Η έγκριση για τη δημιουργία του «Διεθνούς Πνευματικού κέντρου αρχαίων Σταγείρων: ο Αριστοτέλης » στην Χαλκιδική, δόθηκε έπειτα απο χρόνια αναμονή σε συνεδρίαση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον δήμο Αριστοτέλη,στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο που θα λάβει χώρα στα αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής έπειτα από αρκετά χρόνια θεωρητικής του δημιουργίας φτάνει πια στην πράξη. Στόχος του είναι η μελέτη και η προβολή του Έλληνα φιλόσοφου και των έργων του, όχι μόνο στα ελληνικά δρώμενα αλλά σε διεθνές κλίμακα. Δεδομένου ότι ο Αριστοτέλης έχει αφήσει το στίγμα του σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομεά της φιλοσοφίας, η υλοποίηση του project κρίνεται άκρως σημαντική και για την προβολή της περιοχής των Σταγείρων.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, σημαντικό ρόλο παίζει και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ υπό την επίβλεψη πάντα συντονιστικής επιτροπής.Κοινός στόχος και των τριών φορέων που προαναφέρθηκαν είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, η φιλοξενία παρόμοιων διοργανώσεων στο ΔΠΚ, η συνεργασία σε πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, η διοργάνωση προγραμμάτων δια βίου μάθησης, διεθνών θερινών σχολείων και δημοτικού ανοιχτού πανεπιστημίου , η προβολή εκπαιδευτικού υλικού, η φιλοξενία αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων και η οργάνωση περιηγήσεων και ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό χώρο.

Διαβάστε ακόμη:  Αστροφωτογραφία και συμβουλές ενός αστροφωτογράφου

Μέσα στο πλάνο της επένδυσης περικλείονται επίσης, σεμινάρια για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων, βοτανικός κήπος ο οποίος θα ακολουθεί πιστά τα φυτά που έχουν ταξινομηθεί από τον Αριστοτέλη,η διεξαγωγή ειδικών πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, η διοργάνωση τελετών αποφοίτησης φοιτητών και η διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, σεμιναρίων και βοτανολογικών περιπάτων κυρίως για τους φοιτητές των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας, Δασολογίας και Γεωπονίας.