ΚΑΘΕ μελωδική σκέψη που είχε στο μυαλό του και προφανώς δεν μπόρεσε ή δυσκολεύτηκε να αναπαράγει”. Εν τέλει, το μόνο που παράγεται σήμερα, είναι μια όπερα autotune. Αυτό είναι. Η οποία, αν μας προσέφερε και κάτι νοηματικά, κάτι βαθύτερο στιχουργικά, θα δάγκωνα τα χείλη μου και δε θα μιλούσα, σιγοψιθυρίζοντας ένα “χαλάλι”. Αλλά αδερφέ, ειλικρινά, φτάνει με το σεξ. Δεν παλεύεται άλλο. Φτάνει με το σεξ ως μέσο προβολής. Σοβαρά τώρα, έχουμε παγκοσμίως ξεμείνει από ιδέες marketing ? Σε κάθε videoclip πρέπει να βλέπω 12 οπίσθια ; (είναι έξι τα μοντέλα, δύο οπίσθια το καθένα=12). Όταν ένα βίντεο με τραγούδι εμπεριέχει το συγκεκριμένο σημείο του σώματος ως εικόνα, από ένα σημείο και μετά αρχίζω και φοβάμαι για το τι θα ακούσω (ευτυχώς μέσα από την οθόνη δεν μπορώ και να το αναπνεύσω).

Το instagram έχει καταντήσει να κοντράρει γιγάντιες πορνογραφικές εταιρείες σε απήχηση. Οι ίδιες εταιρείες που, με την ανεξέλεγκτη παραγωγή πορνό και τη συνεχή ζήτηση, έχουν βάλει το χεράκι τους στη δημιουργία προτύπων και τάσεων. Τώρα, κοπέλες και αγόρια χρησιμοποιούν το instagram για να “πουλήσουν” τον εαυτό τους, ανεβάζοντας φωτογραφίες που εστιάζουν στο σώμα τους. Δεν το κατακρίνω καν. πΑραθέτω γεγονότα απλώς. Και όχι, δεν είμαι οπισθοδρομικός, ούτε μισογύνης, ούτε μισάνθρωπος, ούτε θα επιβάλλω εγώ το τι θα φοράει ο καθένας, τι θα ανεβάζει ο καθένας και τι θα προσπαθεί να πετύχει ο καθένας. Στην τελική ας τον αφήσουμε να το κάνει. Εσύ όμως που το διαβάζεις…έλα πες την αλήθεια. Δεν είναι κουραστικό από ένα σημείο και μετά να βλέπεις “φωτοτυπίες”. Άπειρα προφίλ ίδια, με αλλαγμένο πρόσωπο. Ας ασχοληθούμε και με κάτι άλλο, λίγο σοβαρότερο. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν έχουμε και λίγα προβλήματα. Και το θέμα μας δεν είναι οι άλλοι…αλλά εμείς. Τις τάσεις οφείλουμε να τις δημιουργούμε εμείς, όχι να μας δημιουργούν αυτές.

Όλοι ξέρουμε το συμβάν με την Τούνη κλπ κλπ. Όλοι επίσης το συζητάνε, άλλοι ως υπέρμαχοι των γυναικείων δικαιωμάτων, άλλοι κατακρίνοντας την ίδια. Η δικιά μου ερώτηση είναι η εξής: για πόσο θα μπορεί ΟΛΗ η Ελλάδα να ασχολείται με ένα ροζ βίντεο ; και όχι, προφανώς και δεν ασχολείται γιατί νιώθει ξαφνικά την ανάγκη να υπερασπιστεί ή να κατακρίνει. Το γεγονός αυτό παίρνει τέτοια έκταση γιατί πρωταγονιστεί ένα γνωστό πρόσωπο. Ούτε ξαφνικά γεννήθηκαν οι επόμενοι επαναστάτες της Ελλάδας, ούτε περίμενε ο μισογύνης αυτό το συμβάν για να αρχίσει να κατακρίνει από μέσα του. Το κόλπο είναι ένα:
η πραγματικότητα να μη σου επιτρέπει να ασχοληθείς με πράγματα που κατά βάθος δε σε ενδιαφέρουν (και το ξέρεις). Ας αφήσουμε την Τούνη να ασχολείται με τον εαυτό της και εμάς με τον δικό μας.

Εν τέλει, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί να προωθεί τον εαυτό του με όποιον τρόπο θέλει. Να αναδεικνύει όποιο χαρακτηριστικό του θέλει. Η έμπνευση της Δημοκρατίας εκεί βασίζεται. Όπως βέβαια και στην κριτική, η οποία είναι και καλόβουλη, αλλά και σέβεται την πνευματική ιδιοκτησία του απέναντι.

Έχω ανεβάσει τόσες διάσημες γυναίκες, που αμφιβάλλω ότι ο άνδρας που διαβάζει το άρθρο θα το χρησιμοποιήσει για ανάγνωση…

Η γνώμη η δική μου είναι ο τίτλος. Φτάνει πια με τόσο σεξ. Το σεξ είναι υγεία, είναι μέσον πνευματικής ευημερίας, είναι συναισθηματική ολοκλήρωση με ένα άτομο. Έχει εμπορικοποιηθεί και έχει γίνει τρόπος ζωής, πάνω στο οποίο βασίζεται η (μη προσωπική) καθημερινότητά μας. Κι όμως τραγουδιστή της trap, κανείς πραγματικά δε νοιάζεται αν “μέσα σ’ ένα βράδυ θα σε ερωτευτεί (ουνανανα)” και ειλικρινά πίστεψέ με πως “την πουτ@ν@ μου” δεν την παίρνετε “g@ngb@ng”. Είναι εμφανής η κακοποίηση, όχι απλώς της μουσικής, αλλά των προτύπων στην κοινωνία. Είναι ξεκάθαρα ασεβής και σεξιστική η εικόνα της γυναίκας που προβάλλεται, κι όμως τον παραπάνω στίχο θα δεις να τον τραγουδάνε κοπέλες σε κλαμπ κουνώντας το χέρι. Κι όμως, το γυναικείο φύλλο δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνει.
Όπως ακριβώς κι το ανδρικό δεν αξίζει να αποκαλείται γενικευμένα ως “εγωιστικό”, “σεξομανές” και “ασεβές” ως προς τη γυναίκα. Κι όμως, άπειρες όμορφες κοπέλες που εμβαθύνουν στον εσωτερικό τους κόσμο, χωρίς να επιζητούν όσα η κοινωνία τείνει να μας πείσει πως θέλει μια γυναίκα για να είναι “ευτυχισμένη”. Όπως ξέρω και πάρα πολλά αγόρια, τα οποία αντιστοίχως δεν τις αντιμετωπίζουν…ξέρετε ως τι, με πόδια.
Ε, δε νομίζω πως φταίω που θέλω να ξεφύγουμε λιγάκι απ’ την εποχη΄του σεξ και της εικόνας.

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show